Ćakula s duhovnikom

cakula

 

Ćakula s duhovnikom osmišljena je kao upoznavanje mladih studenata s raznim teološkim, pastoralnim i duhovnim temama. Održava se u prostorima Kampusa u suradnji Studentskog centra Split i Ureda za pastoral mladih Splitsko – makarske nadbiskupije.

Termin:
svaki drugi utorak u mjesecu u 20 sati u Studentskom centru u Splitu

Najave događanja

Nema događanja

kmnl momcadi
glazbeni sastavi

pp

pp4

pp2Ćakula s duhovnikom: „Vilim Karlović – Preživio sam Ovčaru“

Napisao/la  Petra Lasić
Published: 14 Studeni 2017

Dana 13. studenog 2017. godine u sportskoj dvorani studentskog centra „Dr. Franjo Tuđman“ održana je „Ćakula s duhovnikom“, čiji je gost predavač bio Vilim Karlović, čovjek koji je proživio Domovinski rat u srcu Slavonije, u Vukovaru. U ime Studentskog centra Split, gosta predavača pozdravila je Damira Bašić.

Gospodin Karlović, još kao mladić postaje hrvatski branitelj, te biva izvrgnut velikim strahotama koje su se nadvile nad slavonskom dolinom. Svoje predavanje „Preživio sam Ovčaru“ dijeli na dva dijela. U prvom dijelu govorio je o poniženjima koja je nosio sam rat, a kroz koja je morao proći njegov narod, pa i on sam. U drugom dijelu osvrće se na svoj život poslijeratnog vremena. Razvrat koji je bio dio njegove besciljne svakodnevnice dovodi ga do poniženja koja su u usporedbi sa onima koje je doživio u samom ratu nemjerljivo degutantnija.

Njegovo svjedočanstvo rata i života nakon rata, zapravo je svjedočanstvo žive vjere, koja ga je nemalo puta izvukla iz ništavnosti u kojoj se nalazio. Sam kaže kako je najveći mirotvorac onaj koji je doživio veliko zlo, stoga poziva sve na oprost svom neprijatelju. Gospodin Karlović također naglašava važnost obitelji, te poticajnim govorom poručuje nazočnim mladima kako se ne treba bojati braka i sve ostalo stavljati ispred toga. Potičući na brak naglašava kako mladi trebaju biti otvoreni životu, i jasno reći „NE“ abortusu, i svim sredstvima koji sprečavaju začeće. Kako kaže, to je način kojim se današnji mladi bore za život.

Predavanje je završilo zahvalom dr.sc. don Mihaela Miše Provića, povjerenika za mlade, samom gostu predavaču, ali i njegovoj ženi Vlatki. Na taj način, don Mihael je dodatno naglasio ulogu žene koja je na jedan drugačiji način proživljavala patnje svoga muža koji je bio negdje na prvoj crti bojišnice.

Susret je glazbeno animirao VIS Izidor, iz župe Svetog Andrije na Sućidru, u Splitu.