Ćakula s duhovnikom

cakula

 

Ćakula s duhovnikom osmišljena je kao upoznavanje mladih studenata s raznim teološkim, pastoralnim i duhovnim temama. Održava se u prostorima Kampusa u suradnji Studentskog centra Split i Ureda za pastoral mladih Splitsko – makarske nadbiskupije.

Termin:
svaki drugi utorak u mjesecu u 20 sati u Studentskom centru u Splitu

Najave događanja

Nema događanja

kmnl momcadi
glazbeni sastavi

pp

pp4

pp2Ćakula: Film uz stotu obljetnicu ukazanja BDM u Fatimi

Napisao 
Published: 15 Svibanj 2017

U nedjelju, 14.svibnja, u studentskoj kapelici "Bl. Ivan Merz" održana je Ćakula s duhovnikom na temu stogodišnje obljetnice Gospina ukazanja u Fatimi.

U sklopu Ćakule prikazan je portugalsko-talijanski igrani film "Fatima" redatelja Fabrizia Coste. Ovu subotu obilježena je stogdišnjica od ukazanja Gospe u Fatimi gdje je na proslavi sudjelovao papa Franjo koji je kanonizirao Franju i Jacintu, Fatimske vidjelice. Gospinim ukazanjima u Fatimi prethodila su ukazanja Anđela Mira. U vrijeme Gospina ukazanja Europom je bjesnio I. Svjetski rat. Gospine poruke su bila utjeha, ali i opomena što čovječanstvo čeka ukoliko se ne okrene molitvi i pokori. Gospa je vidjelicama ostavila i tajne, koje su tek kasnije otkrile čovječanstvu. Kako je i obećala na početku ukazanja u Fatimi, Gospa je pri svom posljednjem ukazanju 13. listopada objavila svoje ime – Gospa od svete krunice. Godine 1919. gradi se kapela ukazanja, a bazilika se počinje graditi 1928. godine. Ukazanja u Fatimi autentičnim je 1930. godine priznao mjesni portugalski biskup. Godine 1931. portugalski biskupi posvećuju Portugal Bezgrešnom Srcu Marijinu. Godine 1942. papa Pio XII. posvetio je Bezgrešnom Srcu cijeli svijet. Papa Pavao VI. hodočasti u Fatimu na 50. obljetnicu ukazanja, 13. svibnja 1967., a papa Ivan Pavao II. je 1991. godine došao zahvaliti Fatimskoj Gospi za preživjeli atentat izvršen na njega 13. svibnja 1982. godine. U Splitu župa Prečistog Srca Blažene Djevice Marije Gospe Fatimske je uz proslavu 100 godina od Gospina ukazanja u Fatimi proslavila i 50 godina župe.