Najave događanja

Nema događanja

kmnl momcadi
glazbeni sastavi

pp

pp4

pp2STUDENTI SLAVILI SVETU MISU U SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI: „Moramo vjerovati i biti slika i prilika evanđelja. Budni budite i molite“

Napisao 
Published: 28 Studeni 2021

U nedjelju, 28. studenog 2021. godine u multimedijalnoj dvorani Sveučilišne knjižnice (sjeverni toranj, drugi kat) studenti i mladi su slavili prvo ovogodišnju svetu Misu.

Na samom početku euharistijskog slavlja, predstojnik Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije i duhovnik studenata Sveučilišta u Splitu zahvalio se studentima na dolasku i najavio im je da će se svete Mise zbog pandemijskih razloga i epidemioloških mjera održavati u sjevernom tornju Sveučilišne knjižnice.

„Ulazimo u vrijeme Adventa, vrijeme mira i ljubavi je pred nama i moramo promišljati o svojim postupcima. Moramo moliti i biti još bliže našem Gospodinu“, naglasio je u početku euharistijskog slavlja studentski kapelan.

U prigodnoj homiliji studentima je napomenuo da će se uvijek nalaziti u životnim krizama koje će pred njih stavljati prepreke, no u dubokoj poruci ih je ohrabrio te im je naglasio da kroz život i kroz razgovor s Bogom sve probleme rješavamo – unatoč krizama i preprekama koje nam život nameće.

 „Dolazi nam adventsko vrijeme, vrijeme promišljanja, radosti i ljubavi. Naime, otkad postoje prvi ljudi, pa do današnjeg dana nailazilo na životne probleme, život je pun kriza, patnji, uspona i padova. Sve te krize mi iz dana u dan uspijevamo riješiti. Tako da, uvijek možemo reći, unatoč svemu, da je naš život uz Boga stabilan i da ga uspijevamo riješiti. Međutim, postoje trenutci u životu koje ne možemo kontrolirati, nekad je nešto jače od nas. Jako je teško u tim trenutcima biti pametan i naći pravo rješenje koje je kratkoročno ili dugoročno. Zbog pandemije u kojoj se svi nalazimo, možemo reći da se sada svi nalazimo u jednom kriznom periodu, no život od nas traži da unatoč svemu donosimo odluke“, rekao je don Mihael Prović.

Prović smatra da bi adventska godina trebala biti kao i korizmena. Studentima je rekao da se odriču loših životnih navika koje ih sputavaju u svakodnevnim aktivnostima.

„Moramo vjerovati i biti slika i prilika evanđelja. Budni budite i molite. U intimnom odnosu s Bogom možete dođi do odgovora na svoja pitanja. Tek onda se može doći do pravih odgovora, ali i konačnih rješenja svih naših kriza. Naša adventska godina trebala bi biti kao i korizmena. Poželjno je da se molimo Gospodinu, te da se odričemo nekih loših navika koje nas svakodnevno okupiraju te da promišljamo o svojim postupcima“, podvukao je.

Naglašava da u adventskom vremenu, u životni centar moramo staviti Gospodina Isusa Krista.

„Svaki Advent u centar stavlja Isusa Krista, i to bi nam trebalo biti bitno i ove godine, kao i svake godine do sada. Ne slijedim sebe, ni vas, slijedim samo Isusa Krista. Vjerujem da ste došli u godine kada sami možete spoznati koliko je važni slijediti Gospodina. To je zrelost, a to vi već sada jeste. Volio bih da ovaj Advent bude na tom tragu. Isus je prava istina, put i život. Molite se i budite u intimnom odnosu s Bogom“, zaključio je Prović. 

Studentski kapelan se zahvalio studentima na dolasku na svetu Misu i najavio im je da će se studentske mise zbog pandemijskih razloga slaviti u sjevernom tornju Sveučilišne knjižnice na drugom katu u multimedijalnoj dvorani.

Svetu misu je animirao studentski vokalno-instrumentalni sastav Veritas aeterna. Iduća sveta Misa za studente slavit će se u nedjelju, 5. prosinca u 19 sati u Sveučilišnoj knjižnici na drugom katu sjevernog tornja (multimedijalna sveučilišna dvorana).