Hrvatsko nadzemlje


Hrvatsko Nadzemlje projekt je Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije koji su osmislili i pokrenuli sami mladi u ožujku 2010. godine želeći upotrijebiti sve svoje talente da bi na kreativan način širili Radosnu vijest. Namijenjen je prvenstveno studentima i mladim radnicima, ali otvoren je i starijim srednjoškolcima te svima koji se osjećaju mladi. Sam naziv daje naslutiti razlog nastanka projekta koji želi biti reakcija na sve one negativnosti u našemu društvu o kojima svakodnevno slušamo. Nadzemlje je tako reakcija na ono što jednim imenom možemo nazvati hrvatskim podzemljem te nastoji mladima na kreativan način ponuditi nešto pozitivno, podsjetiti ih na ljepotu dobra, poštenja i pravde, potaknuti ih da živeći te vrijednosti u svom životu mijenjaju naše društvo, a sve u duhu tradicionalnih vrijednosti Katoličke Crkve.

Najave događanja

Nedjelja, 18. 03. u 20:00 sati
Duhovna obnova i korizmena misa za studente
Srijeda, 21. 03. u 20:30 sati
Hrvatsko nadzemlje: Bog je mlad

kmnl momcadi
glazbeni sastavi

pp

pp4

pp2

Nadzemljaši kuhali za beskućnike

19 Veljača 2018

Prošloga tjedna mladi iz Hrvatskog nadzemlja odazvali su se akciji kuhanja za beskućnike u splitskoj udruzi Most. Dio je to njihovog karitativnog djelovanja u kojem svakog mjeseca, osim redovitih tribina svake treće srijede, nastoje poduzeti pojedine nesebične akcije za potrebite. Osim pomaganja u Caritasu Splitsko-makarske nadbiskupije, ovo im je druga akcija kuhanja za beskućnike u kojem su podijelili 35 toplih obroka uz prigodan kolač za desert. Želja mladih iz Hrvatskog nadzemlja jest da oni sami kroz ovakvu karitativnu djelatnost razviju veću svijest o potrebi davanja za druge kako sâm Isus Krist uči te kako bi svojim primjerom potaknuli i druge ljude, osobito mlade, da svoje vrijeme posvete bližnjem.

Valentinovo s Hrvatskim nadzemljem

14 Veljača 2018

Mladi Hrvatskog nadzemlja su u srijedu 21. veljače održali svoj, za ovaj mjesec već tradicionalan, susret pod nazivom „Valentinovo s Nadzemljem“. Valentinovo jest prošlo, no Hrvatsko nadzemlje je ovim susretom ipak napravilo jednu malu reprizu – sve je bilo u znaku ljubavi...i s puno zabave! Susret itekako opuštajućeg i humorističnog karaktera, zasigurno je dobro sjeo mnogobrojnim okupljenim mladima razbivši malo ukočenost oko priprema ispitnog roka.

Susret je otvoren pjesmom te kreativnim filmom iz radionice Hrvatskog nadzemlja pod naslovom „Kako ne započeti vezu?“. Uslijedile su bogate nagradne igre koje su bile zapravo i zaštitni znak cijelog susreta. Prva po redu bila je već svima poznata srcolovka. Mladi iz Hrvatskog nadzemlja nakon punih šest godina odlučili su je ponovno upriličiti na pozornici dvorane Nadbiskupijskog sjemeništa. Plodonosno ili ne? To je tek u otkrivanju…Ali evo kakav je prvotni ishod na pozornici bio: kandidat prve srcolovke bio je Mislav Peović koji je postavljao razna uzastopna pitanja trima mladim damama – Emi Botici, Mihaeli Budimir i Renati Roić, pritom ih ne vidjevši. Iako su sve tri kandidatkinje bile zaista uvjerljive u svim svojim odgovorima, odabrana sretnica na kraju ipak je bila Mihaela Budimir. Za nagradu ovaj mladoliki i simpatičan par ide zajedno na večeru u restoran Re Di Mare. Na sličan način odigrala se i druga srcolovka u kojoj je kandidatkinja Lucija Matković birala svog 'odabranika' postavljajući pitanja trojici hrabrih mladića – Pašku Zoričiću, Ivanu Bezimalinoviću i Tinu Veži. Luciju je najviše ipak impresionirao Ivan s kojim je osvojila zajedničko druženje na večeri u Didovom zlatu. Ostatak sudionika nije naravno otišao praznih ruku, nagrade su zaista bile bogate. Odigrana je također još jedna nagradna igra pod naslovom „Trenutak istine“ za koju je sudionik bio nasumično odabran iz publike.

