Hrvatsko nadzemlje


Hrvatsko Nadzemlje projekt je Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije koji su osmislili i pokrenuli sami mladi u ožujku 2010. godine želeći upotrijebiti sve svoje talente da bi na kreativan način širili Radosnu vijest. Namijenjen je prvenstveno studentima i mladim radnicima, ali otvoren je i starijim srednjoškolcima te svima koji se osjećaju mladi. Sam naziv daje naslutiti razlog nastanka projekta koji želi biti reakcija na sve one negativnosti u našemu društvu o kojima svakodnevno slušamo. Nadzemlje je tako reakcija na ono što jednim imenom možemo nazvati hrvatskim podzemljem te nastoji mladima na kreativan način ponuditi nešto pozitivno, podsjetiti ih na ljepotu dobra, poštenja i pravde, potaknuti ih da živeći te vrijednosti u svom životu mijenjaju naše društvo, a sve u duhu tradicionalnih vrijednosti Katoličke Crkve.

Najave događanja

Nema događanja

kmnl momcadi
glazbeni sastavi

pp

pp4

pp2Održan prvi susret mladih grada Splita ove akademske godine na temu "Ili jesi ili nisi. Autentičan."

Napisao/la  Katarina Jurčević
Published: 17 Listopad 2018

Hrvatsko nadzemlje je u srijedu, 17. listopada 2018. godine, otvorilo svoju novu devetu sezonu tribinom pod nazivom „Ili jesi. Ili nisi. Autentičan.“. Autentičnost kao tema, svakako je bila poticajna i ohrabrujuća za sve okupljene mlade koji se u svojoj svakodnevnici neprestano susreću s brojnim izazovima i novim horizontima unutar kojih je u današnjem društvu nekad doista teško sačuvati stav i ostati svoj.

Ovaj mjesec je kao predavač bio pozvan mnogima znani, popularni vjeroučitelj iz Rijeke Marin Miletić koji je kroz simpatično osmišljenu parnicu nadzemljaša kao svjedok branio autentičnost kao vrlinu. Istaknuo je kako biti autentičan znači biti vjeran istini i čvrsto zastupati svoje stavove. Predivno je ići suprotnim strujama i cijelim bićem osjećati da je to ispravan put jer nam Gospodin u tome daje mir. Kroz svoje osobno iskustvo, Marin Miletić je rekao kako svoje učenike uvijek potiče da imaju snage svjedočiti svoju vjeru u svakodnevnici. Kako kaže – najbolje se životom svjedoči, to najviše oduševljava! Živjeti istinu u svojoj svakodnevnici znači biti autentičan i vjeran Stvoritelju. Predavač je uz to objasnio kako autentičnost nije jednaka tvrdoglavošću. Autentičnost je vrlina u svojoj suštini, dok tvrdoglavost graniči s ohološću, vodi u uznositost koja za čovjeka predstavlja veliki pad.

Na upit kakva je autentičnost crkve danas s obzirom na skandale koji ju uzdrmavaju sa svih strana, Marin Miletić je naglasio da svi zajedno činimo crkvu i izgrađujemo je, ne samo svećenici. Svaki laik u crkvi donosi također svoj djelić autentičnosti. Pozvao je na to da najbolje što čovjek ima treba slati tamo gdje je najveći „fight“ (najveća borba). Zašto? Jer je i đavao to napravio – poslao je svoje snage u crkvu koja je posljednji bastion: ako ona padne, pada sve. Upravo zato je ovo, kako je rekao, predivno vrijeme u kojem autentično možemo pokazati pod čiji smo barjak stali.

Uz pokoje svoje osobno svjedočanstvo, predavač je susretljivo odgovorio i na pojedina pitanja iz publike koja je njegov simpatičan i osebujan stil izlaganja naposlijetku nagradila gromoglasnim pljeskom.

Kreativnost nadzemljaša je i na ovom susretu dosegla visoku razinu. Tako je autentičnost kao vrlina prikazana u filmu i u skeču u kojem je uprizorena autentičnost biblijskog lika Noe.

Okupljenu mladež je na susretu pjesmom uveseljavao glazbeni sastav mladih „Gloria“ s Kmana.

Na samom završetku, mladoj publici se srdačno obratio studentski kapelan i povjerenik za mlade don Mihael Prović koji je izrazio ljubaznu dobrodošlicu novim licima u publici, a i među članovima nadzemlja.

Susret je zaključen prigodnom meditacijom i molitvom, a pouka koja je ostala svim mladima kao neiscrpna inspiracija zasigurno je: „Nemoj da ti bude svejedno, od toga se čovjek nikad ne oporavi.“

Sljedeći susret Hrvatskog nadzemlja održat će se 21. Studenog na temu mediji uz gosta predavača fra Maria Knezovića.