Duhovne obnove

duhovne obnove

 

Održavaju se svakoga mjeseca u Studentskom centru u Splitu.

Najave događanja

Nema događanja

kmnl momcadi
glazbeni sastavi

pp

pp4

pp2Duhovna obnova - "Navješćujte iz dana u dan spasenje Njegovo"

Napisao/la  Petra Lasić
Published: 20 Siječanj 2019

U novoj kalendarskoj godini, baš po uzoru na staru, Ured za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije na čelu sa dr.sc. don Mihaelom Mišom Provićem, nastavlja sa održavanjem mjesečnih duhovnih obnova u kapelici bl. Ivana Merza u Studentskom domu dr. Franjo Tuđman na Kampus. Upravo, u nedjelju 20. siječnja 2019. godine bila je prva u nizu ovogodišnjih duhovnih obnova pod nazivom „Navješćujte iz dana u dan spasenje Njegovo“, koju je predvodio dr. sc. fra Domagoj Volarević, profesor splitskog Katoličko-bogoslovnog fakulteta.

Uvod u duhovnu obnovu bila je kratka priprema za sakrament svete ispovijedi, za koju su mladima na raspolaganju bili don Mihael, kao i sam duhovnik. Potom je uslijedila sveta Misa. U svojoj propovijedi fra Domagoj ističe kako se mladi danas često vođeni isključivo emocijama: „Emotivno stanje je često ono koje diktira naše ponašanje, i kadri smo sve promatrati kroz prizmu osjećaja, zaboravljajući na razum kojeg je također Bog darovao i pozvao da se njime služimo. Vođeni isključivo emocijama upadamo u grijeh, jer iz tog proizlazi niz krivo shvaćenih zaključaka i odluka.“ Također, poziva mlade da se ugledaju na Krista koji započinje svoje djelovanje u Kani Galilejskoj: „Isus je na svadbi u Kani započeo činiti znakove – znakove svojega Božanstva. Budite znak! Bog je prisutan u nama, i svatko od nas je proslavljena Božja slava. Toliko pak puta ne dopuštamo da se Bog očituje po nama, a pozvani smo biti drugi Krist u današnjem društvu, koji će svjedočiti živoga Boga.“ Na kraju propovijedi mlade je potaknuo na ustrajnost učenja u ovo vrijeme ispita: „Dragi mladi, Bog nije u nekakvom emocionalnom zanosu, on djeluje u malim stvarima. Duh Sveti djeluje lagano. Svaki put kada poslušate Boga na putu ste da učinite čudo, da budete znak Kristov u ovom svijetu. Svaki poticaj na dobro od Duha Svetoga je. Stoga, prianjanje za knjigu i ustrajno učenje za predstojeće ispite, prilika su da Bog učini svoje čudo - izgrađujući vas i proslavljajući se kroz vaš život.“

Na kraju svete Mise, uz zahvale, don Mihael je u nekoliko riječi upoznao mlade s bogatim životnim djelovanjem pok. vlč. Nenada Mirka Novakovića. Naime, pok. vlč. Nenad, bio je svećenik Šibenske biskupije, te je za vrijeme svog kratkog svećeničkog života napisao oko 400 pjesama, od kojih su neke i objavljene u časopisima poput: Spectrum, Glas Koncila, Naša ognjišta, Kana, i brojnim drugima. Također, neki od njegovih tekstova su i uglazbljeni, baš poput pjesme „Treće doba“, koja je na Uskrs festu 1981. godine osvojila nagradu za najbolji tekst. Danas, 30 godina nakon što je preminuo u tragičnoj prometnoj nesreći, objavljena je knjiga „Isusov poeta“, u kojoj su na jednom mjestu sadržane sve pjesme pok. vlč. Nenada, a koje su i mladi imali priliku čuti za vrijeme duhovne obnove.

Svetu misu glazbeno je animirao VIS Veritas aeterna.