Hrvatsko nadzemlje


Hrvatsko Nadzemlje projekt je Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije koji su osmislili i pokrenuli sami mladi u ožujku 2010. godine želeći upotrijebiti sve svoje talente da bi na kreativan način širili Radosnu vijest. Namijenjen je prvenstveno studentima i mladim radnicima, ali otvoren je i starijim srednjoškolcima te svima koji se osjećaju mladi. Sam naziv daje naslutiti razlog nastanka projekta koji želi biti reakcija na sve one negativnosti u našemu društvu o kojima svakodnevno slušamo. Nadzemlje je tako reakcija na ono što jednim imenom možemo nazvati hrvatskim podzemljem te nastoji mladima na kreativan način ponuditi nešto pozitivno, podsjetiti ih na ljepotu dobra, poštenja i pravde, potaknuti ih da živeći te vrijednosti u svom životu mijenjaju naše društvo, a sve u duhu tradicionalnih vrijednosti Katoličke Crkve.

Najave događanja

Nema događanja

kmnl momcadi
glazbeni sastavi

pp

pp4

pp2Hrvatsko nadzemlje održalo susret na temu oprosta pred punom dvoranom Nadbiskupskog sjemeništa

Napisao/la  Danijela Musulin
Published: 19 Travanj 2022

Iako je treća srijeda u mjesecu po ustaljenom rasporedu rezervirana za susret Hrvatskog nadzemlja, ovaj je mjesec to iznimno bio treći utorak. Naime, derbi na Poljudu uzeo je treću srijedu pa je Nadzemlje izišlo u susret zajedničkim fanovima. Na uskrsni utorak Nadzemljaši su održali svoj prvi susret uživo nakon pandemije i time vratili sve na staro mjesto - u dvoranu Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu.

Susret je održan 19. travnja na temu oprosta. Gost predavač bio je omiljeni splitski fratar, autor brojnih knjiga i redoviti predavač na nadzemljaškim susretima – prof. dr. sc. fra Ante Vučković. U svom predavanju istaknuo je četiri slike koje predstavljaju posljedice neopraštanja. Prva slika predstavlja težinu koju simbolizira kamen koji nas udara, a kojeg mi uporno grlimo, čuvamo i nosimo sa sobom umjesto da se oprostimo od njega. Drugu sliku predstavlja ugriz, odnosno otrov koji smo dobili, a kojeg prenosimo na druge ljude i odnose. Treću sliku simbolizira nijemi čovjek koji je zbog uvrede nijem. Žrtve se često srame govoriti o uvredama i slabostima pa zanijeme, upadaju u šutnju koja traje godinama i teško odbacuju taj teret. Četvrta slika veže čovjeka kao da je primoran ostati uz ono loše što mu se dogodilo. Posljedice navedenih situacija uskraćuju čovjekovu slobodu i polet. Oprostiti znači ne morati nositi teret koji mi je drugi nametnuo, znači osloboditi se okova koji me vežu, znači odbaciti sva kamenja koja tako silovito grlimo.

Predavač je naglasio kako ne moramo biti nijemi i otrovani cijeli život nego sve svoje terete koje nam netko nameće trebamo prepustiti Gospodinu. Trebamo dozvoliti svojoj duši da se izliječi jednako kao što dozvolimo tijelu da zacijeli. Svu svoju povrijeđenost trebamo staviti u riječi i ispričati svoju ranjivost. Ono što nas muči ulazi u Božje uho – ističe predavač. Oprostiti znači osloboditi. Neoprostiti znači zavezati barku za kopno: možeš veslati koliko hoćeš, ali se nigdje nećeš maknuti. Oprost je trud čovjeka da bude slobodan nakon što mu je neki drugi čovjek htio povredama ukrasti slobodu. Fra Ante zaključuje kako trebamo pronaći način kako se riješiti povreda i osloboditi se.

Nakon predavanja uslijedio je razgovor s predavačem i odgovaranje na pitanja iz publike, a potom i bogata nagradna igra. Susret su obogatili filmovi “Kuhanje s Galetom”, “Jesi li spreman oprostiti?”, “Dječji biseri: Oprost” i “Božo i Barut – Ispovijed” u produkciji Hrvatskoga nadzemlja. Svojim glazbenim animiranjem gospel zbor Mihovil upotpunio je cijeli susret. Svi koji su propustili ovaj, iznimno, treći utorak, susret će moći pogledati na YouTube kanalu Hrvatskoga nadzemlja. Sljedeći susret održat će se na treću srijedu, 18. svibnja.