Hrvatsko nadzemlje


Hrvatsko Nadzemlje projekt je Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije koji su osmislili i pokrenuli sami mladi u ožujku 2010. godine želeći upotrijebiti sve svoje talente da bi na kreativan način širili Radosnu vijest. Namijenjen je prvenstveno studentima i mladim radnicima, ali otvoren je i starijim srednjoškolcima te svima koji se osjećaju mladi. Sam naziv daje naslutiti razlog nastanka projekta koji želi biti reakcija na sve one negativnosti u našemu društvu o kojima svakodnevno slušamo. Nadzemlje je tako reakcija na ono što jednim imenom možemo nazvati hrvatskim podzemljem te nastoji mladima na kreativan način ponuditi nešto pozitivno, podsjetiti ih na ljepotu dobra, poštenja i pravde, potaknuti ih da živeći te vrijednosti u svom životu mijenjaju naše društvo, a sve u duhu tradicionalnih vrijednosti Katoličke Crkve.

Najave događanja

Nema događanja

kmnl momcadi
glazbeni sastavi

pp

pp4

pp2Održan korizmeni susret Hrvatskoga nadzemlja

Napisao/la  Danijela Musulin
Published: 16 Ožujak 2022

Treća srijeda u mjesecu standardno je rezervirana za susret Hrvatskoga nadzemlja, a budući da se nalazimo u korizmenom vremenom mladi su 16. ožujka održali susret na temu „Najveća cijena ikad plaćena.“ Gost predavač bio je prof. dr. don Josip Mužić, profesor filozofije na splitskom KBF-u i upravitelj crkve sv. Filipa Nerija.

U svom predavanju rekao je da je važno promisliti što za svakoga od nas znači Muka Kristova, koja se tiče svih jer je uzrokovana ljudskim grijehom. Predavač ističe da se potrebno  zaustaviti u molitvi i razmatranju Kristove muke kako bi shvatili ozbiljnost svoga grijeha i, s druge strane, veličinu Božje ljubavi. Ovakva snažna pokornička molitva prisutna je u našem narodu posebno po procesiji „Za križem“ na otoku Hvaru. Ono na čemu se u Kristovoj muci posebno treba zaustaviti, nastavlja profesor Mužić, jest otkupljenje. Naime, Krist je onaj u kojem se ispunjaju starozavjetna proroštva, a, u muci, posebno ono o Sluzi patniku. Krist je kao savršeni čovjek i prijatelj naših duša patio je i iznutra – u Maslinskom vrtu, i izvana – od uhićenja sve do smrti na križu. Kristova muka, odnosno otkupiteljska žrtva, je ono po čemu se spašava svaki čovjek na svijetu budući da je Krist jedini Spasitelj. U tome spasenju važno je i naše pokajanje te prihvaćanje činjenice Božjeg opraštanja. Primjer za to vidimo u Judi i Petri. Naime, Juda je smatrao da je njegov grijeh toliko velik da mu ga ni Bog ne može oprostiti, a Petar je u Isusovu pogledu prepoznao da mu Bog grijeh izdaje može oprostiti. Konačno, najveća cijena ne može se zvati cijenom jer se ljubavlju ne trguje. Prigodan naziv je žrtva koju mi danas često zaobilazimo, a tako zaobilazimo i križ koji je srž kršćanstva. Ova Kristova žrtva je ona koja nadilazi sve žrtve, a križ, na kojem nam Krist pokazuje koliko je ogromna Božja ljubav prema nama, predstavlja jedine ljestve po kojima se možemo uspeti u Nebo, ističe profesor Mužić.

Nakon predavanja uslijedio je razgovor s predavačem, a susret, koji je bio koncipiran kao dnevnik, su obogatili humoristični filmovi „Kod Pilata“ te „IN(RI) Magazin“ u produkciji Hrvatskog nadzemlja . Susret je pjesmom upotpunio VIS Veritas Aeterna, Svi koji susret nisu stigli pogledati mogu to učiniti na YouTubeu i Facebooku te Hrvatsko nadzemlje pratiti na Instragram profilu.

Sljedeći susret Hrvatskoga nadzemlja održat će se 20. travnja na temu oprosta. Gost predavač bit će prof. dr. fra Ante Vučković. Pjesmom će susret obogatiti Zbor Mihovil.