Ćakula s duhovnikom

cakula

 

Ćakula s duhovnikom osmišljena je kao upoznavanje mladih studenata s raznim teološkim, pastoralnim i duhovnim temama. Održava se u prostorima Kampusa u suradnji Studentskog centra Split i Ureda za pastoral mladih Splitsko – makarske nadbiskupije.

Termin:
svaki drugi utorak u mjesecu u 20 sati u Studentskom centru u Splitu

Najave događanja

Nema događanja

kmnl momcadi
glazbeni sastavi

pp

pp4

pp2Ćakula s duhovnikom: Alan Hržica

Napisao/la  Petra Lasić
Published: 26 Veljača 2018

Ured za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije i Studentski centar Split nastavljaju sa svojim projektom „Ćakula s duhovnikom“. Prva ovogodišnja korizmena ćakula održala se u petak, 23. veljače 2018. godine, u kafiću Tinel studentskog doma dr Franje Tuđmana na Kampusu.

Damira Bašić, predstavnica Studentskog centra, zaželjela je nazočnima dobrodošlicu, te najavila gosta večeri. Naime, ovomjesečna Ćakula je ugostila svima već poznatog glazbenika Alana Hržicu. Večer je započeo pjesmom „Cijeno neprocjenjiva“, svojom prvom pjesmom kojom je izašao u javnost nakon duge pauze.

Nakon prvog seta pjesama, uslijedio je kratki razgovor sa dr.sc. don Mihaelom Mišom Provićem, povjerenikom za mlade, u kojem saznajemo brojne zanimljivosti koje su ovoga mladog glazbenika snašle. Baviti se sportom ili se pak opredijeliti za glazbu, bila je jedna od prvih prekretnica njegova života. Ipak se odlučuje za glazbu, te se ubrzo nalazi u ulozi mladog, poznatog hrvatskog izvođača glazbe svjetske tematike. Kako to obično i biva, slava je sa sobom nosila i brojne stvari kojima se mnogi estradnjaci i ne mogu pohvaliti. To da je tražio ljubav i ispunjenje u krivim stvarima, ne sakriva, te kaže kako bi bilo dobro da se svi mladi, koji su u prvom redu i izloženi očekivanjima i standardima koje postavlja ovaj svijet, trude biti ono što zaista jesu! Mladi bi trebali ne pristajati živjeti laž i težiti nečem što je izvan njih, već truditi se ustrajati da do kraja budu svoji. Svoje ispunjenje pronalazi u Zajednici Srca Isusova, čiji je član već nekoliko godina, i opisiva kako je svoj poziv glazbenika pronašao tek u duhovnoj glazbi. Tko je bio prije ovoga danas, ne može se izbrisati, pa tako ni pjesme koje je prije pjevao. Ipak ističe kako bi se i kroz svjetovnu glazbu trebala više slaviti ljubav, a ne gorčina prouzrokovana neuspješnim ljubavnim pričama. Na taj bi način autori pročistili svoje tekstove, koji su bitna komponenta i utjecaj koji se ostavlja na publiku.

Osim što nas je počastio svojim dolaskom, Hržica donosi i svoj prvi nosač zvuka duhovne glazbe pod nazivom „Nova stvorenja“, sa kojeg je i otpjevao brojne pjesme. Na pitanje „Je li ikad nastupao u kafiću sa duhovnom glazbom?“ odgovara da mu je Ćakula prvi takav susret, te se oduševljeno raduje još kojem pozivu don Mihaela. Iako je tek veljača, već se raduje koncertu sa splitskim mladim izvođačima u Velikoj sportskoj dvorani Gripe, s kojim je i prošle godine u studenom održan veliki koncert „Najmanjima od najmanjih“.

Večer se nastavila u glazbenom tonu, a iduća „Ćakula sa duhovnikom“ donosi nove izvođače, nove goste, nova iskustva i bogatstvo blagoslova koji čekaju da ih splitski studenti poslušaju i prime.