Duhovne obnove

duhovne obnove

 

Održavaju se svakoga mjeseca u Studentskom centru u Splitu.

Najave događanja

Nema događanja

kmnl momcadi
glazbeni sastavi

pp

pp4

pp2Adventsku duhovnu obnovu i sveto misno slavlje na Kampusu predvodio mr. sc. don Ante Rako

Napisao 
Published: 16 Prosinac 2019

Adventska duhovna obnova za studente i mlade održana je u nedjelju, 15. prosinca, u kapelici bl. Ivana Merza na Kampusu. Svečano misno slavlje treće nedjelje došašća i duhovnu obnovu predvodio je duhovnik Hrvatskog nadzemlja mr. sc. don Ante Rako.

„Želim da u ovom trenutku zastanemo i razmislimo o onim stvarima koje smo napravili, a koje nas udaljuju od Boga. Razmislit ćemo također o stvarima koje nam se ne sviđaju, te nas u našoj svakodnevici ne čine sretnima i ponosnima“, rekao je don Ante Rako na početku adventske duhovne obnove u studentskom domu dr. Franjo Tuđman.

Rako je predvodeći sveto misno slavlje uz koncelebraciju duhovnika studenata Sveučilišta u Splitu i predstojnika Ureda za pastoral mladih Splitsko – makarske nadbiskupije dr. don Mihaela Provića, istaknuo da se u trećoj nedjelji Došašća susrećemo s likom Svetog Ivana Krstitelja. Rekao je da je Sveti Ivan Krstitelj shvatio koliko mu je zapravo nevažan stil odijevanja i prehrana. Povezivanjem tih činjenica s upravo našim životima zaključio je koliko smo svim mi važni ljudima u trenutcima životnih nevolja.

„Sveti Ivan se oblačio devinom kožom. Hranio se skakavcima i divljim medom. Shvatio je između ostalog da nikoga baš i nije puno briga za nas kada nam ide loše u životu“, istaknuo je homiliji.

Rekao je studentima da se nalaze u periodu u kojemu bi trebali biti slobodni. Zaključuje da mogu uživati u znanju, druženju i svemu onome što će kroz odrastanje u jednom periodu života nestati.

„Spremajući se za adventsku duhovnu obnovu i svetu Misu razmišljao sam kako se osjećao sveti Ivan Krstitelj prije svoje smrti. Cijeli život mu je prošao živeći za Boga. To mu je na neki način uspjelo napustivši potpuno sve te otišavši u pustinju“, opisujući život svetog Ivana Krstitelja rekao je da se takav život čini savršenim životom istinskog vjernika, ali je uz to, kroz razmišljanje nagovijestio da je s jedne ljudske strane takav život možda potpuno promašen.

„On zapravo ne zna je li se spremio za pravoga Boga. Pokušao sam zamisliti, kako je Sveti Ivan pisao to pismo, te ga u konačnici poslao po svojim učenicima Njemu - Isusu Kristu“, zaključio je razmišljajući.

Kaže kako cijeli život nekoga tražimo i iščekujemo te nešto iskušavamo. Zaključio  je da sve što osjećamo u našem životu je jedan boravak u „zatvoru“ iz kojega ćemo se pitati, jesmo li napravili dobro, te jesmo li služili pravome Bogu?

„Nadam se da ćemo i svi mi imati ovu vjeru koju je imao Sveti Ivan Krstitelj. Imajte na umu i u ovom Adventu, da ste zapravo započeli ovo sveto vrijeme dobro, ali i ako niste započeli dobro, imate još desetak dana u kojima možete pokazati drugima kakvi ste uistinu. U ovim danima očekujemo pravoga Boga i u konačnici, ne trebamo tražimo od Njega ništa već samo da se „rodimo““, zaključuje u homiliji don Ante Rako.

Duhovnik studenata Sveučilišta u Splitu i predstojnik Ureda za pastoral mladih Splitsko – makarske nadbiskupije dr. don Mihael Prović zahvalio se novom duhovniku Hrvatskog nadzemlja na održanoj prigodnoj duhovnoj obnovi za studente i mlade. Srdačno je pozdravio sve vjernike zaželjevši im ugodne blagdane te uspješnu i plodonosno novu 2020. godinu.

Adventsku duhovnu obnovu i svečano misno slavlje glazbeno je animirao vokalno instrumentalni sastav „Veritas aeterna“.