Hrvatsko nadzemlje


Hrvatsko Nadzemlje projekt je Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije koji su osmislili i pokrenuli sami mladi u ožujku 2010. godine želeći upotrijebiti sve svoje talente da bi na kreativan način širili Radosnu vijest. Namijenjen je prvenstveno studentima i mladim radnicima, ali otvoren je i starijim srednjoškolcima te svima koji se osjećaju mladi. Sam naziv daje naslutiti razlog nastanka projekta koji želi biti reakcija na sve one negativnosti u našemu društvu o kojima svakodnevno slušamo. Nadzemlje je tako reakcija na ono što jednim imenom možemo nazvati hrvatskim podzemljem te nastoji mladima na kreativan način ponuditi nešto pozitivno, podsjetiti ih na ljepotu dobra, poštenja i pravde, potaknuti ih da živeći te vrijednosti u svom životu mijenjaju naše društvo, a sve u duhu tradicionalnih vrijednosti Katoličke Crkve.

Najave događanja

Nema događanja

kmnl momcadi
glazbeni sastavi

pp

pp4

pp2Grijeh volim, kad zaškripi molim!

Napisao/la  Marija Vuković

U korizmenom ozračju, u srijedu 16.3.2016. u 20.30 održana je nova tribina mladih Splitsko-makarske nadbiskupije u dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu pod nazivom „Grijeh volim, kad zaškripi molim?“.

Kao gosta predavača, preko 700 prisutnih, ovoga puta imalo je priliku slušati mr.sc. don Jenka Bulića, inače profesora na splitskom KBF-u. U zanimljivom i sadržajnom predavanju ostavio je mlade u tišini, tišini koja pogađa srca i ostavlja ljude zamišljene, za što su ga mladi nagradili iznimnim pljeskom.

Don Jenko je istaknuo da grijeh vodi u podzemlje, a nadzemlje pak Kristu te da čovjek ne smije biti čvrsto prikovan za zemlju. Ono što je žalosno jest da svi – počevši od mlađih pa do starijih – tražimo Boga kada nam je potrebna njegova pomoć u životu, a kada smo u grijehu – tada se udaljavamo od Božje blizine. A Gospodin je „za naše grijehe proboden, za opačine naše satrt“. Don Jenko pak nastavlja da je u današnjem svijetu grijeh postao „modus vivendi“, to jest način življenja, svakodnevnica od koje se čovjek može spasiti jedino djelima i molitvom u kojoj će u dijalogu s Bogom pobjeđivati samoga sebe, a Gospodin kaže: „Spasit će se onaj tko ustraje do kraja“. Naglasio je kako u borbi protiv grijeha nije važno koliko daleko ima do cilja, već koliko smo se udaljili od početka. Svoje predavanje završava Psalmom 139: „Pronikni me svega Bože, srce mi upoznaj, iskušaj me i upoznaj misli moje: pogledaj, ne idem li putem pogubnim i povedi me putem vječnim!“

Na ovom susretu domaćin – Hrvatsko Nadzemlje – slavio je već 6 godina postojanja i animiranja mladih Splita i okolice, a upravo je don Jenko Bulić bio povjerenik za mlade kada je Nadzemlje osnovano. Svoj šesti rođendan Nadzemlje je obilježilo nagradnom igrom kojom su simboličnim poklonima darovali šest cura iz publike.

Nadzemljaši su se i ovoga puta potrudili pripremiti prigodni film „Djevojko, ustani!“ kojim su pokazali bolnu i tešku borbu čovjeka za izlazak iz grijeha, a emotivni skeč „Put iskušenja“ izveden na kraju susreta pokazao je da nas Isus, nakon što ga napustimo i nakon svih naših lutanja svijetom, nikada ne napušta. On je tu i uvijek će se boriti za svakoga pojedinca, jer On je za nas umro na križu. Zato u ovim svetim danima što su pred nama osvjestimo da nema toga što će Gospodina udaljiti on nas, jedino se mi možemo udaljiti od Njega. Na kraju valja naglasiti citat Oscara Wildea: „Svaki svetac ima prošlost, a svaki grješnik budućnost.“ te sam Isus kaže grješnici: „Idi i ne griješi više!“. ,

Cijeli susret svojom pjesmom pratio je mladi bend VIS „Angelus“ iz župe Jesenice, a povjerenik za mlade Splitsko-makarske nadbiskupije don Mihael Prović završio je susret svojom zahvalom i čestitkom Hrvatskom Nadzemlju.

Sljedeći susret na temu „Žena u Bibliji“ je 20.4.2016., a vodit će ga fra Domagoj Runje, profesor na KBF-u u Splitu. On će nam progovoriti o ženi s biblijskog gledišta i tako razbiti predrasude o ženi kao onoj koja je zapostavljena i koja ne vrijedi.

Video sadržaj