kmnl momcadi
glazbeni sastavi

pp

pp4

pp2Papa mladima otkrio dva nužna uvjeta da bi bili svjetlo budućnosti

Napisao 
Published: 01 Kolovoz 2016

Papa Franjo rekao je na susretu s volonterima u Krakovu kako nije siguran hoće li će on osobno biti na sljedećem Svjetskom danu mladih u Panami, ali je istaknuo da će „Petar tamo sigurno biti“. Uručivši unaprijed pripremljeni govor, Sveti se Otac spontano obratio mladim dobrovoljcima na koncu svojeg petodnevnog posjeta Poljskoj i zahvalio im na njihovom predanom radu.

Podsjetio je mlade da se moraju sjećati svojih korijena ako žele biti nada za budućnost. „Moram se pitati otkud dolazim… pamćenje mojega naroda, pamćenje obitelji, pamćenje povijesti.“ Ono je – prema Papi – „već utabani put i sve što smo primili od odraslih.“ Mlada osoba bez takvog pamćenja „ne može biti svjetlo nade za budućnost“ – rekao je.

Pozvao je sve mlade da razgovaraju i slušaju svoje roditelje, bake i djedove te starije osobe općenito, zato što oni predstavljaju „mudrost naroda“. Još jedan nužan uvjet da bi se bilo svjetlo za budućnost Papa je prepoznao u „hrabrome življenju u sadašnjosti“. „Ne bojte se!“ – poručio im je.

Pamćenje i hrabrost su potrebni i za sljedeći Svjetski dan mladih u 2019. „Ne znam hoću li biti u Panami, ali vam mogu zajamčiti da će Petar tamo biti“ – rekao je papa Franjo. „Petar će vas upitati jeste li razgovarali sa svojim bakama i djedovima i sa starijima da steknete sjećanje; pitat će vas jeste li imali hrabrosti i odvažnosti živjeti u sadašnjosti; zanimat će ga jeste li posijali sjeme budućnosti“ – poručio je na koncu Sveti Otac mladima.