Hrvatsko nadzemlje


Hrvatsko Nadzemlje projekt je Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije koji su osmislili i pokrenuli sami mladi u ožujku 2010. godine želeći upotrijebiti sve svoje talente da bi na kreativan način širili Radosnu vijest. Namijenjen je prvenstveno studentima i mladim radnicima, ali otvoren je i starijim srednjoškolcima te svima koji se osjećaju mladi. Sam naziv daje naslutiti razlog nastanka projekta koji želi biti reakcija na sve one negativnosti u našemu društvu o kojima svakodnevno slušamo. Nadzemlje je tako reakcija na ono što jednim imenom možemo nazvati hrvatskim podzemljem te nastoji mladima na kreativan način ponuditi nešto pozitivno, podsjetiti ih na ljepotu dobra, poštenja i pravde, potaknuti ih da živeći te vrijednosti u svom životu mijenjaju naše društvo, a sve u duhu tradicionalnih vrijednosti Katoličke Crkve.

Najave događanja

Nema događanja

kmnl momcadi
glazbeni sastavi

pp

pp4

pp2Ima li mista za Krista?!

Napisao 
Published: 21 Siječanj 2015

U srijedu 21.01.2015 održan je još jedan susret pod već dobro poznatim vodstvom Hrvatskog Nadzemlja s temom Ima li mista za Krista?!/ Živiš ili životariš?! Susret je pjesmom animirao zbor mladih Dubrovačke biskupije, a gost predavač bio je don Ante Matulić, povjerenik za mlade Hvarsko-bračko-viške biskupije. Mladima je kazao da čovjek može biti mlad i kad je star jer je zapravo mlad onaj koji se svakodnevno zaljubljuje u svijet oko sebe. Bitno je postaviti pitanje "Kriste, ima li mista za mene u tebi?" Bez Krista u svom životu osjećamo veliku prazninu koju pokušavamo ispuniti materijalnim sredstvima i zabavom i tako ta praznina ne dolazi na vidjelo. Bog voli molitve predanja i shvaća ih ozbiljno.

Don Ante je bio ovisnik i u jednoj Korizmi duhovno ozdravlja i odriče se poroka, tada je shvatio da je Bog velik i više ga nije mučilo pitanje "Ima li mista za Krista?!" Na kraju svog predavanja izveo nam je svoju pjesmu u kojoj je Sunce simbol samog Boga. ("Zora budi moje hladno srce. Ti si, Bože, moje toplo Sunce.") Nakon predavanja mladi iz Hrvatskog Nadzemlja izveli su svoj skeč, a nakon skeča uslijedila su pitanja. U odogovrima don Ante nam je kazao kako ne treba svatko doći u fazu potpune praznine da bi spoznao novi život i da je prepreka između nas i Krista sve ono što smo stavili prije Njega. Trebamo se pouzdati u provdinost jer Bog gleda na vječnost, a mi samo na trenutak. Na kraju susreta don Mihael Prović, povjerenik za mlade Splitsko-makarske nadbiskupije, obratio se mladima i rekao da u Krista ima mista i za pesimista, i za ateista, i za egoista tj. za svakog čovjeka na svijetu. Zahvalio se svima koji su sudjelovali u organizaciji te publici na sudjelovanju. Mladi su se nakon susreta ostali družiti u atriju sjemeništa.