Ćakula s duhovnikom

cakula

 

Ćakula s duhovnikom osmišljena je kao upoznavanje mladih studenata s raznim teološkim, pastoralnim i duhovnim temama. Održava se u prostorima Kampusa u suradnji Studentskog centra Split i Ureda za pastoral mladih Splitsko – makarske nadbiskupije.

Termin:
svaki drugi utorak u mjesecu u 20 sati u Studentskom centru u Splitu

Najave događanja

Nedjelja, 18. 03. u 20:00 sati
Duhovna obnova i korizmena misa za studente
Srijeda, 21. 03. u 20:30 sati
Hrvatsko nadzemlje: Bog je mlad

kmnl momcadi
glazbeni sastavi

pp

pp4

pp2

Ćakula s duhovnikom: Alan Hržica

26 Veljača 2018

Ured za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije i Studentski centar Split nastavljaju sa svojim projektom „Ćakula s duhovnikom“. Prva ovogodišnja korizmena ćakula održala se u petak, 23. veljače 2018. godine, u kafiću Tinel studentskog doma dr Franje Tuđmana na Kampusu.

Damira Bašić, predstavnica Studentskog centra, zaželjela je nazočnima dobrodošlicu, te najavila gosta večeri. Naime, ovomjesečna Ćakula je ugostila svima već poznatog glazbenika Alana Hržicu. Večer je započeo pjesmom „Cijeno neprocjenjiva“, svojom prvom pjesmom kojom je izašao u javnost nakon duge pauze.

Nakon prvog seta pjesama, uslijedio je kratki razgovor sa dr.sc. don Mihaelom Mišom Provićem, povjerenikom za mlade, u kojem saznajemo brojne zanimljivosti koje su ovoga mladog glazbenika snašle. Baviti se sportom ili se pak opredijeliti za glazbu, bila je jedna od prvih prekretnica njegova života. Ipak se odlučuje za glazbu, te se ubrzo nalazi u ulozi mladog, poznatog hrvatskog izvođača glazbe svjetske tematike. Kako to obično i biva, slava je sa sobom nosila i brojne stvari kojima se mnogi estradnjaci i ne mogu pohvaliti. To da je tražio ljubav i ispunjenje u krivim stvarima, ne sakriva, te kaže kako bi bilo dobro da se svi mladi, koji su u prvom redu i izloženi očekivanjima i standardima koje postavlja ovaj svijet, trude biti ono što zaista jesu! Mladi bi trebali ne pristajati živjeti laž i težiti nečem što je izvan njih, već truditi se ustrajati da do kraja budu svoji. Svoje ispunjenje pronalazi u Zajednici Srca Isusova, čiji je član već nekoliko godina, i opisiva kako je svoj poziv glazbenika pronašao tek u duhovnoj glazbi. Tko je bio prije ovoga danas, ne može se izbrisati, pa tako ni pjesme koje je prije pjevao. Ipak ističe kako bi se i kroz svjetovnu glazbu trebala više slaviti ljubav, a ne gorčina prouzrokovana neuspješnim ljubavnim pričama. Na taj bi način autori pročistili svoje tekstove, koji su bitna komponenta i utjecaj koji se ostavlja na publiku.

Osim što nas je počastio svojim dolaskom, Hržica donosi i svoj prvi nosač zvuka duhovne glazbe pod nazivom „Nova stvorenja“, sa kojeg je i otpjevao brojne pjesme. Na pitanje „Je li ikad nastupao u kafiću sa duhovnom glazbom?“ odgovara da mu je Ćakula prvi takav susret, te se oduševljeno raduje još kojem pozivu don Mihaela. Iako je tek veljača, već se raduje koncertu sa splitskim mladim izvođačima u Velikoj sportskoj dvorani Gripe, s kojim je i prošle godine u studenom održan veliki koncert „Najmanjima od najmanjih“.

Večer se nastavila u glazbenom tonu, a iduća „Ćakula sa duhovnikom“ donosi nove izvođače, nove goste, nova iskustva i bogatstvo blagoslova koji čekaju da ih splitski studenti poslušaju i prime.

Ćakula s duhovnikom: VIS Aurora

19 Siječanj 2018

S novom kalendarskom godinom nastavile su se održavati i nove ''Ćakule s duhovnikom'' u suradnji Ureda za pastoral mladih Splitko-makarske nadbiskupije i Studentskog centra. Prva u nizu bila je ona u petak, 19.siječnja 2018. godine, u kafiću Tinel studentskog doma dr Franje Tuđmana na Kampusu.

