Najave događanja

Nema događanja

kmnl momcadi
glazbeni sastavi

pp

pp4

pp2Održan novi susret SKAC - ovog projekta 2=1 na temu „Obreda vjenčanja“

Napisao 
Published: 08 Siječanj 2020

U franjevačkom Klerikatu o. fra Ante Antića, u utorak 7. siječnja, održan je novi, ujedno prvi ovogodišnji susret projekta 2=1 u organizaciji Studentskog katoličkog centra, SKAC Split. Susret pod nazivom „Obred vjenčanja“ predvodio je fra Domagoj Volarević, profesor liturgike na Katoličko bogoslovnom fakultetu u Splitu.

Fra Domagoj ističe kao se sve u ljudskom životu sastoji od obreda. Kaže kako mnoge stvari koje svaki dan činimo u automatizmu života duboko su obredne stvari.

„U obredu vjenčanja svakodnevno se govori o Božjoj veličini, ali i o veličini Božjeg stvorenja, muže i žene. Trebamo ulazeći u ovu temu naglasiti da se u pojedinim elementima liturgije dopušta improvizacija, ali naravno ne na bilo koji način“, napominje Volarević.

Osvrćući se na pojedini elemente sakramenta ženidbe kaže kako se elementi mogu prilagođavati zavisno od mjesta, vremena i običaja nekog naroda ili civilizacije.

„Ne smije se 'zamračiti' sami čin tako da proslava Boga dođe u drugi plan. Proslava Boga je ipak na prvom mjestu“, rekao je fra Domagoj.

Objašnjavajući kaže kako je zajednički ulazak zaručnika u crkvu na samom sakramentu ženidbe osnivanje jedne nove obitelji. „Muž i žena kao ravnopravni dolaze te Bog posvećuje njihovu ljubav“, ističe te nadodaje da je vrlo popularan obred, obred pružanja prstenja, iako je puno važniji obred izricanja privole.

„Upravo pružanje ruke znači otvoreno srce prema Bogu. Prsten u našoj kulturi je simbol vjernosti i simbol svih onih obećanja koje su partneri jedno drugom dali ispred Gospodina i koje traje cijeli život“, zaključuje profesor Volarević.

Nakon predavanja mladi su imali priliku poslušati svjedočanstvo Tomislava i Maje Živaljić. Bračni par Živaljić približio je mladima svoj život s Gospodinom u vjeri. Njihov vjerski život „raste“ iz dana u dan, u svakom životnom segmentu i svakoj situaciji koja se nađe ispred njih, zajedno s Njim, sa Spasiteljem.

„Treba staviti Boga na prvo mjesto u svome životu, jer kad stavite Boga na prvo mjesto sve ostalo će doći na svoje mjesto. Izuzetno je važno pripremati se sa svojim Spasiteljem, jer smo jako slabi i podložni smo padovima koji su neminovni“, ističe Tomislav te kaže kako nam Bog uvijek pruža ruku, pa i onda kada padamo.

„Bog je uistinu stavio milost u naša srca u srca mene i moje supruge i zbog toga sam Mu jako zahvalan što nam je podario dvoje naše predivne djece. Svakodnevno se molimo u obitelji, a posebno nas raduje kada molimo svetu krunicu, kad zajedno idemo na svetu Misu i družimo s prijateljima. Posebno kad su ta druženja ispunjena ljubavi prema Bogu i bližnjemu“, zaključuje Tomislav.

Projekt 2=1 projekt je koje je započeo suradnjom Hrvatske zajednice bračnih susreta i SKAC  - a 2017. godine i odvija se svakog prvog utorka u Klerikatu.

Susreti su namijenjeni  za sve mlade i sve bračne parove. Cilj i svrha projekta je informacija kako bi se mladi pripremili za brak.

„U goste nam dolaze razni predavači kao što su svećenici, laici i bračni parovi s obiteljima. Oni nas uvode u ljepotu Božjeg nauma za brak i obitelj“, ističe Karla Milić iz splitskog SKAC – a te nadodaje kako mladi njihove susrete često posjećuju. Napominje kako su prošle godine na pojedinim susretima znali primiti i nekoliko stotina mladih.

„Vidljivi su tragovi pomaka i zanimacije sve većeg broja mladih u posjećivanju ovog projekta. Svaki put vidimo plodove ovog projekta kroz razna svjedočanstva koja smo poslušali. Organizirajući ovakve događaje i mi rastemo u vjeri i to dosta uvelike utječe na naš život“, zaključuje Karla.

Govoreći o vlastitome iskustvu članica SKAC – a Mia Antoš smatra kako pozitivni komentari koji su vezani za projekt uvelike utječu na raspoloženje svih mladih iz SKAC – a.

„Čuti pozitivne komentare poput takvih da je nešto ovakvo krenulo iz Splita daje nam za pravo da budemo ponosni na sve ono što radimo. Moje osobno iskustvo je takvo da sam još 2017. godine došla u ovaj organizacijski tim. Kada dobijete taj poziv u životu te kada postanete dio ovog vrijednog tima to vam puno znači“, kaže Mia. Ističe kako im je želja pozvati sve mlade koji još uvijek pronalaze  sebe u društvu.

„Svjedočili smo mnogim zaljubljenostima ovdje, a to je sve plod ove predivne priče 2=1“, zaključuje.

Predavanju fra Domagoja Volarevića i svjedočanstvu bračnog para Živaljić prethodila je sveta Misa koju je predvodio fra Domagoj Volarević. Svetu misu je đakonirao fra Slaven Čeko. Svetu Misu i susret animirao je vokalno instrumentalni sastav "Gloria" iz splitske župe Pomoćnice kršćana - Kman.