Hrvatsko nadzemlje


Hrvatsko Nadzemlje projekt je Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije koji su osmislili i pokrenuli sami mladi u ožujku 2010. godine želeći upotrijebiti sve svoje talente da bi na kreativan način širili Radosnu vijest. Namijenjen je prvenstveno studentima i mladim radnicima, ali otvoren je i starijim srednjoškolcima te svima koji se osjećaju mladi. Sam naziv daje naslutiti razlog nastanka projekta koji želi biti reakcija na sve one negativnosti u našemu društvu o kojima svakodnevno slušamo. Nadzemlje je tako reakcija na ono što jednim imenom možemo nazvati hrvatskim podzemljem te nastoji mladima na kreativan način ponuditi nešto pozitivno, podsjetiti ih na ljepotu dobra, poštenja i pravde, potaknuti ih da živeći te vrijednosti u svom životu mijenjaju naše društvo, a sve u duhu tradicionalnih vrijednosti Katoličke Crkve.

Najave događanja

Nema događanja

kmnl momcadi
glazbeni sastavi

pp

pp4

pp2Hrvatsko nadzemlje novim susretom proslavilo desetu godišnjicu postojanja

Napisao 
Published: 22 Listopad 2020

Hrvatsko Nadzemlje projekt je Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije koji su osmislili i pokrenuli sami mladi u ožujku 2010. godine želeći upotrijebiti sve svoje talente da bi na kreativan način širili Radosnu vijest.

Namijenjen je prvenstveno studentima i mladim radnicima, ali otvoren je i starijim srednjoškolcima te svima koji se osjećaju mladi. Sam naziv daje naslutiti razlog nastanka projekta koji želi biti reakcija na sve one negativnosti u našemu društvu o kojima svakodnevno slušamo. Nadzemlje je tako reakcija na ono što jednim imenom možemo nazvati hrvatskim podzemljem te nastoji mladima na kreativan način ponuditi nešto pozitivno, podsjetiti ih na ljepotu dobra, poštenja i pravde, potaknuti ih da živeći te vrijednosti u svom životu mijenjaju naše društvo, a sve u duhu tradicionalnih vrijednosti Katoličke Crkve.

I sve to traje već punih deset godina, svaku treću srijedu u mjesecu u velikoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu okuplja se nekoliko stotina mladih koji žive za „Nadzemljaške“ susrete. Zbog epidemiološke situacije koja je zadesila Hrvatsku, ali i cijeli svijet „Nadzemljaši“ su rođendanski susret proslavili u srijedu 21. listopada 2020. godine svojim novim susretom koji su prenosili online na društvenim mrežama i putem kanala Laudato TV-a.

Sve su pokrenuli Marin Periš, Ivan Vrlić i Silvio Puljić. Oni su se davne 2010. godine hrabro obratili tadašnjem povjereniku za Pastoral mladih SMN don Jenku Buliću. Predložili su mu nešto novo, dali su mu do znanja da su spremni raditi na evangelizaciji mladih ljudi.

Osnivač i prvi voditelj Hrvatskog nadzemlja Marin Periš rekao je da je sve počelo u frami splitske župe Gospe od zdravlja.

„Sve je počelo u frami Gospe od zdravlja. Ivan Vrljić, Silvijo Puljić, ja i još mnogo dobrih i dragih ljudi smo se susreli te smo željeli nešto novo osmisliti za mlade“, prisjeća se Vrljić.

Periš kaže da su željeli na potpuno novi i drugačiji način evangelizirati mlade ljude.

„Razmišljali smo, te smo odlučili mladima dati neke nove ponude koje će biti vezane za vjeru i život u vjeri. Samim time, željeli smo na kreativan, ozbiljan, ali i na humorističan način mladima predstaviti neku novu, moderniju i drugačiju evangelizaciju“, ističe Periš u prigodnom dokumentarcu koji je snimljen povodom rođendanskog susreta HN-a.

Napominje da su se osnivači u tom vremenu željeli suprotstaviti negativnim vijestima koje su obilovale u medijima, odlučili su uzvratiti udarac tome, prezentirajući pozitivne teme, ljubav i vjeru.

Također u rođendanskom susretu prikazan je legendarni skeč dvojac Božo i Barut. Osim toga, mladi su se potrudili te su anketirali građane Splita koje su pitali, jesu li uopće čuli za Hrvatsko nadzemlje, a rezultati su bili iznenađujući.

Bivši povjerenik Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije don Jenko Bulić je rekao da je Hrvatsko nadzemlje uvelike pomladilo duhovnu scenu grada Splita.

