Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić primio je u četvrtak 1. lipnja, u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu, pobjednike ovogodišnjeg Sudamja kupa, 12. sezone Katoličke malonogometne lige „Ivan Pavao II.“ i Ministrantske lige Splitsko-makarske nadbiskupije. Tom je prigodom udijelio odličja, pehare i medalje najboljim momčadima i igračima. Uz nogometaše, trenere i župnike, susretu su prisustvovali i povjerenik za zvanja don Jure Bjeliš, povjerenik za mlade dr. don Mihael Prović i voditelj sportske sekcije Ureda z mlade Mladen Jurić.

Prvoplasirana ekipa prve lige Katoličke malonogometne lige „Ivan Pavao II.“ je momčad župe Sv. Josipa iz Dugog Rata. Oni su predstavljali Splitsko-makarsku nadbiskupiju na nacionalnoj završnici u Mostaru gdje su osvojili pehar za fair-play. Drugo mjesto pripalo je momčadi splitske župe Marije Pomoćnice s Kmana, dok je treće mjesto osvojila župa Sv. Pavla sa splitskih Pujanki, koja je osvojila i naslov ovogodišnje fair-play momčadi. Najbolji igrač je Marko Mladin (Dugi Rat), najbolji vratar Božo Marčić (Dugi Rat), a najbolji strijelac je Josip Cikojević (Kman). Priznanja su dobile i najbolje drugoligaške momčadi, sve tri iz Splita. Prvoplasirana momčad je iz župe Sv. Duje, drugoplasirana iz župe Sv. Ante sa Poljuda, a treće mjesto zauzela je župa Sv. Josipa s Mertojaka. Najbolji strijelac druge lige je Antoni Vrkić s 54 pogotka.

Nagrađeni su i ovogodišnji najbolji natjecatelji Sudamja kupa. Prvo mjesto pripalo je momčadi iz župe Sv. Andrije sa splitskog Sućidra, drugo mjesto zauzela je župa Sv. Ante sa Poljuda, a trećeplasirana ekipa je iz župe Sv. Duje. Najbolji igrač je Damir Znaor, a najbolji vratar Duje Kulušić.

Peharima i medaljama najviše su se radovali najmlađi – sudionici Ministrantske malonogometne lige „Bl. Ivan Merz“. Pobjednici su ministranti splitske župe Sv. Pavla s Pujanki. Drugo mjesto osvojila je solinska župa Gospa od Otoka, a treće mjesto župa Sv. Kaja, također iz Solina. Najbolji igrač lige bio je Damir Zebić, a najbolji strijelac Vinko Vardić.

Prigodnu riječ izrekao je nadbiskup Barišić čestitavši mladima na odličjima zasluženim športskim rezultatom, ali još više požrtvovnošću, koju su uložili kao pojedinci i kao momčad. „Dodijeljene su vam nagrade za sportski uspjeh koji je mjerljiv brojevima. No vjerujem da ste svi osvojili i one nemjerljive nagrade za molitvu, trud i zajedništvo. Volio bi da sa oba uspjeha postupate mudro – da vas poraz ne slomi, a uspjeh ne uzoholi“. Zahvalio je svim organizatorima i sudionicima i zaželio vrijeme koje je pred njima bude iskorak u sportskom, ali i pastoralnom i vjerničkom smislu.

Predstojnik Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije dr. don Mihael Prović zahvalio je svim župnicima i ekipama na sudjelovanju i izrazio radost što se ove godine po prvi put podjela pehara i medalja ovija zajedno za KMNL, Sudamja kup i MMNL. Zadovoljstvo je izrazio i predstojnik Ureda za zvanja don Jure Bjeliš koji je rekao da je Ministrantska liga svojevrsni prethodnik KMNL te da većina sudionika Ministrantske lige nastavi igrati za svoju župu i u seniorskim natjecanjima.

Riječi zahvale uputio je i voditelj lige Mladen Jurić. Rekao je kako u KMNL-u iz godine u godinu sudjeluje sve veći broj župa, a time raste i kvaliteta. Posebno je istaknuo kako veseli pomak u lijepom ponašanju na nogometnom terenu, ali i zauzetošću u župnom pastoralu.

Nakon zajedničke fotografije, druženje je nastavljeno uz prigodni domjenak u vrtu.

Ovaj tjedan od 25. do 28. svibnja, odigrana je završnica Katoličke malonogometne lige u Mostaru. Našu Splitsko-makarsku nadbiskupiju predstavljala je ekipa sv. Josipa iz Dugog Rata.

Službeni početak završnice započeo je duhovnim programom (ispovijed i molitva krunice) u 17.00 sati, a sveta misa za sve sudionike natjecanja bila je u 18.00 sati. Predvodio ju je generalni vikar Mostarsko-duvanjske biskupije mr. don Željko Majić, u koncelebraciji sa ostalim svećenicima. Idući dan je bio rezerviran za natjecanje po skupinama. Naša ekipa iz Dugog Rata bila je u skupini C zajedno sa Riječkom nadbiskupijom i Mostarsko-duvanjskom (2) biskupijom.

Malonogometna ekipa sv. Josipa iz Dugog Rata novi je prvak Katoličke malonogometne lige (sezone 2016/2017) naše nadbiskupije.

Završnica Sudamja kupa 2017.

06 Svibanj 2017

Sinoć na igralištu Nadbiskupskog sjemeništa odigrana je završnica Sudamja kupa. U finalu Sudamja kupa susrele su se ekipe iz splitskih župa sv. Ante s Poljuda i sv. Andrije sa Sućidra, a kao pobjednik s rezulatom 3:0 izašla je ekipa iz župe sv. Andrije sa Sućidra. U utakmici za treće mjesto gledatelji su imali priliku gledati ogled između ekipe iz župe sv. Duje i sv. Stjepana prvomučenika sa Šolte, koji je završio s pobjedom župe sv. Duje s rezultatom 2:0. Za najboljeg igrača proglašen je Damir Znaor iz župe sv. Andrije sa Sućidra. Za istu ekipu nastupao je Duje Kulušić, koji je proglašen najboljim golmanom turnira. Dok za najboljeg strijelca je proglašen Vlado Majić, igrač župe sv. Ante s Poljuda. Nagrade su podijelili Mladen Jurić, voditelj Sudamja kupa i don Jure Bjeliš, ravnatelj Nadbiskupskog sjemeništa. Ovogodišnji turnir okupio je oko stotinu igrača i prošao je u fer i sportskoj atmosferi.

Započeo Sudamja kup 2017.

03 Svibanj 2017

Tradicionalno, u devetnici uoči proslavi svetog Dujma - zaštitnika Grada Splita, održava se Sudamja kup, nogometno natjecanje u organizaciji Ureda za pastoral mladih Splitsko–makarske nadbiskupije.

Ovog petka za sudionike Katoličke malonogometne lige "Sveti Ivan Pavao II." u crkvi sv. Dominika organizirana je korizmena duhovna obnova s temom: „Gospodin je moja snaga i pjesma.