Hrvatsko nadzemlje


Hrvatsko Nadzemlje projekt je Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije koji su osmislili i pokrenuli sami mladi u ožujku 2010. godine želeći upotrijebiti sve svoje talente da bi na kreativan način širili Radosnu vijest. Namijenjen je prvenstveno studentima i mladim radnicima, ali otvoren je i starijim srednjoškolcima te svima koji se osjećaju mladi. Sam naziv daje naslutiti razlog nastanka projekta koji želi biti reakcija na sve one negativnosti u našemu društvu o kojima svakodnevno slušamo. Nadzemlje je tako reakcija na ono što jednim imenom možemo nazvati hrvatskim podzemljem te nastoji mladima na kreativan način ponuditi nešto pozitivno, podsjetiti ih na ljepotu dobra, poštenja i pravde, potaknuti ih da živeći te vrijednosti u svom životu mijenjaju naše društvo, a sve u duhu tradicionalnih vrijednosti Katoličke Crkve.

Najave događanja

Nema događanja

kmnl momcadi
glazbeni sastavi

pp

pp4

pp2Kateheza Hrvatskog nadzemlja

Napisao/la  Petra Lasić
Published: 15 Lipanj 2018

Posljednja Kateheza Hrvatskog nadzemlja na temu „Molitva i post“ održala se u srijedu, 13. lipnja 2018. godine u kapelici bl. Ivana Merza u Studentskom domu dr. Franje Tuđmana na Kampusu. Ovoga puta katehezu i klanjanje su pripremila dva mlada đakona Splitsko-makarske nadbiskupije, don Stanko Kačunić i don Danko Kovačević.

„Molitva i post, te uz njih djela milosrđa nalikuju na tronožac. Međusobno preplitanje i prožimanje čini ih jednom cjelinom. Nedostaje li jedno od to troje u čovjekovu životu, ne može funkcionirati ni ono dvoje što je preostalo.“, uvodne su riječi don Stanka Kačunića u katehezu o molitvi i postu.

Molitva, kao uzdignuće srca k Bogu, iziskuje od nas napor kojim pobjeđujemo sebe i svoje slabosti, kako bismo u sabranosti i tišini mogli doći pred Gospodina sa svojim zahvalama i željama. Kako kaže don Stanko, cilj naše molitve nije ispunjenje iste. „U čovjeku treba gorjeti čežnja da molitvom hrani svoj duhovni život. U prvom redu u tome nam pomažu sakramenti, napose sveta pričest, koji nas suobličuju Kristu. Ono što bi za jednog kršćanina trebalo biti čudo upravo je molitva Gospodnja, molitva Očenaša, u kojoj pojedinac svaki put iznova spominjući se riječi  „Budi volja Tvoja!“ uranja u sigurnost onoga koji je u svojoj biti Ljubav.“

Post u svojoj osnovi podrazumijeva čovjeka koji nije vođen samo nagonima, već je sposoban reći „ne“ hrani, piću, ili pak nekoj aktivnosti poradi uzvišenijeg cilja. „Svaki post ima svoj smisao, jer nam on pomaže upoznati sebe, ali i doći do slave Božje.“ Don Stanko ističe i to da je Hrvatsko nadzemlje svojevrstan oblik posta i molitve: „Potrebna je žrtva i odricanje od svog vremena, komoda, kako bi se pripremio susret u kojem će se mladima navijestiti Radosna vijest.“

Potom je uslijedilo klanjanje, koje je predvodio đakon don Danko Kovačević, u kojem su mladi Hrvatskog nadzemlja zahvalili Bogu za svako dobro koje su primili kroz tekuću akademsku godinu, ali i kroz sve protekle godine svoga djelovanja u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji i šire.