Osvrt na 15. kolo KMNL

Napisao 
Published: 04 Srpanj 2021

I. KMNL

Split, 14. lipnja 2021.

20:45   GOSPA OD OTOKA – RAVNE NJIVE  2:2 (1:0)

Suci: Grgatović, Galić

Strijelci: Franić (7), D. Čule (22)  //  Ratković (31), Žarković (34)

 

21:30   KAMEN – SV. FRANE  6:2 (2:1)

Suci: Galić, Grgatović

Strijelci: Bilobrk (4), Luetić (16, 40), I. Čaić (24), M. Družijanić (26), Babić (28)  //  P. Burazin (14, 37)

 

Split, 15. lipnja 2021.

20:00   K. STARI – ŽNJAN  5:4 (2:1)

Suci: Cikojević, Galić

Strijelci: Bašić (12, 14, 21, 24), Lagator (34)  //  Palinić (2), Bulić (34), D. Gudelj (36), D. Batinić (37)

 

20:45   SV. ANTE, ZADVARJE – SV. ANTE, POLJUD  4:4 (2:2)

Suci: Cikojević, Galić

Strijelci: N. Krželj (1), Balić (10), L. Krželj (30, 35)  //  Topić (15, 25), Marinić-Kragić (18, 38)

 

Split, 16. lipnja 2021.

20:45   KMAN – PUJANKE  6:0 (2:0)

Suci: Grgatović, Cikojević

Strijelci: Ćubelić (10, 37), Tunjić (20), J. Cikojević (30), Vidošević (34, 38)

 

21:30   SUĆIDAR – DUGI RAT  5:1 (2:1)

Suci: Cikojević, Grgatović

Strijelci: Čagalj (3), Vuković (16), Znaor (25), Duran (38), Vranješ (40)  //  Voloder (19)

 

Napokon smo i to dočekali, završio je prvi dio natjecanja, a stigla pauza, blažena bila (nikad se nisam radovao ljetu kao ove sezone), pa da vidimo šta je bilo zanimljivoga u ovom kolu.

Naravno, velikog uzbuđenja baš i nije bilo, svi su više-manje zadržali svoja mjesta na tabeli: Kman uredno ispunjava svoje obveze i sigurno brodi prema novom naslovu, a isto tako radi i Žnjan, samo na začelju. Ovi između su tu više-manje za popuniti rupe nastale u kulturno-zabavnom programu Nadbiskupije…

Znam gdje ih možemo smjestiti… prošli tjedan, rano jutro, naletio sam na jednu emisiju na HRT-u, i vidim neke osobe kako se junački trude, baš daju sve od sebe, odmah primijetiš da su probili sve moguće plafone. I tako, zadržim se par trenutaka na toj emisiji da vidim hoću li vidjeti koga poznatog (kako sam slične stvari uočio kod većine vas), i čujem da se TO šta oni prezentiraju zove rekreacija… pa eto, tu bih vas smjestio, to je stvoreno baš za vas, ono, baš pogođeno, ciljano. A iznimno sam ponosan i na sebe što sam se to jutro ranije probudio i upoznao taj novi oblik zabave i sporta (u biti, to vam je nekakva mješanca, sve nekako nedorečeno, definitivno nije sport, ali nije ni zabavno, sudeći po njihovim izrazima lica). Baš mi je laknulo jer iz tjedan u tjedan gledam, i ono, nije mi jasno što vi izvodite… ali sad je sve sjelo, to su ti novi trendovi, mladići ih lakše usvajaju… uskoro ćemo se svi rekreirati, to bit će da dođe s ovim cjepivom…

Pujankaši ipak nisu dobili skriptu na vrijeme, a kamenjari očito jesu… čekaj malo, kako sad to ako je išla preko Pujanki na Kamen… očito su je dobili od ovih iz prošle sezone… a ipak ne, vidim da je nastupio koautor skripte Micevski, sve jasno, moja greška…

Dvojac Anti odigrao je zanimljivi dvoboj iz kojeg nećemo izdvajati ništa posebno, u suprotnom bi napisao roman… čovjek jednostavno ne zna koga istaknuti, a da nekog ne uvrijedi, pa najbolje ne čačkati…