Damira Bašić, predstavnica Studentskog centra, zaželjela je nazočnima dobrodošlicu, te najavila goste ovomjesečne ''Ćakule'', a to je vokalno-instrumentalni sastav Aurora iz župe Solinskih mučenika u Solinu. U kasnijem razgovoru dr.sc. don Mihaela Miše Provića, povjerenika za mlade , i Marijane Baričević, članice VIS-a Aurora, saznajemo kako sam sastav djeluje već 10 godina na svojoj župi. Osim animiranja nedjeljnih svetih Misa, Aurora je sudjelovala i na raznim festivalima, kao što su Papafest i Sudamjafest. Marijana istače i to da sastav radi na izdavanju autorskih pjesama, što je potvrdio još jedan član sastava, mladi glazbenik, Petar Brkljačić. Kako sam kaže, sretan je što ima znanje i mogućnosti napisati tekst, te ga potom uglazbiti za svoj sastav. Javni nastup ovakvog ležernijega tipa prvo im je iskustvo, te se nadaju još kojem pozivu.

Iduća ''Ćakula s duhovnikom'' održat će se u petak, 23.veljače 2018.godine, u studentskom kafiću Tinel, a gost će biti glazbenik Alan Hržica.

 

Dana 13. studenog 2017. godine u sportskoj dvorani studentskog centra „Dr. Franjo Tuđman“ održana je „Ćakula s duhovnikom“, čiji je gost predavač bio Vilim Karlović, čovjek koji je proživio Domovinski rat u srcu Slavonije, u Vukovaru. U ime Studentskog centra Split, gosta predavača pozdravila je Damira Bašić.

„Ćakula s duhovnikom“ u Tinelu

23 Listopad 2017

Nova akademska godina nosi sa sobom inovativne ideje u studentskom pastoralu. Jedna od njih je premjestiti „Ćakulu s duhovnikom“, dosadašnje druženje studentskog kapelana sa studentima, iz kapelice bl. Ivana Merza na Kampusu, u Caffe bar Tinel, koji se nalazi u studentskom domu „Dr. Franjo Tuđman“ na Kampusu.

Postavlja se pitanje: zašto? Odgovor nalazimo u riječima povjerenika za mlade Splitsko-makarske nadbiskupije dr. sc. don Mihaela Miše Provića kako je takva ideja jedan oblik „nove evangelizacije“, u kojem svećenik dolazi među mlade ljude družiti se s njima kroz duhovne sadržaje poput molitve, razgovora i pjesme, ne zanemarujući ili ne umanjujući važnost tradicionalnih oblika pastorala, u kojima mladi dolaze u crkvu k svećeniku na svete sakramente ili katehizaciju, gdje su svećenici nositelji pastoralnog djelovanja. „Ovaj oblik novog pastorala možemo nazvati „pastoral kafića“ što će nekima izgledati i čudno, no u današnje vrijeme kada je teško uspostaviti komunikaciju sa mladima, potrebno je otići među njih, biti s njima, biti u 'njihovom prostoru' i zajedno s njima organizirati vjerske sadržaje u kojima su oni nositelji pastoralnog djelovanja“, pojasnio je don Prović.

Naime „Ćakula s duhovnikom“ događaj je osmišljen kao duhovno-meditativna večer, koja bi se svakog trećeg petka u mjesecu održavala u studentskom kafiću Tinel. Večeri će animirali glazbeni sastavi naše Nadbiskupije, a moći ćemo čuti i različite goste koji bi u razgovoru sa studentskim duhovnikom poticali mlade na razmišljanje o sebi, svom životnom putu, te o svom vjerskom životu.

            Prva „Ćakula“ u novom ruhu u ovoj akademskoj godini održana je 20. listopada 2017. godine. Kroz susret nas je vodio don Mihael, te mladima predstavio projekt i same goste: glazbeni sastav Veritas aeterna i vlč. Marijana Spehnjaka, trajnog đakona i povjerenika za sport Zagrebačke nadbiskupije. Mladima se u ime Studentskog centra obratila Damira Bašić te svima zaželjela ugodno druženje. Don Mihael i vlč Marijan - dva stara prijatelja, sasvim su se slučajno sreli na Simpoziju o sportu i vjeri, održanom u Splitu 19. i 20. listopada ove godine, gdje su zaključili kako bi bilo zgodno da povjerenik Spehnjak posvjedoči svoj naizgled neobičan stil življenja. Naime, Marijan Spehnjak oženio se u svojim dvadesetima i danas je otac četvero djece. Dugi niz godina profesionalno se bavio nogometom, te igrao u Austriji, a po povratku u Zagreb upisao i diplomirao teologiju. Nakon niza od 10 godina postaje trajni đakon, prvi od tri stupnja svetog reda. U razgovoru don Mihaela i Marijana studenti su saznali kako trajni đakon može dijeliti sakrament krštenja, ženidbe i pričešćivati ljude, može propovijedati i katehizirati, te još na brojne načine pastoralno djelovati u Crkvi. Da bi postao trajni đakon morao je imati 35 godina, najmanje 5 godina braka, te pristanak svoje supruge. Kako se i sam našalio, supruga je pristala samo iz razloga što se za slučaj njezine smrti ne bi smio više oženiti. Ono što bi mu preostalo bilo bi obavezni celibat, bilo kao trajni đakon ili pak svećenik.

