Duhovne obnove

duhovne obnove

 

Održavaju se svakoga mjeseca u Studentskom centru u Splitu.

Najave događanja

Nema događanja

kmnl momcadi
glazbeni sastavi

pp

pp4

pp2Na splitskom Kampusu održana duhovna obnova, sveta Misa i koncert povodom početka nove studentske akademske godine

Napisao 
Published: 29 Listopad 2021

Na otvorenom prostoru ispred studentskog doma dr. Franje Tuđmana na splitskom Kampusu održana je duhovna obnova, sveta Misa i koncert povodom početka nove 2021./2022. Akademske godine za studente.

Bogat program započeo je glazbeno molitvenim uvodom, a uveličao ga je studentski Vokalno-instrumentalni sastav Veritas aetarna, a program duhovne obnove nastavljen je duhovnim nagovorom kojeg je predvodio dekan Katoličko bogoslovnog fakulteta iz Splita don Mladen Parlov.

Parlov je na samom početku duhovnog nagovora pročitao himan iz Poslanice Efežanima u kojem je sažeo naum spasenja o čovjeku.

„Živimo u svijetu koji je toliko fragmentiziran. To je nekad dobro, a nekad ne. Dobro je iz tog razloga što su se uloge podijelile. Fragmentiziranost društva omogućuje bolje funkcioniranje društva, omogućuje da jedni znaju jednu, drugi drugo i kad se ta znanja spoje čini se da društvo bolje funkcionira i da jedni drugima služimo. S druge strane i čovjek je u sebi razdijeljen. Imamo obveze prema fakultetu, moramo paziti na svoju obitelj, prijateljima. Nekad osjetimo kao da nas to sve opterećuje, kao da na razvlači kao gumu za žvakanje. Uslijed svega toga mlade osobe dožive taj nervni ili mentalno slom uslijed pritiska života. Može li čovjek sve to suzbiti u jedno i nositi se sa svima. Dragi prijatelji, upravo to je duhovnost. To je naš ljudski duh koji bi trebao sve naše osjećaje suzbiti u jedni kako bili jedna zrela ljudska osoba ili jedan zreli kršćanin“, istaknuo je u početku Parlov te je u nastavku kazao da je svaki čovjek duhovan, ali on s vremenom postaje religiozan. U dubokom i sažetom razmatranju naglasio je da duhovnost i religioznost nije isto.

„Svaki čovjek je duhovan. No biti duhovan i religiozan ipak nije ista stvar. Religija se rađa kod čovjeka i on tu stupa u kontakt nekim nadvišenim. Bog u kršćanstvu pruža put prema čovjeku. Bog traži čovjeka i nalazi Ga i istovremeno dopušta čovjeka da pronađe njega. Gospodin Isus kaže, ja sam put istina i život i nitko ne može dođi do mene osim čovjeka“, pojasnio je između ostalog dekan splitskog KBF-a.

Kroz duhovni nagovor govorio je i o smislu molitve, osobito za mlade. Rekao im je da mole, jer jedino tako mogu doći do spasenja. Kazao im je da ne budu zaokupljeni grijehom te da taj isti grijeh, uvijek izbace iz sebe, kada god mogu.

„Nemojte s grijehom ići na spavanje Nemoj nikad s grijehom usnuti. Crpite se na Božjem milosrđu. Dopustite da vas Bog zagrli u ispovijedi. Često se ispovijedajte, dopustite Gospodinu da vas zagrli u ispovjedi. Nadalje, sveta Misa je izvor i vrhunac kršćanskog života. U Misi nam se Krist dariva i naše srce postaje nebo. Ne smije nam se dogoditi da nam se ne da ići na misu. Svaki dan idite na svetu Misu, izaberite to. Imat ćete više mira i radosti, jer osobna molitva je stup na kojem počiva radost i snaga našeg života. Važno je i postiti, trebamo se disciplinirati.

Studentima je istaknuo važnost svetosti. Rekao je da moraju rasti, i ostvarivati svoje snove upravo kroz tu svetost.

„Volja Božja za vas je polagati ispite, ali vaša još veća zadaća je rasti na putu svetosti kao djeca Božja kao jedan kršćanin. Toga nam treba u našem društvu i moramo biti svjetlo svijeta. Ustrajte u dobru i nikad ne gubite nadu, jer nema problema koji se ne može riješiti. Ako nas dragi Bog voli, nemamo se čega strašiti“, istaknuo je između ostalog dekan Mladen Parlov.

Svetu misu i „Zaziv Duha Svetoga“ za uspješan početak akademske godine predslavio je Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić.

Barišić je na početku svetog euharistijskog slavlja studentima naglasio važnost ispovijedi, ali i zajedništva. Smatra da se upravo tim zajedništvom otvaramo prema pravom nebeskom zajedništvu.

 „Upravo u ovom našem zajedništvu, otvaramo se prema nebeskom zajedništvu iskreno se trebamo ispovjediti pred Gospodinom. Sve vas pozdravljam, a najviše vas dragi studenti zbog kojih smo tu“, kazao je nadbiskup na početku svetog euharistijskog slavlja.

U prigodnoj homiliji na samom početku je rekao da je naš život obilježen odlukama, izborima i kušnjama.

