Duhovne obnove

duhovne obnove

 

Održavaju se svakoga mjeseca u Studentskom centru u Splitu.

Najave događanja

Nema događanja

kmnl momcadi
glazbeni sastavi

pp

pp4

pp2Duhovna obnova Hrvatskog Nadzemlja u Blatu na Cetini

Napisao/la  Katarina Jurčević

U nedjelju 25. 9. 2016. ekipa Hrvatskog Nadzemlja, pod pokroviteljstvom Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije, uputila se u ranim jutarnjim satima u Blato na Cetini na organizirano zajedničko druženje i duhovnu obnovu. Naime, kako bolje započeti pripreme za novu (čak sedmu!) sezonu Hrvatskog Nadzemlja ako ne u međusobnom zajedništvu i, naravno, zajedništvu s Kristom? Svaki trenutak bio je zaista dragocjen i upotpunio je šareni mozaik brojnih doživljaja tog, u svakom smislu, plodonosnog dana.

Pri dolasku u Blato na Cetini domaćini su nas srdačno ugostili pripremivši nam zajednički doručak u ambijentu uz rijeku. Odmah poslije doručka isplanirala je bila vožnja rijekom Cetinom u kanuima. Team buildinga nikad dosta, zar ne? Stoga smo unatoč niskim Celzijevim stupnjevima vode hrabro krenuli u tu avanturu od 11km neumornog veslanja. Neki spretniji, neki manje spretni – svejedno je svatko barem jednom „završio“ u ledenoj vodi Cetine… ili bio u nju ubačen. Zabave nam svakako nije manjkalo – riječima jednostavno neopisiv izazov uz obilje smijeha i neizmjernog gušta. Nakon otprilike 3 sata vožnje kanuima vratili smo se kod naših domaćina na ručak. Što reći o vrhunski pripremljenoj domaćoj spizi ispod peke? Još nakon onoliko sati veslanja i rekreacije? Ma milina – prava okrijepa!

Popodne je nadalje bilo rezervirano za duhovnu obnovu pod vodstvom našeg duhovnika don Mladena Parlova i povjerenika za mlade don Mihaela Provića koji su nas ponovno, kao i uvijek, i ovdje vjerno pratili i bili uz nas. Duhovna obnova bila je organizirana u 4 dijela u župnoj crkvi Gospe Karmelske. Za početak nam je don Mladen održao duhovni nagovor u kojem nas je duhovno usmjerio i posavjetovao nas kako da zakoračimo u našu novu sezonu i kako da nastavimo njegovati naše zajedništvo, kako da ga čuvamo i obogaćujemo i tako, svojim primjerom, budemo uzor mladima. Isto tako, opomenuo nas je da ne zapostavljamo ni svoje obveze van Nadzemlja jer odgovornošću prema njima zapravo ne odmažemo Nadzemlju, dapače – opet i na taj način svjedočimo prave vrijednosti i stavove koje i inače nastojimo prenijeti mladima. Svojim životom, svojom svakodnevnicom i upornošću u onome što nam ona donosi, svojim vlastitim primjerom predstavljamo Nadzemlje i izvan okvira vrata dvorane sjemeništa.

Drugi dio duhovne obnove je obilježio ispit savjesti i sveta ispovijed. Dok su don Mladen i don Mišo ispovijedali, ostatak ekipe meditirao je uz molitvu krunice. Nakon toga uslijedila je sveta misa, a nakon nje klanjanje pred Presvetim oltarskim sakramentom uz pjesmu. Jedno jako lijepo duhovno poslijepodne i predvečerje – zaista najljepši mogući način za provesti dan Gospodnji.

Večernje sate smo nastavili u zajedničkom druženju igrajući društvene igre u gostima kod naše braće Gale. Naime, Blato na Cetini nije slučajno bilo naše odredište – ipak je to rodno selo našeg Duje i Angela kojima i pripada većina zasluga oko organizacije cijeloga dana.
Bio je to zaista jedan dan blagoslovljen s neba u kojem smo svi uživali svakom stanicom svog tijela i vratili se puni dojmova i obogaćeni brojnim iskustvima, duhovnim savjetima i usmjerenjima, ohrabreni puninom našeg zajedništva i spremni za nove radne pobjede u novoj sezoni koja je pred nama.