Najave događanja

Nema događanja

kmnl momcadi
glazbeni sastavi

pp

pp4

pp2Sveta Misa na Pepelnicu u studentskoj kapelici bl. Ivana Merza

Napisao 
Published: 27 Veljača 2020

Na Čistu srijedu, 26. veljače 2020. godine, u kapelici bl. Ivana Merza, u studentskom domu dr. Franjo Tuđman – Kampus, održana je sveta Misa – Pepelnica za studente i mlade.

Svetu Misu na početku korizmenog vremena te obred pepeljanja predvodio je dr. sc. don Mihael Mišo Prović, duhovnik studenata Sveučilišta u Splitu i predstojnik Ureda za pastoral mladih SMN.

Don Mihael je na početku svete Mise naglasio da je korizma jedno posebno vrijeme, koje je najsvetije u kalendarskoj godini vjernika. Kaže da se u korizmi najviše približimo intimnosti s Bogom.  „Potrebno nam je u ovom vremenu ući u našu nutrinu i susresti se s Bogom. Trebali bismo korizmeno vrijeme doživljavati kao neku vrstu „inventure u vlastitoj vjeri“ te bismo morali doći do vlastite spoznaje svojih postupaka života u vjeri“, objasnio je Prović važnost svetosti vremena korizme studentima i mladima.

U prigodnoj homiliji don Mihale je rekao da se nalazimo u vremenu posta, molitve, te milosrdnih i dobrih djela. Dobra djela koja učinimo trebaju biti jedna žrtva koju će znati samo naš Spasitelj. Kaže da bi to trebao biti dokaz naše zrele vjere, što je u konačnici cilj našeg kršćanskog života.

„Korizma je vrijeme u kojemu čovjek sam sebi zadaje neke svoje limite, neke svoje zadatke, time ograničava svoj prostor da bi unutar  tog prostora on živio slobodno u vjeri.  Isus je sazrijevao te je svojim odlaskom u pustinju bio spreman donijeti velike odluke. Povlačenjem u pustinju išao je razaznati hoće li on zapravo donijeti onaj pravi korak te se žrtvovati zbog volje Očeve. On je bio svjestan važnosti velike odluke, koja ni za Njega nije bila laka, što dokazuje krvavi znoj na Njegovom čelu. Ta slika Gospodina u prvoj korizmi je vjerojatno i slika svih ljudi, svih nas koji imamo svoje „korizme“ u životu“, zaključio je u homiliji.

U prigodnoj poruci upućenoj studentima don Mihael je rekao da su naše „korizme“ također prisutne jer i mi donosimo nekad teške odluke, te se nerijetko nalazimo pred velikim iskušenjima.

„Uistinu bi volio da se u ovom vremenu istinski družite sa svojim Bogom, ali i da vam ova korizma bude put kroz koji ćete uvidjeti Božju ljubav na većoj razini.  Neka ta povezanost traje i neka uvijek bude prisutna u vama, ne samo u svetosti ovog vremena, nego i svaki dan, u svakom trenutku i cjelokupnom periodu kroz životni put“, zaključio je Prović.

Svetu Misu na početku korizmenog vremena animirao je vokalno instrumentalni sastav Veritas aeterna.