Hrvatsko nadzemlje


Hrvatsko Nadzemlje projekt je Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije koji su osmislili i pokrenuli sami mladi u ožujku 2010. godine želeći upotrijebiti sve svoje talente da bi na kreativan način širili Radosnu vijest. Namijenjen je prvenstveno studentima i mladim radnicima, ali otvoren je i starijim srednjoškolcima te svima koji se osjećaju mladi. Sam naziv daje naslutiti razlog nastanka projekta koji želi biti reakcija na sve one negativnosti u našemu društvu o kojima svakodnevno slušamo. Nadzemlje je tako reakcija na ono što jednim imenom možemo nazvati hrvatskim podzemljem te nastoji mladima na kreativan način ponuditi nešto pozitivno, podsjetiti ih na ljepotu dobra, poštenja i pravde, potaknuti ih da živeći te vrijednosti u svom životu mijenjaju naše društvo, a sve u duhu tradicionalnih vrijednosti Katoličke Crkve.

Najave događanja

Nema događanja

kmnl momcadi
glazbeni sastavi

pp

pp4

pp2Novi online susret Hrvatskog nadzemlja „Blaženik svetačkog sjaja“

Napisao/la  Danijela Musulin
Published: 18 Veljača 2021

U srijedu, 17. veljače, održao se još jedan u nizu online susreta Hrvatskog nadzemlja pod nazivom „Blaženik svetačkog sjaja“. Budući da zbog trenutne situacije u kojoj se nalazimo ove godine nije moglo biti tradicionalne Srcolov(m)ke, susret se održao u klasičnoj formi. Ipak, unatoč tome, govora o ljubavi nije nedostajalo. Na susretu se govorilo o liku i djelu blaženoga Alojzija Stepinca i njegovu poimanju i življenju ljubavi, prema bližnjima, prema Crkvi, prema domovini i prema Bogu. Predavač je bio prof. dr. sc. don Ivan Bodrožić, profesor patrologije na splitskom KBF-u.

U uvodnim riječima, don Ivan se poslužio definicijom sv. Ivana o ljubavi, odnosno da je Bog ljubav, a time ističemo da je ljubav jedna božanska stvarnost koju nam je Bog dao kako bismo živjeli Njegovim životom, po uzoru na Njegov život te time možemo istaknuti da je to najsvetija i najčudesnija stvarnost koju je Bog dao čovjeku. Isus nas uči da ljubav nije nekoga uzeti u posjed, nego da je ljubav nekome sebe darovati i obogatiti njegov život svojim životom. Istako tako nas potiče da dopustimo da nas Bog pouči o ljubavi budući da je On sam izvor ljubavi. Takvi možemo biti nadahnuti Božjom ljubavlju kao što je to bio i blaženi Alojzije Stepinac i tada ćemo moći kao i on ljubiti svoje neprijatelje i moliti za svoje progonitelje kojima unatoč svim lošim stvarima koje nam čine, nećemo htjeti uzvratiti istom mjerom. Jer i sam Isus kaže da nam je mala plaća ako ljubimo samo one koji nas ljube, da to i carinici rade.

Prof. Bodrožić ističe da smo danas, u ovom svijetu površnosti, pomalo zanemarili naše osobno trpljenje i umiranje za Katoličku crkvu, odnosno da radije idemo uz struju svijeta koja samo kritizira i upire prstom u loše stvari umjesto da molimo i da se žrtvujemo za Crkvu kako je to radio Stepinac. Blaženi je Stepinac znao da mora podnijeti žrtvu i ostati uspravan i da svojim primjerom mora sačuvati ono vjerno stado i upravo nam na taj način pokazuje kako živjeti za onu istinsku spoznaju što je Crkva. Svojim umiranjem za Crkvu, blaženi Alojzije nam je pokazao važnost Katoličke Crkve i držao nas uz nju jer je bio svjestan da izvan toga nema spasenja.

U suvremenom svijetu posebno su ugrožene obiteljske vrijednosti, sakrament braka o kojem ljudi imaju svoje razne ideje i poimanja, a na to je upozoravao i sam Stepinac koji je isticao važnost čestitih i kreposnih mladića i djevojaka te čestitih obitelji koje uvijek polaze od Boga. A takve obitelji jamče sigurnost hrvatskome narodu i domovini. Stepinac nam svojom iznimnom hrabrosti i trpljenjem može biti pravi primjer borbe i ljubavi prema domovini, Crkvi i Bogu.

Pored razgovora s dr. Bodrožićem na susretu smo mogli čuti i svjedočanstvo varaždinskog biskupa u miru, mons. Josipa Mrzljaka, koji je osobno poznavao blaženog Alojzija Stepinca budući da je s njime bio rodbinski povezan. Iznio nam je svoja osobna iskustva s njim te nam još pobliže opisao kakav je Stepinac bio čovjek.

Susret su obogatile i dvije pjesme o našem blaženiku, nadzemljaški filmovi i skečevi te završna meditacija.

Svi oni koji susret nisu pratili putem livestreama, mogu ga pogledati na Facebook profilu i YouTube kanalu Hrvatskog nadzemlja, te Nadzemlje pratiti i na Instagram profilu.

Sljedeći susret Hrvatskog nadzemlja održat će se 17. ožujka 2021.