Hrvatsko nadzemlje


Hrvatsko Nadzemlje projekt je Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije koji su osmislili i pokrenuli sami mladi u ožujku 2010. godine želeći upotrijebiti sve svoje talente da bi na kreativan način širili Radosnu vijest. Namijenjen je prvenstveno studentima i mladim radnicima, ali otvoren je i starijim srednjoškolcima te svima koji se osjećaju mladi. Sam naziv daje naslutiti razlog nastanka projekta koji želi biti reakcija na sve one negativnosti u našemu društvu o kojima svakodnevno slušamo. Nadzemlje je tako reakcija na ono što jednim imenom možemo nazvati hrvatskim podzemljem te nastoji mladima na kreativan način ponuditi nešto pozitivno, podsjetiti ih na ljepotu dobra, poštenja i pravde, potaknuti ih da živeći te vrijednosti u svom životu mijenjaju naše društvo, a sve u duhu tradicionalnih vrijednosti Katoličke Crkve.

Najave događanja

Nema događanja

kmnl momcadi
glazbeni sastavi

pp

pp4

pp2Susret Hrvatskog nadzemlja: ''Evo sad ću…''

Napisao/la  Petra Lasić
Published: 20 Listopad 2017

U srijedu, 18. listopada 2017. godine, u dvorani Nadbiskupijskog sjemeništa u Splitu,  otpočela je nova - osma sezona Hrvatskog nadzemlja temom ''Evo sad ću…''. Tema je obrađivala problem lijenosti kojem mladi uvelike podliježu. Na pitanja što je to lijenost i koje su njene karakteristike, odgovore su pokušali dati dr. don Ante Rako, sudac na Crkvenom sudu u Splitu, te ravnateljica Osnovne škole Žrnovnica, prof. Matija Šitum.

Kao i uobičajeno, susret je započeo pjesmom, ovoga puta u izvedbi VIS-a Znak pobjede iz župe Presvetog Srca Isusova - Košute, koji je glazbeno animirao cijeli susret. Potom su uslijedili skeč i predavanje koje je bilo koncipirano kao dijalog voditelja i samih gostiju. Profesorica Šitum, kao dugogodišnja ravnateljica OŠ Žrnovnica imala se priliku susresti s raznim profilima djece i njihovih roditelja, i upravo je svojim iskustvom posvjedočila kako biti lijen nije tek plod djetetove nezainteresiranosti za rad i napredak u školi, već kako je dijete koje nije steklo naviku rada i težnje za napretkom zapravo plod lijenosti svojih roditelja. Kako prof. Šitum ističe, roditelji su ti koje djeca od najranijih dana imitiraju, poprimajući od njih i njihove navike. Taj se odgoj preslikava i na njihov odnos prema školi, te njihova nezainteresiranost ne daje učiteljima dovoljno prostora kako bi ih nastavili odgajati u disciplini i radu. Ipak, kaže kako se i lijeno dijete može motivirati. Nagraditi ga, pa i onda kada nije zaslužio, dati mu peticu i onda kada zna za mršavu trojku – podstreh je za njegov potencijalni uspjeh.

Don Rako, pak, u svom govoru ističe misli svetaca, od kojih spominje i sv. Tomu Akvinskog parafrazirajući ga kada kaže da je lijen onaj koji ne može naći radost u Bogu i svom pozivu. Raditi bilo što drugo, a da se ne tiče ostvarenja onoga na što je čovjek pozvan, lijenost je zapakirana u šareni papir dobrih djela. Ipak, ne raditi ništa tj. besposličariti nije nužno lijenost, niti je marljivost odgovor na lijenost. Naime, svima nam je potreban odmor, i to je nešto na što smo pozvani. Odmori bi značilo adekvatno se pripremiti za rad, a Sotona je taj koji nikada ne prestaje raditi, te nas pretjeranim radoholičarstvom odvaja od radosti koju bismo trebali osjećati u izvršenju svoga poslanja.

Predavači su se taknuli pitanja i odlaska mladih u strane zemlje pod krilaticom ''trbuhom za kruhom''. Slažu se o tom da je dobro otići, steći iskustvo, znanja i vještinu, ali svakako se vratiti na svoju rodnu grudu. Don Rako je na poseban način apelirao kako mi kao mladi imamo pravo tražiti zasluženo, boriti se za ono što nam pripada, i da se naša lijenost ne očituje u pukom prihvaćanju današnje situacije kakva je.

Hrvatsko Nadzemlje je pripremilo i video intervju sa predsjednicom zajednice Crnogoraca u Splitu, Natašom Grahovac, koja je svojom i osobnošću, i iskustvom iz prve ruke, uspjela posvjedočiti i približiti život takozvanog „lijenog naroda“ – Crnogoraca.

Na kraju susreta uslijedile su obavijesti u nešto promijenjenom izdanju, gdje su Nadzemljaši iznijeli sve bitne događaje koji se imaju dogoditi u našoj nadbiskupiji, ili one koje sama Nadbiskupija ima projektirati.

Prisutnima se obratio i dr. sc. don Mihael Mišo Prović, povjerenik za mlade, zahvalivši se svima koji su učinili da susret izgleda tako lijepo. Poticajnim riječima savjetovao je kako bi bilo dobro planirati svoj radni dan kojeg bi trebalo ispuniti molitvom i radom, kako bismo osjetiti zadovoljstvo i radost (kao plod rada - rad donosi radost), te za sve učinjeno, zasluženo se prepustiti dokolici tj. odmoru. Pozivao je i sve mlade studente da se uključe na razne aktivnosti koje nudi naša Nadbiskupija, a posebno je istaknuo nove susrete ''Duhovne večeri u Tinelu'' u sklopu projekta „Ćakula s duhovnikom“. Tinel je naime kafić, u Studentskom domu "Dr. Franjo Tuđman" na Kampusu, gdje će se jednom mjesečno održavati duhovno-meditativne večeri, praćene duhovnom glazbom i razgovorom. Kako i sam kaže to je jedan oblik nove evangelizacije i „Pastorala kafića“.

Susret se završio meditacijom i pjesmom.