Hrvatsko nadzemlje


Hrvatsko Nadzemlje projekt je Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije koji su osmislili i pokrenuli sami mladi u ožujku 2010. godine želeći upotrijebiti sve svoje talente da bi na kreativan način širili Radosnu vijest. Namijenjen je prvenstveno studentima i mladim radnicima, ali otvoren je i starijim srednjoškolcima te svima koji se osjećaju mladi. Sam naziv daje naslutiti razlog nastanka projekta koji želi biti reakcija na sve one negativnosti u našemu društvu o kojima svakodnevno slušamo. Nadzemlje je tako reakcija na ono što jednim imenom možemo nazvati hrvatskim podzemljem te nastoji mladima na kreativan način ponuditi nešto pozitivno, podsjetiti ih na ljepotu dobra, poštenja i pravde, potaknuti ih da živeći te vrijednosti u svom životu mijenjaju naše društvo, a sve u duhu tradicionalnih vrijednosti Katoličke Crkve.

Najave događanja

Nema događanja

kmnl momcadi
glazbeni sastavi

pp

pp4

pp2Božićni susret Hrvatskoga nadzemlja

Napisao 
Published: 15 Prosinac 2021

Treće srijede u prosincu održao se online božićni susret Hrvatskoga nadzemlja na temu božićnih ukrasa, odnosno „Jesu li ukrasi ukrali Božić?“, a gost predavač bio je don Mario Čagalj, župnik u Grabovcu i Medovu Docu.

Na samom početku svog predavanja don Mario je odmah konstatirao da nam ukrasi jesu ukrali Božić jer kada se kršćanska duša na početku adventa zaputila u promišljanje najvećeg otajstva ljudske povijesti, Božjeg utjelovljenju u vremenu, trgovački centri izlažu svoje božićne ukrase te ih je većina ljudi odmah pohrlila kupovati. Sve to samo po sebi i nije neko veliko zlo, no zauzelo je glavno mjesto i skrenulo pažnju ljudima s najvažnijeg smisla tog vremena, u ovom slučaju priprave, jer za svako veliko vrijeme poput Božića, potrebna je jedna priprava, povlačenje u tišinu, noć, zornice, to su dani posta, molitve, dubokih promišljanja. Međutim, današnje vrijeme previše je užurbano i napeto i do samog Božića već smo iscrpljeni i umorni te se na koncu na našim licima vidi da nismo dovoljno radosni glede Božića i proslave tog velikog otajstva.

Predavač je dalje u svom predavanju iznio kako je uopće došlo do ukrašavanja u Crkvi te kako su se kroz povijest razvili današnji ukrasi i koja je njihova simbolika, od jelke, adventskog vijenca pa sve do jaslica i brojnih drugih ukrasa i običaja. No, kako se u suvremenom svijetu, koji je svjestan svog bogatstva, mijenjaju standardi, tako se promijenilo i tumačenje Božića. Iz svega se nastoji istisnuti kršćanski značaj i zamijeniti ga nekim svjetovnim i potrošačkim tumačenjima. Kršćansko srce trebalo bi naći mjeru u ovom vremenu prevelikog konzumerizma koje nam pokušava ukrasti Božić. Od brojnih lampica i svjetlucavih ukrasa došli smo u veliku opasnost da od industrijskog svjetla ne prepoznamo pravo svjetlo koje će doći rasvijetliti našu tamu. Don Mario ističe da je u ovim predbožićnim danima vrlo važna priprava na koju nas Crkva poziva i da se u onoj svetoj božićnoj noći dogodi eskalacija radosti kada u jaslicama ugledamo svoga Spasitelja.

Na samom kraju, don Mario je iznio svoju idealnu postavu jaslica te kako bi ih on uredio, a svima je preporučio i jedan pravi božićni film, „Priča o Isusovom rođenju“. U božićnoj čestitci mladima je poručio da u svojim srcima usvoje malog Isusa i da On u njima raste.

Susret je, uz samo predavanje, obogaćen pjesmama i filmovima u produkciji Hrvatskoga nadzemlja, a sve je zaključeno prigodnom božićnom čestitkom i meditacijom.

Svi oni koji susret nisu pratili za vrijeme livestreama, mogu ga pogledati na Facebook profilu i YouTube kanalu Hrvatskoga nadzemlja te Nadzemlje pratiti i na Instagram profilu.

Sljedeći susret održat će se 19. siječnja.