Ćakula s duhovnikom

cakula

 

Ćakula s duhovnikom osmišljena je kao upoznavanje mladih studenata s raznim teološkim, pastoralnim i duhovnim temama. Održava se u prostorima Kampusa u suradnji Studentskog centra Split i Ureda za pastoral mladih Splitsko – makarske nadbiskupije.

Termin:
svaki drugi utorak u mjesecu u 20 sati u Studentskom centru u Splitu

Najave događanja

Nema događanja

kmnl momcadi
glazbeni sastavi

pp

pp4

pp2Ćakula s duhovnikom: Antonio Tkalec i VIS Veritas aeterna

Napisao/la  Petra Lasić
Published: 18 Svibanj 2018

Svibanjska  „Ćakula s duhovnikom“ održala se u petak, 18. svibnja 2018. godine, na svom starom mjestu, studentskom Caffe baru Tinel, u sklopu Studentskog doma dr. Franjo TuđmanKampus. Ovoga puta Ured za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije u suradnji sa Studentskim centrom ugostio je Antonia Tkaleca, jednog od najpoznatijih pjevača i skladatelja hrvatske duhovne glazbe. Večer su glazbeno upotpunili i mladi iz zbora VIS Veritas aeterna.

Duhovno-glazbena večer započela je zvucima najnovijih pjesama iz bogatog opusa ovog mladog glazbenika. O tome kako je tekao njegov put stvaralaštva i opredjeljenja isključivo za duhovnu glazbu saznajemo iz razgovora sa povjerenikom za mlade dr.sc. don Mihaelom Mišom Provićem. Naime, Antonio Tkalec, rodom iz Varaždina, već u djetinjstvu postaje član dječjeg župnog zbora, gdje se upoznaje sa svojim prvim notama. Iskustvo oduševljenja glazbom u tako ranoj dobi danas je izrodilo čovjeka koji je cijelo svoje životno djelo posvetio Bogu, te kao takav postao prvi dobitnik priznanja „Slobodnog umjetnika“ isključivo u žanru duhovne glazbe od Ministarstva kulture RH.

„Put Kristov put je pun trnja, krša, i izmrvljenog stakla.“, riječi su gosp Tkaleca. Ipak usprkos nepravdi i poteškoćama, koje kao žrtvu podnosi zbog Kristova imena, gosp Tkalec uvijek iznova bira ići upravo tim putem, jer kako kaže najljepši je i donosi nemjerljivo puno blagoslova. Kao najveću plaću koju stječe pišući i izdavajući svoje pjesmu su reakcije ljudi. „Saznati da su tvoje pjesme te koje su, nakon godina distanciranosti od Crkve, nekoga ponovno privukle na svetu ispovijed i Euharistiju, je najveća plaća.“ Ipak ističe kako se Bog pobrine i za ono materijalno, služeći se pritom ljudima velikog srca, te otvarajući mogućnost zarade.

Do sada je nastupao na brojnim mjestima, u brojnim državama, ali kako kaže posebno ga iznenadi poziv vlasnika restorana, koji pristaju u svoj objekt unijeti živost duhovne glazbe. Nadovezujući se na takav, ne baš svakodnevni, primjer, don Mihael ističe kako je upravo evangelizacija i svjedočenje Krista na javnim mjestima poziv svih nas vjernika – kako svećenika, tako i vjernika laika. A jedan takav projekt upravo je i „Ćakula s duhovnikom“ u studentskom kafiću.

Inspiracija za pisanje i skladanje trenutak je nadahnuća Duha Svetoga. Također ističe kako mu je najmilije kada dobije nadahnuće za pjesmu Blaženoj Djevici Mariji, koja mu je tolika zaštita i utjeha u svim životnim situacijama. Sve pjesme valjalo je skupiti na jedno mjesto. Tako su do sada nastala četiri nosača zvuka: „Evo dolazim, Gospodine“ (2009.), „Kralju kraljeva“ (2012.), „Zauvijek Tvoj“ (2014.), te „Ohrabri me“ (2017.). Uz pomoć gđe. Agneze Levanić, koja je i ovu večer bila uz njega, pokreće prvi festival moderne duhovne glazbe u Varaždinu "Hvalospjev Ljubavi" i otvara svoj glazbeni studio „Sky Road Music Studio“, koji se također bavi samo produkcijom duhovne glazbe. Uz svoju najveću pomoć

Večer se nastavila u glazbenom tonu Antonia Tkaleca i VIS Veritasa aeterna, a što donosi iduća, ujedno i posljednja „Ćakula sa duhovnikom“ u ovoj akademskoj godini ostaje nam tek otkriti.