Hrvatsko nadzemlje


Hrvatsko Nadzemlje projekt je Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije koji su osmislili i pokrenuli sami mladi u ožujku 2010. godine želeći upotrijebiti sve svoje talente da bi na kreativan način širili Radosnu vijest. Namijenjen je prvenstveno studentima i mladim radnicima, ali otvoren je i starijim srednjoškolcima te svima koji se osjećaju mladi. Sam naziv daje naslutiti razlog nastanka projekta koji želi biti reakcija na sve one negativnosti u našemu društvu o kojima svakodnevno slušamo. Nadzemlje je tako reakcija na ono što jednim imenom možemo nazvati hrvatskim podzemljem te nastoji mladima na kreativan način ponuditi nešto pozitivno, podsjetiti ih na ljepotu dobra, poštenja i pravde, potaknuti ih da živeći te vrijednosti u svom životu mijenjaju naše društvo, a sve u duhu tradicionalnih vrijednosti Katoličke Crkve.

Najave događanja

Utorak, 26. 09. u 20:00 sati
Sveta misa za početak KMNL-a

aktualno  

pp

pp4

pp2

„Lito ide mala“, tema je zadnjeg susreta mladih grada Splita ove akademske godine. Simbolično, susret se održao na prvi dan ljeta, 21. lipnja u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu.

Dan mladih Vrhbosanske nadbiskupije tradicionalno se održao posljednje subote u mjesecu svibnju, a ove godine u programu su posebni gosti bili mladih iz Hrvatskog Nadzemlja i splitskog SKAC-a kao predstavnici Splitsko-makarske nadbiskupije. Četrdeset i šesti Dan mladih održao se u svetištu Gospe Komušanske u Komušini pod geslom „Velika mi djela učini Svesilini“ pod organizacijom Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II iz Sarajeva.

Mladi Splita i okolice okupili su se 19. travnja na novom susretu Hrvatskog Nadzemlja. Nadzemljaši su ovaj mjesec kao gosta predavača pozvali profesora sa splitskog KBF-a dr. don Josipa Mužića. Zajedno s njim, mladima su progovorili o životu – neprocjenjivom daru čiju dragocjenost današnje društvo, nažalost, sve više odbacuje.

Zajednički susret svih krizmanika u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji s nadbiskupom mons. Marinom Barišićem i krizmateljima održan je na Vazmeni utorak, 18. travnja u Sportskoj dvorani „Gripe“ u Splitu.
 
Program susreta animirao je Ured za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije, Hrvatsko nadzemlje i vokalno-instrumentalni sastav „Mihovil“ sa splitskog Kamena uz asistenciju generalnoga vikara Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Miroslava Vidovića. Ideja je bila progovoriti mladima o izboru koji je pred njima, pokazati im zašto je izbor kršćanstva najbolji izbor i zašto je dobro krizmati se te da postoje mladi poput njih koji žive svoje kršćanstvo, rušeći mnoge predrasude i stereotipe o Crkvi.
 

Mladi iz Splita i okolice okupili su se u srijedu, 15. ožujka, na još jednom susretu Hrvatskog Nadzemlja. Ekipa je ovaj mjesec kao temu obradila problematiku ovisnosti. „Jesam li ovisnik?“ – retoričko pitanje ili ne, teško je reći. Naime, ovisnosti u nekoj mjeri zaljujaju svakog pojedinca, bile one bezazlene ili ne. Nadzemljaši su upravo stoga kroz ovaj susret nastojali potaknuti i odgojiti savjest prisutne mladeži u raspoznavanju granica navike, navezanosti i ovisnosti u svrhu prevladavanja istih.

Ekipa Hrvatskog Nadzemlja, u srijedu 15. veljače, organizirala je, za ovaj dio godine već tradicionalno poznat, „valentinovski“ susret za mlade grada Splita i okolice. Zabavnim igrama i ostalim veselim sadržajem, Nadzemljaši su stvorili zaista ugodno i bezbrižno ozračje koje je sigurno dobrodošlo svim prisutnima pritisnutim ispitnim rokom.