Uz bogatu paletu nagradnih igara, Nadzemlje je pripremilo još čak tri filma u svojoj filmskoj indrustrijici. Prikazan je film o anđelu Kupidu koji je utjelovljen na vrlo simpatičan, moderan i drugačiji način uz puno humora. Također, emitiran je nastavak nadzemljaškog kulinarskog showa „Kuhanje s Galetom“ u kojem su se ovaj put 'kuhale' žene. Na samom kraju susreta publika je imala priliku pogledati vesele scene prilikom snimanja u prilogu „Iza kamere“. Za glazbeni ugođaj ovaj put se pobrinuo Vis „Znak mira“ s Pujanki.

Susret je završio humanitarnom akcijom Hrvatskog nadzemlja unutar koje je prikazan film o Lauri i njenoj obitelji za koju su se prikupljala potrebita sredstva te se prikupilo 4000 kuna, svima od srca hvala. Don Mihael Prović, studentski kapelan i povjerenik za mlade, pozdravio je okupljene mlade uz par prigodnih riječi i iznio obavijesti za tekući mjesec. Završna meditacija bila je, kakva drugačija nego – u znaku ljubavi.

Sljedeći susret Hrvatskog nadzemlja održat će se 21. ožujka na temu „Bog je mlad“ uz gosta predavača don Damira Stojića.

Susret mladih u Livnu

27 Studeni 2017

Hrvatsko nadzemlje i VIS Veritas Aeterna 25. studenog 2017. odazvali su se na poziv mladih iz Frame Livno, te u suradnji s njima organizirali „Susret mladih u Livnu“.

Susret je započeo programom Hrvatskog nadzemlja koje je na humorističan način, putem pet skečeva i tri filma u njihovoj produkciji, pokušalo mladima prilbližiti problematiku s kojom se svakodnevno susrećemo. Humoristični dio bio je praćen i nagovorima, kojima se ista ta problematika produbljivala, problematika ljudske mlakosti i stalnog odlaženja od Božje milosti. Njihov program kao i Svetu misu koja je potom uslijedila u župnoj crkvi Svih svetih animirao je VIS Veritas Aeterna. Svetu misu predvodio je fra Emanuel Radić, duhovni asistent članova livanjske frame. Nakon Svete mise usljedilo je druženje u pastoralnom centru, gdje su se mladi uz pjesmu i razgovore zabavljali do kasno navečer, kada su se i mladi iz Splita zaputili prema svome domu. 

Da današnje društvo ima pravo odabira to svi već znamo, ali pitanje rodne ideologije još uvijek ostaje tema brojnih polemika. Jedna takva održana je, 15. studenoga 2017. u Nadbiskupijskom sjemeništu u Splitu na ovomjesečnoj tribini Hrvatskog nadzemlja pod nazivom „Muško i žensko da odaberu stvori ih“. Intrigantnim umetanjem nove sintagme u ovaj poznati biblijski citat mladi iz Hrvatskog nadzemlja željeli su produbiti aktualnu tematiku rodne ideologije i Istanbulske konvencije. Započeli su kratkim humorističnim skečom o današnjim paradoksalnim odnosima muškaraca i žena, a nastavili videom snimljenim u šetnji Splitom u kojem su se mogla čuti stajališta naših građana. Zanimljivo je da se većina njih protivila promjeni spola i nije znala gotovo ništa o rodnoj ideologiji, dok su s druge strane snimljeni turisti imali potpuno različito mišljenje te su pokazali prilično, nazovimo ih tako, liberalne stavove koji bi dopuštali mogućnost svakom čovjeku da izabere sam kojeg je roda.

U srijedu, 18. listopada 2017. godine, u dvorani Nadbiskupijskog sjemeništa u Splitu,  otpočela je nova - osma sezona Hrvatskog nadzemlja temom ''Evo sad ću…''. Tema je obrađivala problem lijenosti kojem mladi uvelike podliježu. Na pitanja što je to lijenost i koje su njene karakteristike, odgovore su pokušali dati dr. don Ante Rako, sudac na Crkvenom sudu u Splitu, te ravnateljica Osnovne škole Žrnovnica, prof. Matija Šitum.