Povjerenik Spehnjak integrirano je govorio o sličnostima i međusobnom prožimanju same vjere i sporta. Sport je disciplina s velikim brojem odricanja i žrtvi, a u žrtvi vidi poveznicu s vjerom. Kaže kako je biti sportaš sa gomilom medalja besmisleno i isprazno ukoliko nema pozadinu i temelj u Bogu i vjerskom načinu života. I sam je voditelj emisije o sportu na Hrvatskom katoličkom radiju, gdje gostuju brojni hrvatski sportaši, koji svjedoče svoju vjeru koja im je u najtežim trenucima bila pomoć i potvrda da su na pravom putu svoga ostvarenja.

Tokom razgovora dvojice duhovnika, don Mihael je na poseban način apelirao kako Crkva nije samo kler, nego da smo Crkva svi mi, i da smo pozvani napraviti iskorak u društvo i upoznavati ga s Bogom. I ovaj projekt „Ćakule s duhovnikom“ upravo je izlaženje iz uobičajenih granica 'kako bi nešto trebalo', korak je možda u nepoznato, ali način je hrabre i nepokolebljive prezentacije Boga kao onoga koji neprestano traži i dolazi po nas, ma gdje god se nalazili, bilo to u prvim redovima crkve ili na piću s prijateljima.

Don Mihael je također predstavio i glazbeni sastav koji je cijeli događaj animirao duhovnim pjesmama, VIS Veritas Aeterna. Razgovarao je s mladim voditeljem sastava, Antoniom Grkešom, inače studentom smjera klavir na Umjetničko-muzičkoj akademiji Split. Kako i sam Antonio kaže, sastav je nastao 2015.godine sa svrhom animiranja svetih misa na Kampusu, što evo treću godinu za redom uspješno i radi. Sastav je to mahom studenata, koji su se u Split slili iz raznih dijelova Hrvatske, od najsjevernijeg Varaždina, pa do samog dubrovačkog juga, te Bosne i Hercegovine. U svoje dvije godine sudjelovali su na brojnim koncertima i festivalima naše Nadbiskupije, te na gostovanjima po Hrvatskoj, a već sad se spremaju za susret livanjske frame u Livnu. Izdali su i svoje autorske pjesme, od kojih je svakako najpoznatija „Grad heroj“, posvećena ratnim žrtvama i stradanju Vukovara, izvedena u suradnji s grupom Dalmatino i klapom Adriaticum. „Imamo ambiciju, imamo potencijal, i želimo raditi!“, misao su vodilja samog Antonia, a i cijelog sastava, koji je i u sinošnjoj „Ćakuli“ pokazao koliko gorljivo vole pjevati i slaviti Gospodina.

Večer se pak završila meditacijom Anere Mikulić.

U nedjelju, 14.svibnja, u studentskoj kapelici "Bl. Ivan Merz" održana je Ćakula s duhovnikom na temu stogodišnje obljetnice Gospina ukazanja u Fatimi.

Ćakula s duhovnikom u travnju

12 Travanj 2017

U utorak 11. travnja, u studentskoj kapelici „Bl. Ivana Merza“ u studentskom domu na Kampusu održana je Ćakula s duhovnikom. Tema Ćakule ovog mjeseca bila je: „Retrospektiva nacionalnih susreta mladih u Hrvatskoj“, a gošča Ćakule bila je Ivana Čogelja, tajnica Ureda za mlade Hrvatske biskupske konferencije. Na samome početku Ćakule mladi su izmolili službenu molitvu SHKM-a u Vukovaru, koji će se održati za nešto manje od mjesec dana. Ivana je okupljene provela kroz povijesni slijed nastanka susreta mladih u Hrvatskoj, počevši od Splita gdje se susret održao 1996. godine i na kojem je prisustovalo oko 50 000 mladih, pa sve do Dubrovnika koji je prije tri godine bio domaćih mladih katolika iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i inozemstva. Također, Ivana je okupljene upoznala s radom i ciljevima samog Ureda za mlade HBK-e. Ćakula je prilika da se bolje upoznamo i da se još bolje pripremimo za nadolazeći susret u Vukovaru, naglasio je don Mihael Prović, povjerenik Ureda za pastoral mladih koji se na kraju svima zahvalio što su došli na susret, poglavio Ivani koja je predvodila Ćakula. Susret je svojim pjevanjem uljepšao VIS Veritas aeterna.