Ćakula s duhovnikom

cakula

 

Ćakula s duhovnikom osmišljena je kao upoznavanje mladih studenata s raznim teološkim, pastoralnim i duhovnim temama. Održava se u prostorima Kampusa u suradnji Studentskog centra Split i Ureda za pastoral mladih Splitsko – makarske nadbiskupije.

Termin:
svaki drugi utorak u mjesecu u 20 sati u Studentskom centru u Splitu

Najave događanja

Nema događanja

kmnl momcadi
glazbeni sastavi

pp

pp4

pp2Ćakula s duhovnikom – Tomislav Marić

Napisao/la  Petra Lasić
Published: 19 Ožujak 2018

Druga po redu „Ćakula s duhovnikom“ u korizmi održala se petak, 16. ožujka 2018. godine, na svom starom mjestu, studentskom Caffe baru Tinel, u sklopu Studentskog doma dr. Franjo Tuđman – Kampus. Ovoga puta Ured za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije u suradnji sa Studentskim centrom ugostio je Tomislava Marića, mlado lice kako duhovne, tako i lokalne glazbene scene, te njegovu klavirsku pratnju Ninu Pavičić, studenticu Umjetničke akademije u Splitu.

Riječ dobrodošlice kojom je povjerenik za mlade dr.sc. don Mihael Mišo Prović pozdravio nazočne, bila je uvertira u još jednu duhovno-glazbenu večer. Tomislav je večer započeo pjesmom „Trebam Te“. Nakon prvog seta pjesama, uslijedio je kratki razgovor sa don Mihaelom, u kojem saznajemo brojne zanimljivosti koje su ovoga mladog glazbenika snašle. Naime, Tomislav je mladić koji dolazi iz Žepča, u kojem je kako kaže započeo prve korake svog glazbenog hoda. Videa iz djetinjstva na kojima je mikrofon glavna igračka, neka su od prvih sjećanja koja će u skoroj budućnosti navijestiti perspektivnog glazbenika.

Polaskom u školu postaje član kako školskog, tako i dječjeg crkvenog zbora Župe sv Ante Žepče, kojeg u vodile časne sestre. Od svih dragih mu sestara, ipak izdvaja časnu sestru Blanku Jeličić, koja je kako sam kaže za njega glazbena ikona, na čiju je inicijativu okupljen vokalno-instrumentalnog sastava Dominiks, koji je zaslužan za Tomislavovo dublje uranjanje u svijet duhovne glazbe. S tim sastavom dostiže i prve uspjehe. Osim nekoliko objavljenih albuma duhovne glazbe,objavili su i svoje autorske singlove s kojima su nastupali na brojnim festivalima. Najzapaženije rezultate ostvarili su na Bonofestu u Vukovaru 2015. godine te osvojili 1. nagradu sa pjesmom "Tražim Te". Pjesma "Molitva" je pobjednička pjesma Uskrs festa 2016. s kojim su se po prvi put predstavili u KD Vatroslav Lisinski.

Dolaskom u Split na fakultet građevinarstva Tomislav se priključuje zboru Mihovil, za koje s oduševljenjem naglašava da je jedno od njegovih najljepših iskustava. „Mihovil nije samo iskustvo sudjelovanja u jednom od niza dobrih zborova. Iskustvo je to jedne obitelji, u kojoj svatko ima prostora izgraditi se kao cjelovita osoba.“ Glazbena radionica sa Jacques Houdekom čiji su organizatori Ured za pastoral mladih i sam zbor Mihovil, ima veliko značenje za Tomislava. Osim sa Jacquesom, od poznatih pjevača hrvatske pozornice Tomislav je nastupao i sa sestrama Husar.

Duhovna glazba nije jedini smjer u glazbi za kojeg se interesira Tomislav. Naime, laganim, ali sigurnim korakom upušta se i u svijet suvremene glazbe. S ponosom ističe kako mu je veliku radost učio poziv njegove kolegice iz Mihovila, Kristine Boban, za duet za pjesmu „Nije grijeh“. Trenutno je u procesu snimanje spota za Tomislavov prvijenac „Ljubiš, ali ne voliš“.

Ovomjesečnoj „Ćakuli“ su prisustvovali i Marijan Bašić, predstavnik Studentskog centra, te Zvonimir Ančić, ravnatelj Hrvatskog katoličkog radija, zajedno sa svojim suradnikom Slavkom Nedićem.

Večer se nastavila u glazbenom tonu, a što donosi iduća „Ćakula sa duhovnikom“ ostaje nam tek otkriti.