Hrvatsko nadzemlje


Hrvatsko Nadzemlje projekt je Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije koji su osmislili i pokrenuli sami mladi u ožujku 2010. godine želeći upotrijebiti sve svoje talente da bi na kreativan način širili Radosnu vijest. Namijenjen je prvenstveno studentima i mladim radnicima, ali otvoren je i starijim srednjoškolcima te svima koji se osjećaju mladi. Sam naziv daje naslutiti razlog nastanka projekta koji želi biti reakcija na sve one negativnosti u našemu društvu o kojima svakodnevno slušamo. Nadzemlje je tako reakcija na ono što jednim imenom možemo nazvati hrvatskim podzemljem te nastoji mladima na kreativan način ponuditi nešto pozitivno, podsjetiti ih na ljepotu dobra, poštenja i pravde, potaknuti ih da živeći te vrijednosti u svom životu mijenjaju naše društvo, a sve u duhu tradicionalnih vrijednosti Katoličke Crkve.

Najave događanja

Nema događanja

kmnl momcadi
glazbeni sastavi

pp

pp4

pp2Hrvatsko nadzemlje najavljuje susrete u Velikoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa

Napisao/la  Danijela Musulin
Published: 15 Travanj 2022

Hrvatsko nadzemlje, organizacija mladih katolika iz Splita nakon dvije pandemijske godine online djelovanja napokon se vraća susretima uživo. Inače, Nadzemlje djeluje od ožujka 2010. godine i u Gradu pod Marjanom iz mjeseca u mjesec sve do ožujka 2010. okuplja oko 500 mladih na svojim susretima.

U temama svojih susreta, točnije tribina, Nadzemlje obrađuje i prokazuje razne grijehe, govori o važnosti molitve i povezanosti s Bogom iz koje onda proizlazi dobar odnos s drugim čovjekom. Također, često govori o obiteljskim i ostalim aktualnim (kulturološkim, sociološkim itd.) temama u hrvatskom društvu. Nastupa kao promicatelj stavova Katoličke Crkve, ali nikada ne promišlja jednoznačno. Dapače, mladi grada Splita prepoznaju Nadzemlje kao mjesto susreta u dijalogu. Kada govori o temama oko kojih u društvu ne postoji jasan konsenzus ne sagledava temu s jedne strane, već s više njih. Tako se dosad moglo čuti kako na susrete Nadzemlja dolaze kršćani svih denominacija, ali i brojni ateisti koje zanima što Katolička Crkva misli o konkretnoj temi. Nadzemlje drži kako kanonistički govor 's visoka' ne doprinosi navještaju Radosne vijesti stoga progovara mladenački, odnosno humorom u duhu ljubavi prema Bogu, Katoličkoj Crkvi, ali i svakom čovjeku.

S obzirom da se radi o našem prvom susretu uživo molimo Vas da ga, na Vama primjeren način, najavite. Susret će se održati u utorak, 19. travnja u 20:30 u Velikoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa. Posebnost ovoga susreta jest što se održava u treći utorak, a ne treću srijedu kako je bio običaj svih ovih godina, ali živimo u gradu Splitu u kojem se protiv Hajduk ne može. Stoga smo, zbog derbija koji se u treću srijedu igra na Poljudu, odlučili prebaciti svoj susret za dan prije, odnosno na utorak.

Tema će ovaj mjesec biti „Oprost“, a gost predavač jedan od najpoznatijih splitskih duhovnika prof. dr. sc. fra Ante Vučković. Pjesmom će susret animirati Zbor Mihovil, gospel zbor mladih iz župe sv. Mihovila arkanđela na Kamenu, a za humoristični dio večeri pobrinut će se Hrvatsko nadzemlje.

Članovi Hrvatskoga nadzemlja jako su sretni i uzbuđeni zbog ovog njima jako značajnog događaja. Radi se o povratku pred publiku nakon što dvije godine nisu vidjeli draga lica. Stoga Vas sve pozivaju da u utorak, 19. travnja u 20:30, dođete na ovo zajedničko druženje koje će, kako kažu, biti dobra uvertira za ono što Vas čeka do kraja ove akademske godine.