Hrvatsko nadzemlje


Hrvatsko Nadzemlje projekt je Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije koji su osmislili i pokrenuli sami mladi u ožujku 2010. godine želeći upotrijebiti sve svoje talente da bi na kreativan način širili Radosnu vijest. Namijenjen je prvenstveno studentima i mladim radnicima, ali otvoren je i starijim srednjoškolcima te svima koji se osjećaju mladi. Sam naziv daje naslutiti razlog nastanka projekta koji želi biti reakcija na sve one negativnosti u našemu društvu o kojima svakodnevno slušamo. Nadzemlje je tako reakcija na ono što jednim imenom možemo nazvati hrvatskim podzemljem te nastoji mladima na kreativan način ponuditi nešto pozitivno, podsjetiti ih na ljepotu dobra, poštenja i pravde, potaknuti ih da živeći te vrijednosti u svom životu mijenjaju naše društvo, a sve u duhu tradicionalnih vrijednosti Katoličke Crkve.

Najave događanja

Nema događanja

kmnl momcadi
glazbeni sastavi

pp

pp4

pp2Članovi Hrvatskog nadzemlja sudjelovali na trodnevnoj duhovnoj obnovi u Košutama

Napisao/la  Danijela Musulin
Published: 28 Veljača 2022

Od 25. do 27. veljače 2022. godine u Košutama kraj Trilja održana je trodnevna duhovna obnova mladih iz Hrvatskog nadzemlja. Duhovnu obnovu predvodili su don Tomislav Bašić, duhovnik Hrvatskog nadzemlja, i dr. sc. Toni Maglica, socijalni pedagog i veliki prijatelj nadzemljaša.

Program je krenuo u petak kada je u kapelici Nadbiskupskog sjemeništa slavljena sv. Misu i Zaziv Duha Svetoga. Nakon Mise mladi su se uputili u Košute gdje su ih dočekale sestre Služavke malog Isusa u njihovom samostanu. Nakon večere i razmještaja po sobama uslijedio je prvi nagovor u kojem je don Tomislav mlade potakao da otvore svoja srca Gospodinu u danima pred njima. Kako bi se malo bolje međusobno upoznali prije spavanja odigrali su igru „Posebnosti“ u kojoj je svatko morao pronaći jednu stvar o sebi po kojoj je različit od svih drugih.

Subota je počela tjelovježbom i jutarnjom molitvom nakon koje je uslijedio nagovor o Zakeju, biblijskom liku koji je htio vidjeti Isusa, a na kraju je Isus ušao u njegov dom i donio mu spasenje. Potom se održala interaktivna radionica u kojoj su mladi morali iskazati pred drugim nadzemljašima zašto su baš oni važni u zajednici.

U popodnevnom dijelu programa uslijedili su nagovori o Petru i ljudskom srcu, a nakon njih mladi su imali radionicu u kojoj su svoja srca izrađivali od gline kako bi ih na sv. Misi prinijeli Kristu da od njih učini dom molitve. Kruna dana bili su sv. Misa i Euharistijsko klanjanje koje je slavio don Tomislav, a članovi Hrvatskog nadzemlja sudjelovali su čitanjem liturgijskih tekstova i pjesmom. Zadnji dan duhovne obnove mladi su imali kreativnu radionicu u kojoj su crtali stablo iz vlastite mašte, a nakon toga uslijedilo je dijeljenje dojmova u kojem su mladi iskazali zahvalnost za protekle dane i sve što su u njima doživjeli. Cijela duhovna obnova zaključena je nedjeljnom sv. Misom uz „Tebe Boga hvalimo“, a mladi su nakon nje ostali u druženju do večernjih sati.

„Zahvalni Trojedinom Bogu, duhovniku don Tomislavu Bašiću, dr. Maglici, sestra Služavkama i povjereniku Ureda za pastoral mladih don Mihaelu Proviću, za duhovnu obnovu punu zajedništva, plakanja i plakanja od smijeha, preporučuju se u Vaše molitve na ovogodišnjem korizmenom hodu“, poručili su članovi Hrvatskog nadzemlja.