U isto vrijeme, dok su derbi kola igrale nekada slavne i poznate 'korporacije' iz Solina i Njiva (podsjetimo, u 'onim' vremenima nisu se skupljale mrvice kao sada, ostatci ostataka, tako da se prvi bore s drugima za ostanak, dok se ovi drugi bore sami sa sobom ?), na drugom kraju terena, Sućidar se poigrao s franšizom. Zaustavili su se na 5 zgoditaka, došao je mig s klupe da je to trenutni maksimum (sve ćemo pojasniti), a i kapetan je zabio pa je najbolje odmah svirati kraj, za svaki slučaj… Dakle, trenutno završavaju edukaciju “Čemu vam služi druga ruka“, a pošto je prezentacija 'pukla' u pola poduke, jasno vam je zašto voditelj namiguje i traži prijevremeni kraj susreta. Reklo bi se win-win situacija, a u svakom slučaju, bila je to jedna od boljih procjena sudačkog para Cikojević/Grgatović ?

Ovog puta, Žnjan je bio toliko blizu osvajanja tog jednog boda, da se igralo još samo sat-dva (eventualno tri) vremena duže, sigurni smo da bi stvorili barem još jednu šansu za protivnika, a moguće da bi prešli i centar igrališta, barem prema njihovoj verziji ?

Stvarnost je da su i dalje uvjerljivo posljednjeplasirana ekipa, i da će trebati puno ozbiljnog rada i treninga, a prvenstveno prihvaćanje situacije da su suočeni s ozbiljnim ekipama rekreativaca, i da će se i oni trebati spusti na njihov level ako se ubuduće žele loptati s velikim momcima. Osobno, kao da se jedini trudim, što pisanjem, savjetovanjem i ohrabrivanjem, da postanu svjesni teške situacije, a oni ništa… očito ću trebati pojačati s uvjeravanjem, kao u slučaju Pujankaša, koji su se uzdigli toliko visoko da ni sami ne vjeruju očima (non-stop se okreću za sobom i gledaju koga su zaprašili). Važno je da smo svi mi vjerovali u njihove mogućnosti i bodrili ih kad su bili na dnu (većem i dubljem nego Žnjan, vjerovali ili ne), najjači su bili kad je bilo najteže, to je odlika pravih ekipa, a za to čestitke prvenstveno idu voditeljskom dvojcu, i to na odličnom poslu i berbi u posljednjem mjesecu, neka se samo tako i nastavi (pa makar i Žnjan ispao). A ako samo i pomislite na pad, mi smo tu da vas uhvatimo, odnosno spriječimo pad na svoj način, oslonite se na nas, samo nam vjerujte, prepustite se, and Let the good times roll ?

 

II. KMNL

Split, 30. lipnja 2021.

19:30   POJIŠAN – KOCUNAR  3:3 (0:0)

Suci: Cikojević, Galić

Strijelci: J. Kuščević (27), Vuković (28), Šarić (33)  //  R. Vulikić (21, 29), Mujan (38)

 

Split, 01. srpnja 2021.

20:00   TRSTENIK – GOSPA OD ZDRAVLJA  1:5 (0:1)

Suci: Cikojević, Grgatović

Strijelci: J. Sikirica (38)  //  Mikelić (18, 26), Tonkić (27, 32), Melvan (40)

 

21:30   PODSTRANA – IVAN MERZ, KAMPUS  3:2 (1:2)

Suci: Grgatović, Cikojević

Strijelci: Marić (17), D. Milović (28, 35)  //  Živković (8), Vrdoljak (12)

 

Čak dvije utakmice ovog kola možemo nazvati derbijem kola, a onaj naziv 'veliki' ipak pripada dvoboju prvoplasirane momčadi (Podstrana) i momčadi s Kampusa. Za razliku od rekreativaca iz elitnog društva, ove momčadi čak i imaju poneke dvonošce koje možemo nazvati igračima. I ne LBJ, ti nisi među njima, ali si zato okupio respektabilnu ekipu, a iako si na svakoj poziciji dobro pokriven (po 2 igrača na svakoj poziciji… čak imate i osobe za nositi torbe i vodu, masere, te svećenika, zlu ne trebalo, ništa se ne prepušta slučaju), ove večeri si dosta toga riskirao, počevši od toga da si sam sebe uveo u igru, pa sve do toga da si došao s jednom zamjenom, i to na susret protiv odličnih studenata, predvođenih inženjerom Dujom. Prvo poluvrijeme ti je skuva pašta-šutu, 'začepio' jednog brata, a drugog nije bilo niti na mapi… ali si vrlo brzo uvidio na što to liči i u kojem smjeru ide (prvog poraza u sezoni) te si se brzom prilagodbom (uvođenjem Hrabrog srca) vratio u utakmicu. Taj poduhvat nisu mogle spriječiti niti fanatične cheerleadersice koje su mogle samo ohrabrivati svoje dečkiće ravno do poraza. Ali kao što si svjedočio, njima to ne smeta, dapače, samo su čekale kiks da ih još više vole… a kao što je svima poznato, ta bolest traje od 1950. i (očito) nas nikad neće štufat ?

Stoga, mislim da je nužno i pošteno znati tko stoji iza svih tih uspjeha (smiri se Duje, nisi ti, naravno). Počnimo s donjim redom, kojeg čine 'voćna' imena poput Višnje, Jagode, Dunje, Jabuke, Trešnje, Maline… do 'cvjetnog' srednjeg reda gdje se ističu Lipa, Javorka, Cvita, Ljubica, Smilja, Đurđica, Grozdana, Jelka, Ružica… do (dobro)stojećeg reda kojeg čine starohrvatska imena Mara, Antica, Ivana, Kata, Pera, Luca, Anđa… do ovih trenutno popularnih influencerica Amadea, Sandra, Isabella, Nika, Maša, Lucija, Rita, zaključno s Ellom, Lanom, Ljupkom i Nevenom (uh, umalo zaboravih Hanu, Sonju i Anastaziju), te društveno općepoznatih imena (koje nas svakodnevno drže aktivnima) tipa Jelena, Lidija, Nives, Maja, Sevke… do Lirimove femme fatale Anđele… uf, teško je sve ovo bilo ispratiti (pogledom), pravilo vrijedi kao i za sunce, ne gledati duže od sekundu-dvije ?

Nego, što se tiče ovih muškića uokolo njih, stvarno ne znam što oni rade na tribinama, umjesto s vama na klupi, primjerice, ili neka barem izvjese pokoji transparent, ne daj Bože zapale bengalku-tri… ma znam, naravno, nisu oni ni ludi, svatko se brine za sebe, tko prvi… koriste vas da dođu do tih ekskluzivnih mjesta, impresivna taktika, priznajem, inovativna, zasad najbolja u sezoni, mogu te slobodno savjetovati ?

'Mali' derbi odigrali su Pojišan i Kocunar, a obzirom na očekivanja, obje su momčadi izgubile. Ipak, Kocunar je zadržao treće mjesto, s utakmicom manje, kojom može prestići Dominikance i zasjesti na 2. mjesto. S druge strane, Pojišan je propustio zasjesti na treće mjesto i dodatno se približiti mjestu koje vodi u Konferencijsku ligu. Obje momčadi imaju realne šanse za Primeru, ali je samo jedno mjesto ostalo upražnjeno, a tko će biti uspješniji, vidjet ćemo u nastavku sezone. Veliku bitku za to mjesto vodit će čak pola lige, stoga će trebati odraditi kvalitetan prijelazni rok i uložiti u back-office ? Jedno je sigurno, bit će mnogo razočaranih, na terenu, ali i van njega…

I za kraj, evo nas kod Trstenika, koji je čak odigrao jednu poprilično gledljivu utakmicu, na momente naravno, nemojmo sad pretjerivati. Samo momci imaju jedan mali problemčić: svaki put kad se krenu s nekim nadmetati, bivaju nadigrani… pa ajmo barem jednom udrit kontru, čisto onako da vidimo šta će biti, mislim da gore ne može. Ovog puta nisu imali ni sreće jer se Mikelić, nakon višemjesečnog izbivanja, toliko zaželio baluna da im je uvalio dva komada i izašao iz igre da i drugi osjete kakav je to osjećaj postići gol – u gostima ?