Hrvatsko nadzemlje


Hrvatsko Nadzemlje projekt je Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije koji su osmislili i pokrenuli sami mladi u ožujku 2010. godine želeći upotrijebiti sve svoje talente da bi na kreativan način širili Radosnu vijest. Namijenjen je prvenstveno studentima i mladim radnicima, ali otvoren je i starijim srednjoškolcima te svima koji se osjećaju mladi. Sam naziv daje naslutiti razlog nastanka projekta koji želi biti reakcija na sve one negativnosti u našemu društvu o kojima svakodnevno slušamo. Nadzemlje je tako reakcija na ono što jednim imenom možemo nazvati hrvatskim podzemljem te nastoji mladima na kreativan način ponuditi nešto pozitivno, podsjetiti ih na ljepotu dobra, poštenja i pravde, potaknuti ih da živeći te vrijednosti u svom životu mijenjaju naše društvo, a sve u duhu tradicionalnih vrijednosti Katoličke Crkve.

Najave događanja

Nema događanja

kmnl momcadi
glazbeni sastavi

pp

pp4

pp2"Žena, majka, kraljica" - održan susret mladih grada Splita

Napisao/la  Marija Vuković (HN)
Published: 16 Svibanj 2018

Pretposljednji susret mladih grada Splita i okolice ove akademske godine 2017./2018. održan je u srijedu, 16.5.2018. u 20:30. U veliku dvoranu splitskog sjemeništa mladi, i to ovoga puta ponajviše djevojke i mlade majke, došli su saznati nešto više o najposebnijem ženinom poslanju – majčinstvu. Temu naslova „Žena, majka, kraljica“ imala je za zadatak objasniti upravo jedna takva žena, profesorica psihologije i licencirana psihoterapeutkinja te majka četvero djece, Jelena Burazin.

Susret su Nadzemljaši započeli kratkim videom-anketom iz dječjeg vrtića. Djeca svojim iskrenim i jednostavnim odgovorima redovito oduševljavaju sve prisutne u dvorani, ali i one koji susrete Hrvatskog nadzemlja prate putem facebook i youtube stranice.

U tom je duhu svoje predavanje nastavila i gospođa Burazin. Navela je da su najveći problem današnjeg vremena mediji koji suvremenom društvu šalju iskrivljenu sliku o majčinstvu. Jedna od najtežih posljedica koja s tim dolazi jest pojava sve većeg broja abortusa u svijetu, ali i kod nas. On se, naime, prikazuje kao ženino emancipacijsko pravo jer u slučaju da se odluči za život, ona, kako to često iznose mediji, gubi sebe, a sukladno tome i mogućnost da se posveti svojim prioritetima. Gospođa Burazin s druge strane ističe da žena, time što se odlučuje za život svoga djeteta ili na rađanje više djece, ne ostaje bez mogućnosti da se ostvari u svome zanimanju i stvori karijeru, ali za to joj potreban dobar odnos sa suprugom te njegova podrška ili u slučaju da se radi o samohranim majkama, pomoć prijateljica, obitelji ili molitvene ili neke druge zajednice. Kaže nadalje da kada žena na prvo mjesto stavi Boga te molitvu, potom pozitivnu sliku o sebi te stvori povjerenje u supruga, ujedno stvara ozračje u kojem se dijete može osjećati sigurno i sretno, a samim time i ona. Ističe također još jedan prikaz o ženi koji je čest u ovom suvremenom vremenu, a to je slika žene kao žrtve jer se od nje očekuje da bude savršena. Svaka žena treba osvijestiti činjenicu da je to nemoguće te tako priznati svoje greške, a također i shvatiti da nije neostvarivo biti i žena i majka i, kako to kaže predavačica, „kraljica“. Za kraj naglašava da je majčinstvo fakultet koji traje cijeli život i da sve majke svoje poslanje trebaju vršiti dostojanstveno jer bez obzira što nije lako, donosi maksimalno zadovoljstvo i vrijedi svakog truda.

Nakon predavanja Nadzemljaši su napravili malo iznenađenje za svoje majke koje su doveli na ovaj susret. Svatko od njih izveo je svoju majku na pozornicu, predstavio ju te joj poklonio ružu. Na taj način zahvalili su se majkama na najvećem daru koji su od njih dobili, a to je dar života.

Susret su kao i uvijek mladi iz Hrvatskog nadzemlja obogatili humorističnim filmovima i skečevima u skladu s temom, a VIS „Sv. Matej“ s Ravnih Njiva upotpunio svojim pjevanjem. Za kraj je završnu riječ i nekoliko kratkih obavijesti prisutnima poručio povjerenik za mlade don Mihael Prović.

Sljedeća tribina na temu čistoće i bludnosti održat će se 20.6.2018., a gost predavač bit će mladi franjevac fra Ante Bešlić.