Hrvatsko nadzemlje


Hrvatsko Nadzemlje projekt je Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije koji su osmislili i pokrenuli sami mladi u ožujku 2010. godine želeći upotrijebiti sve svoje talente da bi na kreativan način širili Radosnu vijest. Namijenjen je prvenstveno studentima i mladim radnicima, ali otvoren je i starijim srednjoškolcima te svima koji se osjećaju mladi. Sam naziv daje naslutiti razlog nastanka projekta koji želi biti reakcija na sve one negativnosti u našemu društvu o kojima svakodnevno slušamo. Nadzemlje je tako reakcija na ono što jednim imenom možemo nazvati hrvatskim podzemljem te nastoji mladima na kreativan način ponuditi nešto pozitivno, podsjetiti ih na ljepotu dobra, poštenja i pravde, potaknuti ih da živeći te vrijednosti u svom životu mijenjaju naše društvo, a sve u duhu tradicionalnih vrijednosti Katoličke Crkve.

Najave događanja

Nema događanja

kmnl momcadi
glazbeni sastavi

pp

pp4

pp2Patologija zaljubljenosti – Online susret Hrvatskoga nadzemlja

Napisao/la  Danijela Musulin
Published: 16 Veljača 2022

Treća srijeda u veljači standardno je rezervirana za valentinovski susret Hrvatskoga nadzemlja. Nažalost, i ove godine susret se održao u online formatu pa nije bilo klasičnih igara ili najpopularnije srcolovke, ali se zato održalo predavanje na temu zaljubljenosti, a predavač je bio liječnik, psiholog i teolog don Đuliano Trdić, rektor CBS-a u Splitu.

Kao jedan od temeljnih mehanizama zaljubljivanja koji odgovara na pitanje zaljubljenosti „Zašto baš on/ona?“, vlč. Trdić navodi slobodu, odnosno odluku koja treba biti svjesna, voljna i slobodna. Dalje kao razlog navodi afektivno pamćenje koje u nama budi već neka proživljena iskustva što znači da te manifestacije nesvjesnoga u našem životu mogu utjecati na percepciju određene osobe pa tako i na zaljubljivanje. Proces donošenja odluke i djelovanja, odnosno put od zaljubljivanja do braka, započinje percepcijom, zatim emocionalnom procjenom koja je opterećena afektivnom memorijom, traumama, trenutnim psihološkim stanjem, neurotskim konfliktima, a tek nakon toga dolazi do razumske odluke da odabiremo neku osobu. Kao psihološke interpretacije zaljubljenosti ističu se zaljubljenost kao novo rađanje, zaljubljenost kao regresija i zaljubljenost kao idealizacija. Patološki oblici zaljubljenosti javljaju se u nesposobnosti da volimo i u hipererotiziranim odnosima. Također, predavač ističe da je bitno prepoznavati razliku muško-žensko koja može biti fiziološka, psihološka i duhovna.

U razgovoru s voditeljem gost je odgovorio na brojna pitanja kao što su definicija ljubavi, razlika između ljubavi i zaljubljenosti, kako u vezi prepoznati da se radi o pravoj ljubavi, kako nadići probleme u vezama i braku kada se javi osjećaj dosade i kolotečine, kako se nositi s prekidom, pitanje ljubomore, kao i pitanje patnje i trpljenja u vezi ili braku.

Za kraj u poruci mladima, vlč. Trdić, poručio je da je ljubav kadra činiti velike žrtve i darivanja i da u toj ljudskoj ljubavi vidimo predokus one ljubavi koja je u Bogu i koja nas očekuje kada dođemo pred Njega.

Susret su standardno obilježili skečevi i filmovi u produkciji Hrvatskoga nadzemlja, a sve je zaključeno prigodnom meditacijom.

Svi oni koji susret nisu pratili za vrijeme livestreama, mogu ga pogledati na Facebook profilu i YouTube kanalu Hrvatskoga nadzemlja te Nadzemlje pratiti i na Instagram profilu.

Sljedeći susret Hrvatskoga nadzemlja održat će se 16. ožujka.