Duhovne obnove

duhovne obnove

 

Održavaju se svakoga mjeseca u Studentskom centru u Splitu.

Najave događanja

Nema događanja

kmnl momcadi
glazbeni sastavi

pp

pp4

pp2Održana duhovna obnova u studentskom domu na Kampusu

Napisao 
Published: 25 Studeni 2019

U velikoj dvorani studentskog doma dr. Franjo Tuđman 24. studenog u nedjelji Krista Kralja održana je duhovna obnova za studente i mlade koju je predvodio don Josip Ulić, kapelan splitske župe „Sveti Spas“ Mejaši uz koncelebraciju duhovnika studenata Sveučilišta u Splitu i predstojnika Ureda za pastoral mladih SMN dr. don Mihael Prović.

U propovijedi don Josip je studentima rekao da je Isus kralj, naglasivši da je nužno za svakoga kralja da bude u ratu. „Neprijateljstvo tvoje kreće između grijeha tebe i žene. Bog čovjeku kaže kako je pao i kako više nije u raju, ali Bog čovjeku obećava da će ga spasiti i iščupati iz grijeha“ – naglasio je u početku propovijedi kroz razmišljanje don Josip Ulić.

Ističe kako je Isus konstantno za svoga zemaljskog života vodio tu borbu protiv sotone kako bi izbavio čovjeka iz grijeha, bolesti, patnje i konačne smrti. Ključ njegove borbe dolazi upravo u njegovom križu, gdje je On prvi krenuo u borbu za svoj narod.

„Tu se očituju sva kraljevstva ovoga svijeta, koji žele spasiti samo sebe. Ta kraljevstva koja žele samo sebe spasiti odjednom nestanu i počnu se urušavati te smo svjedoci upravo te povijesne kronologije. Zato je Krist nagovijestio nešto drugo, spašavajući upravo tebe“ – zaključuje.

Prisjećajući se, rekao je kako smo kroz povijest učili činjenice da je najslađe pobjeda kraljeva kada uzmu protivničko oružje i tim istim oružjem pobjede neprijatelja. U prijevodu, dokrajče neprijatelja upravo njegovim oružjem.

„Krist Kralj je to znao jer je najlakše doći do suparničkog oružja prijetnjama i ucjenom, što su zapravo i činili Sinu Božjem, prijetnjama smrću. Nisu ni bili svjesni da On to želi. On je umro i time pobijedio grijehe, a svojim uskrsnućem pobijedio je smrt  - to je naš Kralj koji je u potpunoj suprotnosti s ovim svijetom“ – objašnjava don Josip.

Uspoređujući Kraljevstvo Božje i sva ostala ovozemaljska kraljevstva rekao je da je Isus umro i oslobodio nas kraljevstva patnje, boli i zla.  Samim time pozvao je sve ljude u svoje Kraljevstvo.

„Upravo smo zato i pozvani ovdje da se borimo za svoje Kraljevstvo Božje, nebesko Kraljevstvo Isusa Krista u koje smo pozvani i koje već sada ovdje možemo i trebamo živjeti“  – zaključio je na kraju propovijedi na svetoj Misi don Josip.

Na kraju svete Mise prisutnim vjernicima obratio se duhovnik studenata Sveučilišta u Splitu i predstojnik Ureda za pastoral mladih SMN dr. don Mihael Prović.

„Raduje me što imamo ovako mlade svećenike koji su voljni davati sebe u propovijedanju vjere upravo prema vama mladima“ – rekao je Prović. Iskoristio je priliku te je zahvalio udruzi studenata Herceg Bosne koji su se kroz duhovnu obnovu i molitvu prisjetili svojih tragično preminulih kolega i bivših studenata Sveučilišta u Splitu, Tomislava Skočibušića iz Tomislavgrada i Marije Ćorić iz Čapljine.

„Molimo i na ovakvim susretima suosjećamo se s vama i vašom boli zbog gubitka voljene osobe. Mladi, želim vam da osvijestite sebe i da brinete o vašem životu. Bog vam je dao mogućnost da studirate, možda već nešto i radite te samim time formirate svoj život. Izuzetno je bitno da pazite na sebe, na svoga Boga koji vas čuva. Pazite se i budite umjereni u svemu što radite i u svakoj situaciji molite i budite ponizni u susretu sa svojim Kraljem, svojim Gospodinom“ – zaključio je don Mihael.

Svi vjernici među kojim su bile i obitelji tragično preminulih studenata su nakon svete Mise upalili svijeće ispred studentskog doma dr. Franjo Tuđman odajući počast Tomislavu i Mariji, a pjesmom je duhovnu obnovu i svetu Misu animirao vokalno instrumentalni sastav „Veritas aeterna“.