Hrvatsko nadzemlje


Hrvatsko Nadzemlje projekt je Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije koji su osmislili i pokrenuli sami mladi u ožujku 2010. godine želeći upotrijebiti sve svoje talente da bi na kreativan način širili Radosnu vijest. Namijenjen je prvenstveno studentima i mladim radnicima, ali otvoren je i starijim srednjoškolcima te svima koji se osjećaju mladi. Sam naziv daje naslutiti razlog nastanka projekta koji želi biti reakcija na sve one negativnosti u našemu društvu o kojima svakodnevno slušamo. Nadzemlje je tako reakcija na ono što jednim imenom možemo nazvati hrvatskim podzemljem te nastoji mladima na kreativan način ponuditi nešto pozitivno, podsjetiti ih na ljepotu dobra, poštenja i pravde, potaknuti ih da živeći te vrijednosti u svom životu mijenjaju naše društvo, a sve u duhu tradicionalnih vrijednosti Katoličke Crkve.

Najave događanja

kmnl momcadi
glazbeni sastavi

pp

pp4

pp2Hrvatsko Nadzemlje i SKAC band na proslavi Dana mladih Vrhbosanske nadbiskupije

Napisao/la  Darko Rapić/vbs.ba
Published: 27 Svibanj 2017

Dan mladih Vrhbosanske nadbiskupije tradicionalno se održao posljednje subote u mjesecu svibnju, a ove godine u programu su posebni gosti bili mladih iz Hrvatskog Nadzemlja i splitskog SKAC-a kao predstavnici Splitsko-makarske nadbiskupije. Četrdeset i šesti Dan mladih održao se u svetištu Gospe Komušanske u Komušini pod geslom „Velika mi djela učini Svesilini“ pod organizacijom Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II iz Sarajeva.

Dan mladih započeo je u petak 26. svibnja u popodnevnim satima okupljanjem i smještajem sudionika. Potom je uslijedila sveta misa, radionica „žive biblioteke“ te klanjanje. Središnji program održao se u subotu, a započeo je pokorničkim bogoslužjem kod župne crkve kojeg je predvodio salezijanac don Danijel Vidović. U prigodnom nagovoru don Danijel je mlade potaknuo i pozvao na ispovijed koja bi trebala biti otvorena i iskrena, kako bi svaki pojedinac mogao što bliže prići Isusu preko Njegovog službenika ovdje na zemlji.

Nakon pokorničkog bogoslužja uslijedila je procesija prema brdu Kondžilu, moleći krunicu i noseći zavjetnu sliku Gospe Komušanske. Na tom brdu održano je euharistijsko slavlje kojeg je predvodio kardinal Vinko Puljić, nadbiskup vrhbosanski uz koncelebraciju župnika i čuvara svetišta preč. Borisa Salapića i svećenika koji su dopratili svoje mlade u svetište. Kardinal Puljić je u prigodnoj propovijedi mladima poručio da se ne udaljuju od Crkve, nego da joj uvijek ostanu blizu, a posebno u ovom vremenu kada Crkva, pa i on osobno, doživljavaju različite napade. Svetu misu animirao je bend Studentskog katoličkog centra iz Splita.

Po završetku svete mise i povratku do župne crkve, uslijedio je zajednički ručak za sve hodočasnike, a nakon njega i zabavni program. Zabavni program predvodili su članovi Hrvatskog Nadzemlja koji su kroz nekoliko skečeva i kroz kratku katehezu na zanimljiv i kreativan način prikazali primjer kako danas mladi trebaju slijediti Isusa. Dio programa obogatio je SKAC bend svojim pjevanjem.

Po završetku programa mladi iz Hrvatskog Nadzemlja i SKAC-a uputili su se u Sarajevo gdje su ih ugostili mladi iz Pastoralnog centra Ivan Pavao II koji su ih kroz subotnju večer i nedjeljno jutro proveli na razgledavanje grada i njegovih znamenitosti. U nedjelju su također prisustovali na misi u katedrali Srca Isusova te su se u popodnevnim satima uputili natrag u Split.