Hrvatsko nadzemlje


Hrvatsko Nadzemlje projekt je Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije koji su osmislili i pokrenuli sami mladi u ožujku 2010. godine želeći upotrijebiti sve svoje talente da bi na kreativan način širili Radosnu vijest. Namijenjen je prvenstveno studentima i mladim radnicima, ali otvoren je i starijim srednjoškolcima te svima koji se osjećaju mladi. Sam naziv daje naslutiti razlog nastanka projekta koji želi biti reakcija na sve one negativnosti u našemu društvu o kojima svakodnevno slušamo. Nadzemlje je tako reakcija na ono što jednim imenom možemo nazvati hrvatskim podzemljem te nastoji mladima na kreativan način ponuditi nešto pozitivno, podsjetiti ih na ljepotu dobra, poštenja i pravde, potaknuti ih da živeći te vrijednosti u svom životu mijenjaju naše društvo, a sve u duhu tradicionalnih vrijednosti Katoličke Crkve.

Najave događanja

Nema događanja

kmnl momcadi
glazbeni sastavi

pp

pp4

pp2Kateheza i sveta misa na Pepelnicu

Napisao 
Published: 14 Veljača 2018

Ured za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije i Hrvatsko nadzemlje organizirali su Katehezu za mlade te sv. Misu s pepeljanjem u srijedu, 14. veljače 2018., u kapelici bl. Ivana Merza u domu dr. Franje Tuđmana na Kampusu. Susret je predvodio don Mihael Mišo Prović, studentski kapelan i povjerenik Ureda, a pjesmom je animirao VIS Veritas aeterna. U kratkoj katehezi prije Mise don Mihael je govorio o liturgijskom razdoblju Korizme i mladima na srce stavio razmatranje o otajstvu svoga krštenja. Kazao je također kako se u Korizmi trebamo truditi postiti, darivati milostinju koliko je tko u mogućnosti, pomagati bližnjima te više moliti, a posebno više čitati Bibliju.

"Korizma je mirno vrijeme i sama Crkva u Korizmi savjetuje mir te 'post' od profanih slavlja", naglasio je uz preporuku ispovijedi i pričesti. U drugom dijelu kateheze don Mihael je izložio 6 Korizmenih nedjelja kao priču primjenjivu na naš život u kojem od pustinje preko obraćenja dolazimo do smrti tj. do spoznaje o tome za koga i za što vrijedi umrijeti. Katahezu je zaključio kratkim izlaganjem značenja Velikog Tjedna, a posebno Svetog Trodnevlja nakon čega je uslijedila Misa s pepeljanjem. U propovijedi mladima je pojasnio kako Isus od nas ne želi da budemo licemjerni kao farizeji koji su molili, postili i milostinju davali tako da svi to znaju. Za razliku od njih sve dobro što činimo moramo činiti u skrovitosti i zbog vlastitog dobrog odnosa s Bogom. Na kraju Mise don Mihael je najavio nova događanja u Uredu za pastoral mladih SMN kroz ovaj mjesec i zahvalio se svima koji su sudjelovali.