Hrvatsko nadzemlje


Hrvatsko Nadzemlje projekt je Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije koji su osmislili i pokrenuli sami mladi u ožujku 2010. godine želeći upotrijebiti sve svoje talente da bi na kreativan način širili Radosnu vijest. Namijenjen je prvenstveno studentima i mladim radnicima, ali otvoren je i starijim srednjoškolcima te svima koji se osjećaju mladi. Sam naziv daje naslutiti razlog nastanka projekta koji želi biti reakcija na sve one negativnosti u našemu društvu o kojima svakodnevno slušamo. Nadzemlje je tako reakcija na ono što jednim imenom možemo nazvati hrvatskim podzemljem te nastoji mladima na kreativan način ponuditi nešto pozitivno, podsjetiti ih na ljepotu dobra, poštenja i pravde, potaknuti ih da živeći te vrijednosti u svom životu mijenjaju naše društvo, a sve u duhu tradicionalnih vrijednosti Katoličke Crkve.

Najave događanja

Nema događanja

kmnl momcadi
glazbeni sastavi

pp

pp4

pp2Online susret Hrvatskog nadzemlja „Oholost vs. Poniznost“

Napisao/la  Danijela Musulin
Published: 17 Ožujak 2021

U srijedu, 17. ožujka, održao se novi online susret Hrvatskog nadzemlja na temu „Oholost vs. Poniznost“. O ovoj temi, zapravo o dvije velike suprotnosti, govorio je župnik župe Kraljice Mira u Makarskoj, don Mislav Šaškor.

U svom predavanju don Mislav nam ponavlja već poznatu činjenicu da iz oholosti proizlaze svi ostali grijesi te da je iz tog prvog grijeha naših praroditelja, Adama i Eve, došlo je do prekida odnosa s Bogom. No, Bog nas u svojoj ljubavi ne napušta i šalje nam svoga Sina da nas otkupi. Nas, kojima je više stalo kako nas drugi ljudi gledaju nego sam Bog, koji toliko puta sagriješimo i padnemo, Bog ipak voli i prihvaća te zbog toga dolazi da nas očisti od naših grijeha.

Don Mislav nam dalje vrlo slikovito ističe da je poniznost da ono što mi jesmo dadnemo drugome jer mi time ne postajemo siromašniji, a drugoga obogaćujemo. Na primjerima velikih svetaca nam pokazuje da je istinska poniznost shvaćanje i prihvaćanje da se bez Boga ne možemo ostvariti ni uspjeti. „Poniznost je računanje s Bogom i Božjom providnošću“, rekao je.

 

Nakon predavanja, odgovarajući na pitanja voditelja, predavač je ustvrdio da su oholost i lažna poniznost zapravo dvije strane iste medalje te da poniznosti, kao što Majka Terezija kaže, nema bez poniženja. Za kraj je poručio da ne budemo kolekcionari nepravdi, već da te nepravde oprostimo te da sami sebe redovito održavamo i čistimo odlaskom na svetu ispovijed i pričest.

Susret, naravno, nije mogao proći bez nekoliko skečeva i filmova u produkciji Hrvatskog nadzemlja te pjesama i meditacije. Ovoga puta prikazana su četiri filma: „Ispovijed“, „Lažna poniznost“, „Sastanak Nadzemlja“, „Čovječe, ne ljuti se“ te „Iza kamere 18“

Ovo je ujedno bio i rođendanski susret Hrvatskog nadzemlja koje slavi 11 godina svoga postojanja. Nažalost, zbog već svima poznate epidemiološke situacije ovo je već drugi rođendan koji nismo mogli proslaviti zajedno s publikom, ali unatoč tome izražavamo zahvalnost Bogu na svih ovih 11 godina našeg postojanja i djelovanja u gradu pod Marjanom i nadamo se da ćemo se uskoro vidjeti uživo.

Svi oni koji susret nisu pratili putem livestreama, mogu ga pogledati na Facebook profilu i YouTube kanalu Hrvatskog nadzemlja, te Nadzemlje pratiti i na Instagram profilu.

Sljedeći susret Hrvatskog nadzemlja održat će se 21. travnja 2021.