Duhovne obnove

duhovne obnove

 

Održavaju se svakoga mjeseca u Studentskom centru u Splitu.

Najave događanja

Nema događanja

kmnl momcadi
glazbeni sastavi

pp

pp4

pp2Održana duhovna obnova pod nazivom: „Gospodin mi je svjetlost i spasenje“ na splitskom Kampusu

Napisao 
Published: 27 Siječanj 2020

U Nedjelju Božje riječi, 26. siječnja 2020., u kapelici bl. Ivana Merza održana je duhovna obnova pod nazivom: „Gospodin mi je svjetlost i spasenje“. Ispit savjesti za studente  predvodio je dr. sc. fra Ivica Jurić s Katoličko bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu.

U ispitu savjesti koji je započeo molitvom, fra Ivica Jurić je studente i sve vjernike ponukao na razmišljanje. „Moramo se zapitati što je obilježilo moj odnos s Bogom u zadnjim danima. Potrebno je uvidjeti koliko ste zaista slavili Gospodina, koliko ste bili s Njim i na tome mu zahvaljivali“, rekao je, te je nadodao da bismo trebali uvidjeti koliko zaista imamo poštovanja i povjerenja prema Bogu.

„Možda ste bili i ogorčeni na Boga, ponekad i ravnodušni, a što je u konačnici dovelo do udaljavanja od Gospodina. Promišljate sami sa sobom koliko ste puta Boga u proteklim danima stavljali na prvo mjesto te jeste li molili i bili pobožni“, zaključio je  Jurić kroz razmišljanje rekavši da smo došli slaviti Gospodina, pjevati Mu i zahvaljivati Mu. Kaže da to nije samo naša dužnost, nego i naša želja. Ističe da mi imamo čežnju susretati Krista upravo kroz molitvu i sakrament, jer On nas obnavlja i jača te u Njemu pronalazimo spas, a naša je dužnost da mu dajemo maksimalno prostora da uđe u naše živote.

Nakon ispita savjesti uslijedila je sveta Misa koju je predvodio dr. sc. fra Ivica Jurić uz koncelebraciju duhovnika studenata Sveučilišta u Splitu i predstojnika Ureda za pastoral mladih SMN dr. don Mihaela Provića.

U prigodnoj homiliju fra Ivica je istaknuo da na svetkovinu Nedjelje Božje riječi trebamo slušati Božju riječ te joj biti poslušni. Rekao je da riječ Božju trebamo prihvatiti te joj dopustiti da ona raste i donese nam plodove.

„Bog nama daje svoje darove u obliku sjemenki. Te sjemenke su prvenstveno u Svetom pismu. Čitajući Božju riječ nešto se rađa u našem srcu upravo kroz tu Božju riječ. Samim time te sjemenke, ali i naša vjera rastu i razvijaju se, upravo po toj Božjoj riječi i Božjoj volji“, ističe.

Ističući prispodobu, rekao je da je Krist propovijedao o gradnji identiteta, odnosno o gradnji naše kuće.

„Krist je rekao da se kuća može graditi na pijesku. U tom slučaju doći će oluja i kuća će se potpuno urušiti kao jedna velika ruševina. Osim toga kuća se može graditi  mudro i na sigurnim temeljima, čvrstim i jasnim. Takva će kuća biti jaka i stabilna. Mi iz ove Kristove priče o građenju možemo zaključiti da je mudrost radišnija od radišnosti. Moguće je graditi, raditi i različito se aktivirati, ali je od toga graditi i raditi još važnije mudro graditi i raditi te prave temelje izabrati. Sve različito od toga će se srušiti i postat će ona velika ruševina, odnosno velika životna ruševina“, rekao je objašnjavajući Kristove riječi.

Zaključujući homiliju istaknuo je da se moramo stalno zapitkivati koliko stabilno gradimo svoju kuću ili svoj identitet, te koji nam je pravi i čvrsti temelj na kojem gradimo nas i našu vjeru.

„Gospodin i Njegovo sveto pismo je onaj pravi temelj za našu životnu zgradu. Znači naš pravi temelj trebao bi biti život u odnosu s Bogom. To je pravi temelj kroz poznavanja Božje riječi koju svakodnevno čitamo i slušamo“, rekao je nadodavši da je upravo ovo prava poruka izgrađivanja samoga sebe i bližnjega kojemu ćemo kroz ovu prispodobu pomoći u pronalasku formule za građenje njegove životne zgrade.

„U svakoj prilici trebamo biti Božji, ali trebamo biti i svoji. Osim toga potrebna nam je poniznost. Biti ponizan ne znači biti bez samopouzdanja i uvijek u sjeni nekog drugog. Ponizan znači biti realan i svjestan svojih kvaliteta, ali i ograničenja. Svoja ograničenja trebamo nadograđivati oslanjajući će na Božju svemogućnost“, zaključio je prenoseći poruke ohrabrenja studentima.

Na kraju duhovne obnove studentima se obratio predstojnik Ureda za pastoral mladih SMN i duhovnik studenata Sveučilišta u Splitu dr. don Mihale Prović. Srdačno se zahvalio fra Ivici na održanoj duhovnoj obnovi te je studentima uz prigodne riječi ohrabrenja poželio uspješan i plodonosan nadolazeći zimski ispitni rok.

Duhovnu obnovu animirao je vokalno instrumentalni sastav „Veritas aeterna“.