Hrvatsko nadzemlje


Hrvatsko Nadzemlje projekt je Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije koji su osmislili i pokrenuli sami mladi u ožujku 2010. godine želeći upotrijebiti sve svoje talente da bi na kreativan način širili Radosnu vijest. Namijenjen je prvenstveno studentima i mladim radnicima, ali otvoren je i starijim srednjoškolcima te svima koji se osjećaju mladi. Sam naziv daje naslutiti razlog nastanka projekta koji želi biti reakcija na sve one negativnosti u našemu društvu o kojima svakodnevno slušamo. Nadzemlje je tako reakcija na ono što jednim imenom možemo nazvati hrvatskim podzemljem te nastoji mladima na kreativan način ponuditi nešto pozitivno, podsjetiti ih na ljepotu dobra, poštenja i pravde, potaknuti ih da živeći te vrijednosti u svom životu mijenjaju naše društvo, a sve u duhu tradicionalnih vrijednosti Katoličke Crkve.

Najave događanja

Nema događanja

kmnl momcadi
glazbeni sastavi

pp

pp4

pp2Valentinovo s Hrvatskim nadzemljem

Napisao/la  Katarina Jurčević
Published: 14 Veljača 2018

Mladi Hrvatskog nadzemlja su u srijedu 21. veljače održali svoj, za ovaj mjesec već tradicionalan, susret pod nazivom „Valentinovo s Nadzemljem“. Valentinovo jest prošlo, no Hrvatsko nadzemlje je ovim susretom ipak napravilo jednu malu reprizu – sve je bilo u znaku ljubavi...i s puno zabave! Susret itekako opuštajućeg i humorističnog karaktera, zasigurno je dobro sjeo mnogobrojnim okupljenim mladima razbivši malo ukočenost oko priprema ispitnog roka.

Susret je otvoren pjesmom te kreativnim filmom iz radionice Hrvatskog nadzemlja pod naslovom „Kako ne započeti vezu?“. Uslijedile su bogate nagradne igre koje su bile zapravo i zaštitni znak cijelog susreta. Prva po redu bila je već svima poznata srcolovka. Mladi iz Hrvatskog nadzemlja nakon punih šest godina odlučili su je ponovno upriličiti na pozornici dvorane Nadbiskupijskog sjemeništa. Plodonosno ili ne? To je tek u otkrivanju…Ali evo kakav je prvotni ishod na pozornici bio: kandidat prve srcolovke bio je Mislav Peović koji je postavljao razna uzastopna pitanja trima mladim damama – Emi Botici, Mihaeli Budimir i Renati Roić, pritom ih ne vidjevši. Iako su sve tri kandidatkinje bile zaista uvjerljive u svim svojim odgovorima, odabrana sretnica na kraju ipak je bila Mihaela Budimir. Za nagradu ovaj mladoliki i simpatičan par ide zajedno na večeru u restoran Re Di Mare. Na sličan način odigrala se i druga srcolovka u kojoj je kandidatkinja Lucija Matković birala svog 'odabranika' postavljajući pitanja trojici hrabrih mladića – Pašku Zoričiću, Ivanu Bezimalinoviću i Tinu Veži. Luciju je najviše ipak impresionirao Ivan s kojim je osvojila zajedničko druženje na večeri u Didovom zlatu. Ostatak sudionika nije naravno otišao praznih ruku, nagrade su zaista bile bogate. Odigrana je također još jedna nagradna igra pod naslovom „Trenutak istine“ za koju je sudionik bio nasumično odabran iz publike.

Uz bogatu paletu nagradnih igara, Nadzemlje je pripremilo još čak tri filma u svojoj filmskoj indrustrijici. Prikazan je film o anđelu Kupidu koji je utjelovljen na vrlo simpatičan, moderan i drugačiji način uz puno humora. Također, emitiran je nastavak nadzemljaškog kulinarskog showa „Kuhanje s Galetom“ u kojem su se ovaj put 'kuhale' žene. Na samom kraju susreta publika je imala priliku pogledati vesele scene prilikom snimanja u prilogu „Iza kamere“. Za glazbeni ugođaj ovaj put se pobrinuo Vis „Znak mira“ s Pujanki.

Susret je završio humanitarnom akcijom Hrvatskog nadzemlja unutar koje je prikazan film o Lauri i njenoj obitelji za koju su se prikupljala potrebita sredstva te se prikupilo 4000 kuna, svima od srca hvala. Don Mihael Prović, studentski kapelan i povjerenik za mlade, pozdravio je okupljene mlade uz par prigodnih riječi i iznio obavijesti za tekući mjesec. Završna meditacija bila je, kakva drugačija nego – u znaku ljubavi.

Sljedeći susret Hrvatskog nadzemlja održat će se 21. ožujka na temu „Bog je mlad“ uz gosta predavača don Damira Stojića.