„Oni su mlade približili Bogu. Nadzemlje se otisnulo sa zemlje i definitivno je na dobrom putu privlačenja mladih ka Bogu“, kazao je Bulić u novom rođendanskom dokumentarnom filmu Hrvatskog nadzemlja.

Voditelj Nadzemlja od 2015. do 2019. godine bio je Darko Ivan Rapić.

Istaknuo je da je za ideju i realizaciju jednog susreta Nadzemlja potrebno mnogo vremena i truda.

„Za realizirati jedan susret potrebno je mnogo strpljenja, predanosti i zajedničkog rada“, kazao je Rapić te je istaknuo da u HN postoji šest sekcija koje neumorno rade iz tjedna u tjedan iz mjeseca u mjesec.

„U HN-u djeluje šest sekcija, a to su poslužiteljska, tehnička, medijska, molitveno karitativna, dramska i voditeljska sekcija“, nabraja Rapić te napominje da ova zajednica uvijek ima svoga duhovnika.

Njihov bivši duhovnik bio je don Mladen Parlov. On kaže da mladi kroz ovaj projekt slave Boga, ali i da evangeliziraju duge mlade oko sebe. „Zahvalan sam Bogu što sam bio dio njih, oni su i meni na neki način dali prigodu da preispitujem sebe, ali i da se izgrađujem zajedno sa njima“, rekao je upućujući tople riječi mladim slavljenicima iz „Nadzemlja.

Član „Nadzemljaša“ s najvećim stažom je Duje Gale. On je jedini još uvijek njihov član, a bio je i dio početne ekipe koja se okupila davne 2010. godine. „Ovih deset godina Nadzemlja obilježile su moj život. Mi smo jedna velika obitelj, tko je god bio u Nadzemlju ostao je zavijek obilježen u našim srcima“, kazao je prisjećajući se brojnih predivnih trenutaka povijesti ove mlade vjerske zajednice.

Zasigurno, Gale ističe da će uvijek pamtiti trenutke snimanja skečeva i filmova, a najpopularniji su oni u kojima je glumio sa svojim kolegom Božidarom Vrdoljakom. Poznati su to filmovi Hrvatskog nadzemlja s još poznatijim likovima, odnosno glumcima Božom i Barutom.

„To su mi životne uloge, uvijek su mi svi detalji snimanja filmova i skečeva ostali urezani u sjećanje“, kaže Gale.

Sadašnji predstojnik Ureda za pastoral mladih SMN i duhovnik studenata Sveučilišta u Splitu je dr. don Mihale Prović. On kaže da su aktivnosti Nadzemlja prepoznatljive i vidljive mladima, te da ova priča na njih pozitivno djeluje.

„Svojim susretima obogatili su sve ono što svakodnevno radimo. Originalni su i prepoznatljivi“, kaže od milja zvani među „Nadzemljašima“ don Mišo, povjerenik Ureda kojeg je Hrvatsko nadzemlje jedan od vrijednih projekata.

Splitsko makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić nije krio ponos i sreću.

„Drago mi je da su mladi pronašli sebe unutar crkvene zajednice i društva. Kod njih me raduje inovativnost i kreativnost, taj humor, ali i ironija. Oni definitivno žele ponuditi nešto novo“, ističe Barišić te nadodaje: „Podzemlje je kraljevstvo tame i zloga, a Nadzemlje je ono pravo svjedočanstvo svjetla i kraljevstva Božjeg. E, ovi mladi su upravo to Nadzemlje“, zaključuje mons. Barišić.

„Želim čestitati našim "Nadzemljašima". Oni su naši anđeli na zemlji i svjedoci su bolje budućnosti“ nastavio je zaključujući svoju misao.

Trenutna voditeljica mladih „Nadzemljaša“ je Danijela Musulin, rođ. Jurčević.

Rekla je u dokumentarnom filmu posvećenom prvom desetljeću ove vjerske zajednice mladih da kršćanstvo moramo živjeti svaki dan. Ističe da mladima to žele ukazati kroz susrete, humor, filmove, ali i molitvu te poniznost.

Na samom kraju susreta Danijela je uputila zahvale svima koji su bili dio ovog velikog vjerskog projekta Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije.

„Ovo je 95. susret Hrvatskog nadzemlja. Zahvaljujemo se svemogućem Bogu koji nas je nadahnuo na samim početcima. Da nije bilo pomoćni s Neba danas ne bi bili ovdje, te samim time ne bismo mogli zadržati kvalitetu susreta koji su nadaleko poznati.

