Najave događanja

Nema događanja

kmnl momcadi
glazbeni sastavi

pp

pp4

pp2Svečano otvoren Studentski dom "Bruno Bušić"

Napisao/la  www.unist.hr i Augustin Markota
Published: 25 Rujan 2020

Svečano otvaranje Studentskog doma „Bruno Bušić“ održano je u petak 25. rujna u nazočnosti ministra znanosti i obrazovanja prof.dr.sc. Radovana Fuchsa, rektora prof.dr.sc. Dragana Ljutića, ravnatelja Studentskog centra Ivana Žižića, prorektora, članova Senata te drugih uvaženih gosta.

"Ukupna vrijednost završenog projekta rekonstrukcije i nadogradnje Studentskog doma iznosi oko 66 milijuna kuna, a iz Europskih fondova je bespovratno osigurano 32.550.000,00 kuna. Novac su investirali i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Studentski centar Split. Dom sada ima 174 sobe od kojih je 121 trokrevetna soba, 49 dvokrevetnih soba, te četiri jednokrevetne sobe prilagođene osobama s invaliditetom i sa smanjenom pokretljivosti. Ukupni kapacitet predviđen je za 465 studenata. Bruto površina rekonstruirane građevine je 7.037 m2 sa svim popratnim sadržajima suvremenog studentskog smještaja, uključujući i sportske sadržaje", kazao je ravnatelj Žižić.

Naime, studenti će na raspolaganju imati suvremeno uređenu kantinu, zajedničku učionicu sa 60 mjesta, predavaonicu kapaciteta 65 mjesta, praonicu rublja, lift za osobe sa smanjenom pokretljivošću, malonogometno i košarkaško igralište te opremu za rekreaciju i odmor.

Prema riječima ravnatelja Žižića objekt ima izrazito visoku energetsku učinkovitost. Uz energente plin i struju koriste se i obnovljivi izvori energije. Naime, na krovu zgrade se nalaze solarni paneli snage 144kW i plinska kotlovnica koje služe za zagrijavanje vode. Čak je i klimatizacijski sustav povezan na solarne panele kako bi se otpadna energija prilikom hlađenja iskoristila za grijanje. Uz sva nova tehnološka postignuća Dom Bruno Bušić zasigurno značajno podiže razinu studentskog standarda na Sveučilištu u Splitu.

"Zaista mi je drago da nazočimo ovom svečanom činu, a sve u skladu s našom sintagmom „studenti, studenti i studenti“ i upravo ovo je pravi način kako dajemo potporu našim studentima i omogućujemo im studiranje na ponajboljem sveučilištu, ne samo u Hrvatskoj, nego i u regiji. Najbitnije je osigurati kontinuitet, rast i razvoj", istaknuo je rektor Ljutić dodavši kako se Sveučilište u Splitu ima čime pohvaliti, ali na ovome neće stati, odnosno u skoroj budućnosti planira se izgradnja i novog studentskog doma na Kampusu.

Rektor je zahvalio i Vladi RH na čelu s premijerom Andrejem Plenkovićem, za čije vrijeme se započelo s rekonstrukcijom ovog doma i Tehnološkog parka u Spinutu. Isto tako na velikoj podršci zahvalio je ministru Fuchsu, kao i potpori Sveučilišta u Zagrebu.

"Mislim da podrška sveučilištima i visokom školstvu u budućnosti ne bi trebala doći u pitanje, ono treba postati jedna konstanta podrške Ministarstva u obrazovnom sustavu  Republike Hrvatske u svakom pogledu. Ulaganje u obrazovanje je, vjerojatno s gospodarskog aspekta, najisplativije i najsigurnije ulaganje uopće. Ono jednostavno ne može propasti. Ono je definitivno od interesa za svako društvo, za svakog pojedinca", kazao je ministar Fuchs istaknuvši kako mladi dobivaju vrhunski oblik obrazovanja na Sveučilištu u Splitu, ali i drugim sveučilištima RH, što je preduvjet za uspješne, plodonosne karijere kako u gospodarstvu tako i u znanosti.

"Za kvalitetno i uspješno studiranje, nisu jedino i isključivo potrebni dobri profesori, nego su jednako tako važni i dobri uvjeti studiranja. Potrebno je  mlade ljudi osloboditi briga traženja smještaja, te brige hoće li moći preživjeti od mjeseca do mjeseca. Ako im to osigurate takve onda ste im omogućili s pozicije društva i sveučilišta sve preduvjete", poručio je ministar Fuchs.

Svečanosti otvaranja doma i završetka radova na spomenutom objektu nazočili su i predstavnici Splitsko-makarske nadbiskupije, među kojima je bio i Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Mons. Marin Barišić, a svojim prisustvom te blagoslovom prostora novog doma u kojem će u narednom periodu boraviti studenti svečanost je uveličao i predstojnik Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije i duhovnik studenata Sveučilišta u Splitu dr. don Mihael Prović.

Veliku fotogaleriju pogledajte na stranicama Sveučilišta u Splitu.