Hrvatsko nadzemlje


Hrvatsko Nadzemlje projekt je Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije koji su osmislili i pokrenuli sami mladi u ožujku 2010. godine želeći upotrijebiti sve svoje talente da bi na kreativan način širili Radosnu vijest. Namijenjen je prvenstveno studentima i mladim radnicima, ali otvoren je i starijim srednjoškolcima te svima koji se osjećaju mladi. Sam naziv daje naslutiti razlog nastanka projekta koji želi biti reakcija na sve one negativnosti u našemu društvu o kojima svakodnevno slušamo. Nadzemlje je tako reakcija na ono što jednim imenom možemo nazvati hrvatskim podzemljem te nastoji mladima na kreativan način ponuditi nešto pozitivno, podsjetiti ih na ljepotu dobra, poštenja i pravde, potaknuti ih da živeći te vrijednosti u svom životu mijenjaju naše društvo, a sve u duhu tradicionalnih vrijednosti Katoličke Crkve.

Najave događanja

Nema događanja

kmnl momcadi
glazbeni sastavi

pp

pp4

pp2Održan online susret Hrvatskog nadzemlja „Stari i mili – fosILI“

Napisao 
Published: 18 Lipanj 2020

Pjesmom „Slavim Te Isuse“ u izvedbi Zbora Mihovil započeo je lipanjski, ujedno i posljednji susret Hrvatskog nadzemlja u ovoj akademskoj godini.

Kao i prošlog mjeseca, mlada ekipa iz Hrvatskog nadzemlja koja djeluje pri Uredu za pastoral mladih Splitsko – makarske nadbiskupije, 17. lipnja 2020., organizirala je online susret pod nazivom „Stari i mili – fosILI“, a kako mu i samo ime govori, posljednji susret bio je posvećen osobama treće starosne dobi.

Splitsko - makarska nadbiskupija u ovoj, ujedno i svojoj pastoralnoj godine progovara o životu osoba treće starosne dobi. Upravo zbog toga Hrvatsko nadzemlje je odlučilo novi susret posvetiti starijim osobama. Organizirali su emitiranje susreta na online platformama, društvenim mrežama i YouTube kanalu Hrvatskog nadzemlja.

Gost predavač bio je upravitelj Svećeničkog doma u Splitu, ekonom Centralnog bogoslovnog sjemeništa i Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu don Tomislav Bašić i odmah u početku razgovora naglasio je da stariji imaju ono što mi nemamo. Rekao je da oni imaju iskustvo koje mogu prenijeti na sve mlade osobe.

„Kroz vlastiti primjer dosta sam stekao iskustava razgovarajući sa starijim osobama, oni su me uputili na neke relacije u životu. Uputili su me na onu mudrost koju možda u nekim trenutcima mladosti nisam u potpunosti shvaćao“, priznao je don Tomislav te je nadodao da se i danas sjeća mnogim dijaloga sa starijima. Kaže da su te riječi, ti razgovori, uistinu djelovali na njega i na njegov razvoj u budućnosti. 

Osvrćući se na mlade kaže da su u današnje vrijeme oni dosta preopterećeni brojnim aktivnostima, obvezama i poslovima te da zbog toga nerijetko lakše pronalaze savjete na raznim društvenim mrežama i ostalim kanalima.

„Mišljenja sam da više glava može donijeti više solucija i rješenja oko nekog problema koji nas tišti i koji bi željeli riješiti. Tu nam savjetima mogu pomoći naši stariji, koji su puni životnog znanja i iskustva. Oni potpuno drugačije uviđaju naše probleme“, objašnjava Bašić te se osvrćući konkretno na mlade nadodaje da oni žele sve probleme riješiti sad i odmah, jer traže ta 'instant rješenja'. Kaže da im ta rješenja moderno vrijeme dopušta. Ipak misli da će oni mudri pitati savjet starije osobe, koja je, kako on kaže i pametnija i iskusnija, ali i mudrija.

U nastavku razgovora rekao je da današnje društvo gleda na starost sa strahom. „Ne spominjući starost i stare osobe, društvo kao da zaboravlja da ćemo se i mi naći u toj istoj starosti. Bit ćemo i mi u tim istim 'cipelama' u tim istim starim godinama. Današnje društvo, svi mi, pa naravno i današnji mladi trebali bi malo više gledati na ono što ih očekuje. Tu starost bi trebali prihvati kao jednu normalu životnu pojavu koja je neminovna“, zaključujući prvi dio razgovora nadodaje da bježeći od staraca te stavljajući ih 'po strani' radimo grešku prvenstveno samome sebi, što u svakako pogledu nije dobro ni pozitivno.

U nastavku susreta publika je ispred svojih malih ekrana napravila pauzu od razgovora te je uživala u humorističnom filmu „Super Baba“ u produkciji Hrvatskog nadzemlja.

Vraćajući se na temu te objašnjavajući aspekt vjere koju su generacijama bake i djedovi prenosili svojoj djeci i unucima don Tomislav je rekao da su starci najbolji prenositelji istinskog kršćanskog života.

„Još uvijek u crkvama imamo jako puno osoba treće životne dobi. Oni su privrženi Bogu i osjećaju tu istu vjeru kao nešto jako važno u njihovom životu. Međutim problematika nastaje kada oni uđu u sukob s modernim vremenom koji se manifestira kroz tehnologiju te brze i efikasne medije. Usprkos svemu tome njihov primjer mladima je nesporan i potpuno čist. Svakodnevno se možete uvjeriti kako mladi propovijedaju primjer vjere koji su vidjeli kod svojih starih djedova i baka, očeva i majki“, ističe.

U završnoj poruci koju je uputio mlađim generacijama rekao je da je starijima ponekad dovoljna samo mala pažnja. Kaže da stariji ništa ne traže, samo traže da ih pozdravite te da s njima razmijenite nekoliko riječi, uvjerava don Tomislav.

 „Svi starimo i to je neupitno. Kako se mi odnosimo prema starijim osobama, tako će se zapravo i oni mlađi u budućnosti odnositi prema nama. Oni gledaju izravni primjer u nama samima“, rekao je na kraju razgovora koji je moderirala dugogodišnja članica Hrvatskog nadzemlja Ivona Voloder Maras.

Još su u produkciji Hrvatskog nadzemlja tijekom susreta prikazani filmovi „Trag u beskraju“ i „Životna godišnja doba“. Meditacijom i posljednjom pjesmom na susretu u izvedbi vokalno instrumentalnog sastava „Aurora“ završio je zadnji ovogodišnji i drugi za redom online susret Hrvatskog nadzemlja.  Novi 'Nadzemljaški' susreti ponovno će započeti nakon ljetne stanke, točnije početkom nove studentske akademske godine.