Hrvatsko nadzemlje


Hrvatsko Nadzemlje projekt je Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije koji su osmislili i pokrenuli sami mladi u ožujku 2010. godine želeći upotrijebiti sve svoje talente da bi na kreativan način širili Radosnu vijest. Namijenjen je prvenstveno studentima i mladim radnicima, ali otvoren je i starijim srednjoškolcima te svima koji se osjećaju mladi. Sam naziv daje naslutiti razlog nastanka projekta koji želi biti reakcija na sve one negativnosti u našemu društvu o kojima svakodnevno slušamo. Nadzemlje je tako reakcija na ono što jednim imenom možemo nazvati hrvatskim podzemljem te nastoji mladima na kreativan način ponuditi nešto pozitivno, podsjetiti ih na ljepotu dobra, poštenja i pravde, potaknuti ih da živeći te vrijednosti u svom životu mijenjaju naše društvo, a sve u duhu tradicionalnih vrijednosti Katoličke Crkve.

Najave događanja

Nema događanja

kmnl momcadi
glazbeni sastavi

pp

pp4

pp2Svi nešto sanjamo!

Napisao/la  Marija Vuković

U srijedu, 18. svibnja 2016., Hrvatsko Nadzemlje još jednom je popunilo veliku dvoranu splitskog sjemeništa. Tema ovomjesečnog susreta mladih grada Splita i okolica nosila je naziv „Svi nešto sanjamo“. Nadzemljaši su, ironizirajući današnje televizijske emisije koje sve veći broj građana svakodnevno naziva, kroz kratki skeč „sanjoviti Milan“ predstavili temu i uveli predavača, patera Miju Nikića, profesora psihologije, psihologije religije i povijesti religija na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove u Zagrebu.

Pater Mijo je objasnio da su snovi kompleksna stvarnost i proročki nagovještaj onoga što bi se moglo dogoditi, tako se na primjer u Bibliji pojavljuju snovi Josipa Egipatskoga i sv. Josipa, zaručnika BDM. Zanimljivo je da na snove ne utječu nikakve društvene norme, ali se u njima otkriva ono što želimo ili pak ono čega se bojimo. Naglasio je da su procesi koji su odgovorni za stvaranje snova: ostatak dana, potiskivanje, sposobnost sublimacije, kondenzacija i premještaj. Pater Mijo kaže da je čest uzrok nastanka noćnih mora lijeganje u krevet bez molitve. Nadalje je tumačio različite vrste snova, i one negativne kao i one pozitivne. Na kraju zaključuje da od snova ne treba praviti kult već je san jedno od mnogih susreta sa samim sobom i s Bogom, a snovi nam pomažu da postanemo cjeloviti i svatko sam već može naslutiti što mu oni poručuju, bitno je samo ne postati previše zarobljeni njima, a pažnju posvetiti tek onima koji se često ponavljaju.

Susretu ni ovoga puta nije nedostajalo sadržaja pa su tako prikazana čak dva filma od kojih jedan kraći i humorističniji, a drugi duži i ozbiljniji. Film „Božji odvjetnik“ prikazuje utjecaj traumatičnih događaja iz našega života na snove. Protagonist filma u snu projicira rastavu braka u obliku automobilske nesreće, a potom se bori sa krivicom. Tužitelj (podsvijest) krivi Boga za ono što se dogodilo, dok Branitelj (savjest) staje u obranu Boga. Sudac (razum) se tijekom filma gubi, dok se lik Boga mijenja prema projekcijama protagonista. Na kraju osoba spoznaje da je u snu u kojem dobiva poruku da se sa trenutnom situacijom treba suočiti u stvarnosti kako mu san ne bi postao realnost. Produkcija filmova već se može mjeriti s visokobudžetnim filmovima stranih produkcija, a uza sve to redovito imaju poruke koje će potaknuti i one okorjele duše na razmišljanje o svome životu.

Susret je svojom pjesmom uljepšao bend mladih VIS Petrus iz Omiša – Priko, a tijekom susreta predstavljena su još dva bitna projekta koja će se održavati u Splitu, a to su Marijini obroci, točnije utrka „Trčimo za obrok više“ koja će se održati na splitskoj Rivi u subotu, 21.5.2016 s početkom u 9 sati, a za koje je Hrvatsko Nadzemlje snimilo i promotivni video koji se može pogledati na youtube kanalu. Ujedno je i kroz zanimljivi skeč predstavljen projekt 72 h bez kompromisa koji će se održati od 16. do 18. listopada 2016.

Susret je završio povjerenik za mlade don Mihael Prović s nekoliko pozdravnih riječi.

Sljedeći, posljednji susret ove sezone bit će 15.6.2016. u 20:30 s temom „Kršćanstvo i sreća“, a gost predavač je dr. sc. fra Ante Akrap profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu.

Video sadržaj