„Naš život često je obilježen odlukama i izborima. Može se reći da je čovjek biće izbora i slobode. Jer nema izbora bez slobode. Svatko od vas je negdje na tom polju i na tim odlukama. To nije lako i često ste u dvojbi, ograničeni ste i slabi. Nije lako donijeti pravu odluku. To su momenti koji prate naš ljudski život. Isus je upravo tako živio. I on je bio suočen s izborima i odlukama. Provodio je noći u molitvi i suočavao se sa svojim kušnjama. Odlučio je dati sebe ljudima, prenio je svoju poruku ljudima. On u molitvi sa svojim Ocem ipak izabire dvanaestoricu, ali ne dvanaestoricu, nego osobe. Svatko od nas ime svoje ime i prezime i svatko je originalan i na svakoga od nas Gospodin računa“, kazao je nadbiskup studentima na svetoj misi u sklopu duhovne obnove.

U nastavku se osvrnuo na važnost molite. Nadbiskup smatra da kroz nju dolazimo do izbora, ali i u konačnici do rješenja životnih kušnji.

„U svemu ovome nama samima pomaže molitva. Ona nam daje izbor i daje nam saznanja koliko je naš put ispravan, kroz nju sebe osposobljavamo i pronalazimo naš pravi put, dolazimo do pravog izbora. Bog nas želi uključiti u svoj plan i program, želi nas utkati u svoju građevinu. Vi niste stranci, niste tuđinci, to ima duboko značenje u ovom trenutku. Mi smo u ovom vremenu i prostoru kod svoje kuće, jer smo jedinstveni“, kazao je Barišić u prigodnoj homiliji.

Kazao je da Bog s nama želi ostvariti povijest. Jer, kako je nadbiskup naglasio, svi smo mi Božja građevina u kojoj je on prisutan.

„On s nama želi ostvarivati nađu povijest, a sve kroz nas život. Građevina je i ljudsko društvo koje gradimo, naše sveučilište je Božja građevina. Skladna građevina, vi ste hram Božji i on je tu prisutan.

Ne samo da je Isus kamen temeljac, on je i kamen zaglavni. On sve drži, On je taj zaglavni kamen. Vi se sada s druge strane penjete na planinu, i to nije lako. Vi se sada penjete kad svom uspjehu, polažete ispite, dolazite do diploma i u svemu tome vas prati Gospodin. Trebamo ući u realnost i penjući se na brijeg moramo spoznati to što jesmo u našem društvu u našem životu. Vi ćete na kraju sići u realnost. Već ovdje svoje vrijeme morate koristiti odgovorno. Samo ono što se voli može se održavati. Svatko od vas je jedna nada, momenat i svjetlost u tami“, rekao je.

Na kraju homilije studentima je dao poruke nade i optimizma.

„Pazite da vaš život ne ugrozi vašu ljepotu, vaša nadanja. Jer to će ugroziti vašu životnu građevinu. Očekujemo od vas da pokušate preobraziti vašu stvarnost, pazite da vaš život obogati ovu Božju ljepotu. To možemo jedino ako na početku imamo molitvu i da uvijek znamo tko nas drži i tko je nas zaglavni kamen.

Samo osobni odnos s Gospodinom mijenja nas život. Neka ova naša duhovna obnova bude ozračena optimizmom, nadom i odlukama. Ljepota nam je darovana i neka ostane dio nas, a sve uz pomoć našeg Gospodina.

Prihvatite sebe, ako te je Gospodin prihvatio, prihvatite i vi sebe. Ja kada prihvatim sebe, onda mi je sve u životu lakše. Neka vama i vašim profesorima ona godina bude blagoslovljena. Sretno vam bilo“, zaključio je u prigodnoj homiliji Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić.

Na samom kraju svete mise, predstojnik Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije i duhovnik studenata Sveučilišta u Splitu prigodnim riječima se zahvalio svima onima koji su doprinijeli da ova duhovna obnova bude veličanstvena. Uputio je poruku i Ocu nadbiskupu.

„Od srca bi se želio zahvaliti Ocu nadbiskupu koji je bio ovdje s nama i koji je predvodio naše misno slavlje i duhovnu obnovu. Posebno je znakovito što ste ovdje, jer kada dođete ovdje na Kampus i molite za studentima, to je svima nama poticaj da budemo budni tijekom ove godine.  Hvala dekanu KBF-a don Mladenu Parlovu koji je predvodio duhovni nagovor, VIS-u Veritas aeterna koji je pjesmom uveličao naše sveto euharistijsko slavlje. Želim se zahvaliti i Studentskom centru Split koji nam je omogućio da ovdje budemo sretni i veseli te da hrabro započnemo novu akademsku godinu“, kazao je duhovnih splitskih studenata don Mihael Prović.

Završnom porukom, nadbiskup se ponovno obratio studentima. Kazao im je da im je potrebno svjetlo, a to svjetlo je pravi Bog koji je prisutan s nama.

„Nije nam dovoljan anonimni susret s Isusom. Trebamo imati osobni razgovor s Njime. Molitva nam pomaže u našim dilemama, izborima i odlukama. Njegova riječ je u konačnici važna, a pravu riječ dobivamo dok razgovaramo s Njim, s Njim u molitvi. Potrebno nam je svjetlo“, zaključio je nadbiskup.

Prije svete Mise, molitvena sekcija Hrvatskog nadzemlja predvodila je krunicu i litanije BDM, a sami kraj duhovne obnove uveličan je prigodnim koncertom na kojem su nastupale sestre Ramljak, fra Marin Karačić i VIS Veritas aeterna.

Program koncerta moderirali su Tonći Ćuk i Mladen Škare, a organizator duhovne obnove, svete Mise i koncerta povodom početka nove studentske akademske godine bio je Ured za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije, a pomoć u organizaciji pružilo je i Studentski centar Split te Sveučilište u Splitu.