Hrvatsko nadzemlje


Hrvatsko Nadzemlje projekt je Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije koji su osmislili i pokrenuli sami mladi u ožujku 2010. godine želeći upotrijebiti sve svoje talente da bi na kreativan način širili Radosnu vijest. Namijenjen je prvenstveno studentima i mladim radnicima, ali otvoren je i starijim srednjoškolcima te svima koji se osjećaju mladi. Sam naziv daje naslutiti razlog nastanka projekta koji želi biti reakcija na sve one negativnosti u našemu društvu o kojima svakodnevno slušamo. Nadzemlje je tako reakcija na ono što jednim imenom možemo nazvati hrvatskim podzemljem te nastoji mladima na kreativan način ponuditi nešto pozitivno, podsjetiti ih na ljepotu dobra, poštenja i pravde, potaknuti ih da živeći te vrijednosti u svom životu mijenjaju naše društvo, a sve u duhu tradicionalnih vrijednosti Katoličke Crkve.

Najave događanja

Nema događanja

kmnl momcadi
glazbeni sastavi

pp

pp4

pp2Žena - više od rebra?!

Napisao/la  Marija Vučković

Prepuna dvorana Nadbiskupskoga sjemeništa u Splitu i ove treće srijede u mjesecu, 20. travnja 2016. nanovo je pokazala koliko je vjera bitna u životima mladih. Tema koja ih je privukla na tribinu nosila je naslov „Žena: više od rebra?“.

Intrigantnim i aktualnim pitanjem pozabavio se dr. sc. fra Domagoj Runje, doktor biblijske teologije, profesor na KBF-u, prodekan za nastavu i župnik u Lećevici. Fra Domagoj se bazirao na ženu u Starome Zavjetu te njezinom socijalnom položaju. Navodeći citat iz 2. poglavlja Knjige Postanka: „Nije dobro da čovjek bude sam, načinit ću mu pomoć kao što je on...“, osvijestio je prisutnima da Bog na tom mjestu po prvi put uviđa da u stvaranju svijeta nešto nije dobro, odnosno da čovjek ne smije biti sam te mu stvara pomoć. Ono što je bitno naglasiti jest da žena time ne postaje podređena muškarcu već dobiva puno bitniju ulogu: ona postaje slična Bogu jer je upravo On tijekom cijele povijesti bio pomoć izraelskom narodu. Također, fra Domagoj spominje hebrejsku riječ seylo čije je primarno značenje rebro, a sekundarno pak polovica te ni ne čudi što se danas ženu naziva boljom polovicom. Zbog svega toga žena nije čovjekova kreacija, ona je čudesno Božje stvorenje s najuzvišenijom ulogom – donošenjem novoga života na svijet. Na kraju svoga izlaganja, fra Domagoj napominje da je upravo ženino ime Haava, koje nosi antipatrijahalnu poruku, istoga korijena kao i ime Jahve što prikazuje taj njezin neposredniji odnos s Bogom.

Iako je toliko nahvalio ženinu ulogu u Bibliji i svijetu, pljesak je osim od žena dobio i od snažnijeg spola, a vjerujemo kako će muškarcima ovo biti prilika da se zapitaju koliko zaista drže do ženina dostojanstva, paze li na njih i odnose li se prema njima kao prema biću bez kojega, kako je navedeno u Svetom Pismu, ne mogu.

Uigrani domaćini, mladi iz Hrvatskoga Nadzemlja ni ovoga puta nisu razočarali prisutne te su pripremili po jedan skeč i film o biblijskim ženama, a svojim humorom i šaljivim dosjetkama nasmijali su cijelu dvoranu. Skeč je obilovao prikazom mana i nesavršenosti žena koje su se pojavljivale u Bibliji, a koje sve počinju blijediti pred neizmjernom ulogom koju je primila Blažena Djevica Marija ispunjajući svoje poslanje koje je Bog namijenio.

Susret je ovoga puta svojom pjesmom pratio mladi bend „Dodir milosrđa“ iz Podstrane, a don Mihael Prović, povjerenik za mlade Splitsko-makarske nadbiskupije, pozdravio je sve okupljene i završio susret s nekoliko riječi.

Sljedeći je susret u srijedu 18. svibnja u 20:30 s temom o snovima koju će predavati isusovac pater Mijo Nikić.


Žena je kruna Božjeg stvaranja, djelo u koje je Stvoritelj utkao svu svoju mudrost i savršenstvo. Više od bilo kojeg drugog stvorenja žena je slika Stvoritelja, slika Božje plodnosti, slika Božje ljubavi i skrbi za svoje stvorenje. Žena je nastala od muškarčeva rebra, ispod ruke, ispod srca da bude voljena. Žene – budite toga svjesne, a muškarci – znajte to cijeniti!

Video sadržaj