Kao i uobičajeno, susret je započeo pjesmom, ovoga puta u izvedbi VIS-a Znak pobjede iz župe Presvetog Srca Isusova - Košute, koji je glazbeno animirao cijeli susret. Potom su uslijedili skeč i predavanje koje je bilo koncipirano kao dijalog voditelja i samih gostiju. Profesorica Šitum, kao dugogodišnja ravnateljica OŠ Žrnovnica imala se priliku susresti s raznim profilima djece i njihovih roditelja, i upravo je svojim iskustvom posvjedočila kako biti lijen nije tek plod djetetove nezainteresiranosti za rad i napredak u školi, već kako je dijete koje nije steklo naviku rada i težnje za napretkom zapravo plod lijenosti svojih roditelja. Kako prof. Šitum ističe, roditelji su ti koje djeca od najranijih dana imitiraju, poprimajući od njih i njihove navike. Taj se odgoj preslikava i na njihov odnos prema školi, te njihova nezainteresiranost ne daje učiteljima dovoljno prostora kako bi ih nastavili odgajati u disciplini i radu. Ipak, kaže kako se i lijeno dijete može motivirati. Nagraditi ga, pa i onda kada nije zaslužio, dati mu peticu i onda kada zna za mršavu trojku – podstreh je za njegov potencijalni uspjeh.

Don Rako, pak, u svom govoru ističe misli svetaca, od kojih spominje i sv. Tomu Akvinskog parafrazirajući ga kada kaže da je lijen onaj koji ne može naći radost u Bogu i svom pozivu. Raditi bilo što drugo, a da se ne tiče ostvarenja onoga na što je čovjek pozvan, lijenost je zapakirana u šareni papir dobrih djela. Ipak, ne raditi ništa tj. besposličariti nije nužno lijenost, niti je marljivost odgovor na lijenost. Naime, svima nam je potreban odmor, i to je nešto na što smo pozvani. Odmori bi značilo adekvatno se pripremiti za rad, a Sotona je taj koji nikada ne prestaje raditi, te nas pretjeranim radoholičarstvom odvaja od radosti koju bismo trebali osjećati u izvršenju svoga poslanja.

Predavači su se taknuli pitanja i odlaska mladih u strane zemlje pod krilaticom ''trbuhom za kruhom''. Slažu se o tom da je dobro otići, steći iskustvo, znanja i vještinu, ali svakako se vratiti na svoju rodnu grudu. Don Rako je na poseban način apelirao kako mi kao mladi imamo pravo tražiti zasluženo, boriti se za ono što nam pripada, i da se naša lijenost ne očituje u pukom prihvaćanju današnje situacije kakva je.

Hrvatsko Nadzemlje je pripremilo i video intervju sa predsjednicom zajednice Crnogoraca u Splitu, Natašom Grahovac, koja je svojom i osobnošću, i iskustvom iz prve ruke, uspjela posvjedočiti i približiti život takozvanog „lijenog naroda“ – Crnogoraca.

Na kraju susreta uslijedile su obavijesti u nešto promijenjenom izdanju, gdje su Nadzemljaši iznijeli sve bitne događaje koji se imaju dogoditi u našoj nadbiskupiji, ili one koje sama Nadbiskupija ima projektirati.

Prisutnima se obratio i dr. sc. don Mihael Mišo Prović, povjerenik za mlade, zahvalivši se svima koji su učinili da susret izgleda tako lijepo. Poticajnim riječima savjetovao je kako bi bilo dobro planirati svoj radni dan kojeg bi trebalo ispuniti molitvom i radom, kako bismo osjetiti zadovoljstvo i radost (kao plod rada - rad donosi radost), te za sve učinjeno, zasluženo se prepustiti dokolici tj. odmoru. Pozivao je i sve mlade studente da se uključe na razne aktivnosti koje nudi naša Nadbiskupija, a posebno je istaknuo nove susrete ''Duhovne večeri u Tinelu'' u sklopu projekta „Ćakula s duhovnikom“. Tinel je naime kafić, u Studentskom domu "Dr. Franjo Tuđman" na Kampusu, gdje će se jednom mjesečno održavati duhovno-meditativne večeri, praćene duhovnom glazbom i razgovorom. Kako i sam kaže to je jedan oblik nove evangelizacije i „Pastorala kafića“.

Susret se završio meditacijom i pjesmom.

„Lito ide mala“, tema je zadnjeg susreta mladih grada Splita ove akademske godine. Simbolično, susret se održao na prvi dan ljeta, 21. lipnja u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu.