Najave događanja

Nema događanja

kmnl momcadi
glazbeni sastavi

pp

pp4

pp2Ured za pastoral mladih, u suorganizaciji sa Sveučilištem u Splitu i Studentskim centrom­ organizirao je „Te Deum“ – Sv. misu zahvalnicu za kraj predavanja

Napisao 
Published: 12 Lipanj 2021

Ured za pastoral mladih SMN, u suorganizaciji sa Sveučilištem u Splitu i Studentskim centrom Split organizirao je „Te Deum“ – sv. misu zahvalnicu za kraj predavanja. 

Misa zahvalnica slavljena je u petak, 11. lipnja 2021. godine, na svetkovinu Presvetog Srca Isusova u župnoj crkvi Gospe od Zdravlja, a euharistiju je predvodio Splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić uz koncelebraciju don Mihaela Provića, predstojnika Ureda za pastoral mladih SMN i duhovnika studenata Sveučilišta u Splitu i don Nikole Šakića.

Mons. Marin Barišić je na početku Svete mise istaknuo da se nalazimo na samom kraju akademske godine te da trebamo zahvaliti Gospodinu za što na je darovao u ovoj neobičnoj i teškoj godini.

„Evo nas pri kraju naše akademske godine. Ove je već druga koja ja je na neki način obilježena pandemijom koronavirusa. Godina je bila neobična i posebna. Ovdje smo se okupili da bi zahvalili Gospodinu na protekloj godini, u ovu zahvalu trebam uključiti i naše uspjehe i neuspjehe. Sve je to sastavni dio našeg života. Naše srce danas se širi, naša zahvalnost nadilazi našu akademsku godinu. Trebamo biti prepoznatljivi u zahvaljivanju i moramo biti svjedoci i suradnici Božji“, kazao je na samom početku svete Mise Mons. Barišić.

U prigodnoj homiliji u kojoj se Splitsko-makarski nadbiskup posebno osvrnuo na mlade, kazao je da ljubav i zahvalnost moraju ići zajedno.

Naglasio je da je ljudska slabost u tome da često nisu zahvalni, te da su otuđeni i previše samostalni.

„Ljubav i zahvalnost idu zajedno. Zapravo, zahvalnost je odgovor na ljubav. Ali svi mi svjesni kako nam je nekad teško živjeti tu vrlinu. Često želimo biti samostalni, samodostatni, pa postavljamo pitanje sebi; komu i čemu bi uopće trebali zahvaljivati? Možemo i tako razmišljati, ali to je kratkovidan pogled na život“, ustvrdio je zaključujući misao.

U nastavku prigodne homilije naglasio je da je velika razlika između „vanjskog“ i „unutarnjeg“ čovjeka.

„Za razliku od „vanjskog čovjeka“, „prizemnog čovjeka“ koji je zatvoren u sebe i ne vidi Boga. Mi imamo i, „unutarnjeg“, duhovnog čovjeka je ukorijenjen, kako kaže sveti Pavao: „Ova ljubav je ukorijenjena u srcima vašim““, kazao je objašnjavajući studentima i svim prisutnima.

Posebno se u daljnjem dijelu propovijedi obrati mladima i studentima.

„Vi imate svoj studij i to su na svoj način mnogoliki načini i pristupi ovoj našoj realnosti. Međutim, ima isto nešto dublje od tog mnogolikog stvorenog.  Postoji otajstvo koje izlazi iz dimenzija širine, visine i dužine. Tjelesni čovjek je gluh i slijep i ne može shvatiti otajstvo Božjeg milosrđa na onaj način, možda kakav bi on želio, ali u konačnici to će shvatiti duhovni čovjek kroz kojega struji ovaj duh ljubavi Božje i on mu daje da može shvatiti otajstvo Božjeg milosrđa i ljubav našeg Gospodina“, kazao je nadbiskup.

Na samom kraju je uputio svojevrsnu poruku svim prisutnim vjernicima.

„Draga braćo i sestre iz utjelovljene ljubavi Božje poteklo je sve ovo i to i danas teče u našim  srcima i venama. Prorok Ezekiel u svom viđenju govori o novom hramu i kaže: „Iz ovog hrama poteći će izvor vode na sve strane i gdje god prolazi ova voda ona čisti i oživljava, i nastaje život. Taj novi hram je Isus Krist, srce ljudske i božanske ljubavi. Ljubav Božja je ona zbog koje možemo biti sveti i kristoliki. Primajući sve ovo i mi postajemo hram. Ova vaša akademska godina protekla je u proslavi Gospodina. Ovo koplje što je Gospodina probilo može se reći da je to simbolična nezahvalnost, indiferentnost. Svakoga od nas je pogodila ta strelica, to koplje. Nas pogađa zlo i poteškoća, a s druge strane raduje nas uspjeh i dobrota drugih. Želio bih da na blagdan Presvetog Srca Isusova širimo svoj horizont i vidjeti sebe uključene u Božji narod u neistraženo bogatstvo. Zamolimo Gospodina da naše srce pokuša učini kristolikim po srcu svome“, zaključio je u prigodnoj homiliji Mons. Marin Barišić.

Na samom kraju Svete mise vjernicima se obratio i predstojnik Ureda za pastoral mladih SMN i duhovnik studenata Sveučilišta u Splitu don Mihael Prović.

„Vjerujem da ste se Bogu zahvalili na darovima protekle godine. Vjerujem da nas sad čeka jedno ugodno razdoblje. Neka naše večerašnje zahvaljivanje uistinu bude zahvala Bogu. Od srca se želim zahvaliti ocu nadbiskupu koji je i danas bio s nama. Hvala vam što uvijek pronađete vrijeme za studente. Želim se ovim putem zahvaliti i SKAC-u, stalnom organizatoru Misa mladih u crkvi Gospe od zdravlja u Splitu. SKAC ove godine slavi svoj deseti rođendan i sada uistinu možemo vidjeti plodove njihovog rada“, kazao je Prović te je u nastavku kazao da je iza nas teška i zahtjevna akademska godina.

„Ova godina bila je teška, ali opet smo unatoč svim nedaćama uspjeli održati ugodan i lijep duhovni život na našem Sveučilištu i u Gradu Splitu. Također, želim pozdraviti i župana Splitsko-dalmatinske županije Blaženka Bobana, rektora Sveučilišta u Splitu Dragana Ljutića i Marjana Bašića koji je tu ispred Studentskog centra Split. Od srca vam hvala što ste nam uvijek na raspolaganju i što ste dio nas“, zaključio je duhovnik studenata Sveučilišta u Splitu.

Dragan Ljutić, rektor Sveučilišta u Splitu srdačnim riječima se zahvalio nadbiskupu na ljubavi koju neumorno pruža studentima Sveučilišta u Splitu.

„Hvala vam za ljubav i zajedništvo koje nam pružate. Bez duhovnosti nema pravoga života i to nam daje snagu za daljnja postignuća. Mi smo ponosni na studente i sve radimo da bi vama bilo ugodnije i prihvatljivije studiranje na našem sveučilištu“, rekao je rektor.

Marija Maleš, jedna od organizatorica Mise mladih iz SKAC-a na kraju se predivnim riječima zahvalila svim prisutnima na dolasku uz želju da će se ova praksa Misa mladih i dalje nastaviti.

Svetu misu je svojim pjevanje animirao zbor mladih župe Gospe u Siti.