kmnl momcadi
glazbeni sastavi

pp

pp4

pp2Papa mladima: Svijet vas gleda i želi od vas učiti da obnovi vjeru u Očevo milosrđe

Napisao 
Published: 29 Srpanj 2016

Napokon se susrećemo – riječi su kojima je Papa pozdravio mlade tijekom sinoćnje svečanosti dobrodošlice za Svjetski dan mladih u Krakovu. Izrazio je zahvalnost sv. Ivanu Pavlu II. za pokretanje tog susreta mladeži. „On nas prati s neba, gledajući tolike mlade, pripadnike različitih naroda, kultura i jezika koji imaju samo jedan motiv: slaviti Isusa koji je živ među nama“ – rekao je papa Franjo, nastavljajući:

„Koje bolje prigode za obnovu prijateljstva s Isusom od jačanja prijateljstva među vama? Koje bolje prigode za osnaživanje prijateljstva s Isusom, od dijeljenja tog prijateljstva s drugima? Kojeg boljeg načina da se doživi radost evanđelja od želje 'zaraziti' tolike bolne i teške situacije radosnom vijesti?“

Sveti je Otac rekao da je kao biskup u Argentini naučio kako „nema ništa ljepše od razmatranja želja, zalaganja, strasti i energije s kojom toliki mladi žive život“, a ta ljepota nastaje „kad Isus dodirne srce mlade osobe“, koja onda postaje „sposobna za doista veličanstvena djela“. „Crkva vas danas gleda – rekao bih još i više – svijet vas danas gleda i želi učiti od vas kako bi obnovio svoju vjeru u Očevo milosrđe“ – kazao je.

Milosrđe uvijek ima mlado lice zato što milosrdno srce ima hrabrosti napustiti ugodu i zna ići drugima ususret, grli sve; zna biti zaklon za one koji su izgubili ili nikada nisu imali dom; zna stvoriti domaći i obiteljski ugođaj za one koji su morali emigrirati; sposobno je za nježnost i suosjećanje. Milosrdno srce – rekao je Papa – „zna dijeliti kruh s gladim“, „otvara se kako bi primilo izbjeglicu.“
Sveti je Otac i ovom prigodom istaknuo kako mu je tužno vidjeti „mlade za koje se čini da su otišli u 'prijevremenu mirovinu'“, postali „umirovljenici s 23, 24 ili 25 godina“, odustali ili se unaprijed predali. „Žalosti me vidjeti mlade koji hode s tužnim licem, kao da njihov život nije vrijedan“.

Napomenuo je kako mu je teško vidjeti mlade koji traže samo vrtoglavu zabavu na „mračnim putovima“ zbog kojih na kraju skupo plate; mlade koji gube godine svojega života i snage trčeći za „trgovcima lažnih iluzija“, odnosno – kako je rekao – „trgovcima maglom“.

„Stoga, dragi prijatelji, okupili smo se kako bismo si međusobno pomogli, zato što ne želimo dopustiti da nam se ukrade najbolji dio koji imamo, ne želimo dopustiti da nam se ukradu snage, da nam se ukrade radost, da nam se s lažnim iluzijama ukradu snovi“ – proučio je mladima papa Franjo.