Hrvatsko nadzemlje


Hrvatsko Nadzemlje projekt je Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije koji su osmislili i pokrenuli sami mladi u ožujku 2010. godine želeći upotrijebiti sve svoje talente da bi na kreativan način širili Radosnu vijest. Namijenjen je prvenstveno studentima i mladim radnicima, ali otvoren je i starijim srednjoškolcima te svima koji se osjećaju mladi. Sam naziv daje naslutiti razlog nastanka projekta koji želi biti reakcija na sve one negativnosti u našemu društvu o kojima svakodnevno slušamo. Nadzemlje je tako reakcija na ono što jednim imenom možemo nazvati hrvatskim podzemljem te nastoji mladima na kreativan način ponuditi nešto pozitivno, podsjetiti ih na ljepotu dobra, poštenja i pravde, potaknuti ih da živeći te vrijednosti u svom životu mijenjaju naše društvo, a sve u duhu tradicionalnih vrijednosti Katoličke Crkve.

Najave događanja

Nema događanja

kmnl momcadi
glazbeni sastavi

pp

pp4

pp2"A DI ĆEŠ?" – Prvi susret mladih grada Splita u novoj akademskoj godini

Napisao/la  Katarina Jurčević
Published: 21 Listopad 2016

U srijedu, 19. listopada 2016., ekipa Hrvatskog Nadzemlja vratila se u, ponovno prepunu, dvoranu Nadbiskupijskog sjemeništa kako bi otvorila svoju novu, čak sedmu sezonu. Prvi susret mladih grada Splita i okolice nosio je naziv "A di ćeš?". Ključno pitanje na koje je cilj bio dati odgovor bilo je "Ostati ili otići iz Hrvatske?" - pitanje koje danas zaista u širokom okviru zaokuplja sve mlade.

Nadzemljaši su otvorili susret prigodnim skečem koji je bio osmišljen u vidu televizijske emisije predizbornog sučeljavanja dvaju kandidata koji se nadmeću koji će bolje izvesti ljude iz Hrvatske i tako ishiperbolarizirali sve prisutniju današnju svijest u Hrvata koja ide prema putu odluke i želje za odlaskom iz Hrvatske. Unutar, od Nadzemljaša prezentirane, fiktivne televizijske emisije, emitirane su i prigodne reklame i trailer filma koji su kroz humor i satiru publici još više posvijestili veliki problem odlaska mladih iz Hrvatske. Među sadržajima emisije našla se i živopisna anketa u kojoj su građani grada Splita i okolice izrazili svoja mišljenja koja ocrtavaju pravo stanje svijesti naših sugrađana o odlasku iz Hrvatske koje i nije toliko daleko od Nadzemljaša prikazanih iskarikiranih scena. Svjesni toga, ekipa Hrvatskog Nadzemlja, zagovarajući opciju ostanka u Hrvatskoj, potrudila se na pitanje "Otići ili ostati?" u svijesti okupljenih mladih isprovocirati odgovor "ostati". Uloga argumentiranja takvog stava pripala je predavaču ovog susreta gospodinu dr.sc. Ivici Veži - profesoru na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu.

Predavač je u svom izlaganju pitanje "A di ćeš?" proširio i van okvira zemljopisnog pojma. Tražio je prvenstveno i odgovore na pitanja tko smo, što smo i što želimo, imamo li snage i želje boriti se za to? Boriti se za svoje snove, kao don Quijote usuditi se zagledati u svoju "zvijezdu sjevernjaču" - svoj san? I što je najvažnije - možemo li to u vlastitoj zemlji? Prikazom svog životnog primjera gost predavač pokazao je da se itekako može! Važno je samo, naglasio je, boriti se, planirati budućnost, a ne dopustiti da ona planira nas. Naravno, uz upornost i borbu izdvojio je i važnost obitelji kao podrške na životnom putu i ostvarivanju ciljeva kao i, naravno, neizostavno Božje vodstvo u svemu što radimo. Važno je uvijek zadržati vertikalu prema nebu, prema Bogu jer bez nje ne bismo mogli složiti ni ovu horizontalnu mrežu na zemlji. Pitanje "Ostati ili otići iz Hrvatske?" predavač je potkrijepio citatom: "Neće vas sunce tuđeg neba grijati kao splitsko." Boriti se, istina, treba, skupljati znanje u inozemstvu je korisno, ali se s njim najljepše vratiti u Lijepu Našu i njoj služiti - sve to profesor Veža potpisao je svojim vlastitim iskustvom i životopisom. Kao i obično, publika je imala priliku gostu predavaču postaviti i pitanja vezana za temu na koja je spremno odgovorio.

Pjesmom je susret animirao i atmosferu još više podigao VIS David iz Dugog Rata. Na samom završetku, iznesene su obavijesti za nadolazeći mjesec i, tradicionalno, završnom riječju mlade je pozdravio povjerenik za mlade i studentski kapelan don Mihael Prović. Mladima se, također, obratio i generalni vikar mons. Miroslav Vidović s par prigodnih riječi. Susret se priveo kraju završnom meditacijom i molitvom kojom se ovog puta posebno zazvao zagovor sv. Josipa - zaštitnika naše domovine Hrvatske.

Sljedeći susret Hrvatskog Nadzemlja održat će se 16. studenog s osvrtom na temu „Smrt: kraj ili možda početak?“ uz gosta predavača mons. Miroslava Vidovića.

LINK cijele fotogalerije susreta:
https://www.facebook.com/hrvatsko.nadzemlje/photos/?tab=album&album_id=689823554501451