Zahvaljujemo se Marinu Barišiću, on nam je od početka pružao bezrezervnu podršku. Zahvaljujemo se don Jenku Buliću i don Mihaelu Proviću, bivšem i sadašnjem povjereniku za mlade. Oduvijek su s nama, na svaki način nas podupiru. Zahvaljujemo se našim duhovnicima, don Mladenu Parlovu, don Anti Raki te sadašnjem duhovniku don Tomislavu Bašiću.

Važno je spomenuti pokretače projekta: Marina Periša, Silvija Puljića i Ivana Vrljića. Oni su sa svojom prvotnom ekipom postavili temelje na kojima mi danas čvrsto stojimo.

Zahvale također idu: Luciji Vrljić, Ani Marčinko, Katarini Gugić, Marijeli Vukadin rođ. Milošević, Katarini Puljić, Dragi Šimić, Angelu Gali, Božidaru Vrdoljaku, Ivanu Trpimiru Lozić i Ivoni Voloder Maras. Zanimljivo je i važno spomenuti da je Silvijo Puljić osmislio logo Hrvatskog nadzemlja koji je ostao nepromijenjen do današnjeg dana.

Vrijedno je spomenuti bivšeg voditelja, Darka Ivana Rapića. On je sa svojom ekipom sudjelovao u samome vodstvu HN. Moramo istaknuti te se zahvaliti i Stjepanu Žeravici, Slavku Blažiću, Nikolini Gale i Duji Gali te cijeloj ekipi koja je bila aktivna u radu Nadzemlja, a djeluju i danas u ovoj vrijednoj „obitelji“. Veliki teret dramske sekcije nekad je nosio Ivan Trpimir Lozić, a naslijedio ga je današnji snimatelj svih susreta  HN-a Andrija Jurčević, od srca im se zahvaljujemo

Zahvaljujemo se i sadašnjim članovima vijeća, oni su: Tonći Ćuk, Ivana Banović, Katarina Eranović, Mladen Škare, Ante Šustić, Pere Eranović i Tea Lauc. Oni na novi način pokušavaju susrete prilagoditi današnjim vremenima, a sve kroz vjeru, tradiciju i ljubav. Na ovom mjestu se želimo zahvaliti svim predavačima kojih je bilo mnogo u proteklom desetljeću, također i Nadbiskupskom sjemeništu u čijem prostorijama svake treće srijede u mjesecu organiziramo susrete.

Zahvale ide i:  Sveučilištu u Splitu, splitskim župama koji su nas udomljavali dok nismo imali svoje prostorije. Zahvaljujemo se i biskupskim vikarima koji su nam kroz savjete pomagali u našoj evangelizaciji mladih.

Zahvala vanjskim suradnicima, a to su: Laudato TV s Matejom Sunarom i Jakovom Matićem, hvala Dijani Župić. Zahvaljujemo se i Marku Dragunu te svim zborovima koji su uveličavali naše susrete. Zahvala naravno i svim portirima Nadbiskupskog sjemeništa, hvala vam na susretljivosti i ljubavi koju ste nam pružili.

Na kraju, hvala svima vama, našim pratiteljima, hvala od srca za svaki vaš osmjeh koji ste nam poklonili. Nadam se da ćete nas i u ovoj jedanaestoj sezoni pratiti, a mi ćemo nastaviti neumorno raditi i slaviti Gospodina. Vjerujemo da ćemo se uskoro ponovno susresti u  dvorani Nadbiskupskog sjemeništa, jer danas u njoj ne možemo biti zbog epidemiološke situacije“, kazala je u prigodnom govoru voditeljica Hrvatskog Nadzemlja Danijela Musulin.

Osim toga, vrijedi reći da su Nadzemljaši svoj rođendanski susret posvetili svim starim i novim članovima. U rođendanskom susreti koji se izravno prenosio na društvenim mrežama i kanalima Laudato televizije između ostalog prikazani je skeč „Isus i apostoli“, te dokumentarni film „10 godina Hrvatskog nadzemlja u produkciji Hrvatskog nadzemlja i Ureda za pastoral mladih SMN.

Također u Talk showu „Šušur“  „Nadzemljaši“ su se prisjetili legendarnih likova (odnosno dugogodišnjih članovi Nadzemlja) Bože i Baruta i popularnih Koka.

Izveli su i najpopularniji skeč Hrvatskog nadzemlja „Put u tabor“. Taj skeč koji je „pokorio“ društvene mreže ponovno su snimili povodom godišnjice i rođendanskog susreta, te su ga nazvali „Put u Tabor 2“. 

Novi online susret Hrvatskog nadzemlja održat će se u srijedu, 18. studenog 2020. godine, a tema susreta bit će „Oprost“, a prenosit će se na društvenim mrežama, na Facebook kanalima Hrvatskog nadzemlja i Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije.