Najave događanja

Nema događanja

kmnl momcadi
glazbeni sastavi

pp

pp4

pp2Studenti i mladi slavili Svetu Misu na splitskom Kampusu u kapelici bl. Ivana Merza

Napisao 
Published: 24 Travanj 2022

Nakon duže pauze uzrokovane mjerama protiv suzbijanja epidemije koronavirusa, Svete Mise za studente ponovno se slave u kapelici bl. Ivana Merza na splitskom Kampusu.

Podsjetimo, Svete Mise za studente održavale su svake nedjelje u kapelici u studentskom domu dr. Franje Tuđmana (Ulica Cvite Fiskovića 3, Split). No, zbog pandemije COVID-19 duže vrijeme studenti nisu mogli slaviti Gospodina na toj lokaciji.

Ove nedjelje (24. travnja 2022. godine) Euharistija se slavila na već spomenutoj, odnosno staroj i studentima dobro poznatoj lokaciji na Kampusu. Studentsku Misu je predvodio predstojnik Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije i duhovnik studenata Sveučilišta u Splitu don Mihael Prović.

Prović je na početku poželio dobrodošlicu studentima. Nije krio sreću što se su mladi vjernici vratili na staru lokaciji, i to u velikom broju.

U prigodnoj homiliji osvrćući se na evanđelje postavio je studentima i mladima brojna pitanja.

„U vašim godinama se očekuje da imate vjeru. Ali kakva je ona? Što je to vjera koju biste u toj svojoj dobi i mudrosti mogli imati, shvatili i osjećati? To je veliko uskrsno pitanje, jer ako vjerujemo da je Isus uskrsno, onda možemo reći da imamo vjeru. I stvarno vjerujemo, sebi možemo razumski osvijestiti našu vjeru u Boga. Ako stvarno vjerujem da je Isus uskrsno, onda se moj život drastično mijenja, dobiva na težini i važnosti. Nadalje, moramo naglasiti da tijekom života postoji put vjere i nevjere. To će se tijekom cijelog našeg života isprepletati. Je li moguće živjeti u vjeri? Ja vjeruje da jest“, pojašnjavao je predstojnik Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije.

Kazao je da je u križu spas, a uz to je naglasio da je često naš put u vjeri prožet patnjama i bolima, no Prović smatra da je to najbolji, jedini, pravi i ispravni put života.

„Kroz mnoge naše susrete i propovijedi na ovakva pitanja ćemo odgovarati. Negdje u dubini vašeg srca morate otkriti razlog vaše vjere u Gospodina. Nije sve tako divno u životu kako u reklamama izgleda. Nemam ništa protiv nijednog svjetonazora koji će svakom čovjeku donijeti nešto lijepo i korisno, u kojemu će taj čovjek ispuniti taj život. Upravo zbog toga je  katolička vjera čudna vjera. Ona kaže da je u križu spas, drugi svjetonazori govore o raznim ljepotama, harmonijama, o svemu divnom i krasnom. Zato se postavlja pravo pitanje o svjetonazoru; koji je vaš svjetonazor i gdje se vi nalazite?“, pitao je don Mihael studente.

Mladima je rekao da prihvate realan život. Duhovnik smatra da je to pravi i ispravni put vjerskog života.

„Naša vjernost često je krhka, puna je križeva, patnji i sumnji. Ali to je moj najbolji put, i to je biti i cilj svega u životu“, podvukao je te je nastavio:

„Prihvatite svoj život u realnosti, to je temelj vaše vjere u Boga“, zaključio je duhovnik studenata Sveučilišta u Splitu.