Najave događanja

Nema događanja

kmnl momcadi
glazbeni sastavi

pp

pp4

pp2Održan trodnevni seminar nove evangelizacije „Kako do susreta sa živim Bogom?“ u Nadbiskupskom sjemeništu

Napisao 
Published: 01 Prosinac 2019

U Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu od petka 29. studenog do nedjelje 1. prosinca održan je trodnevni seminar nove evangelizacije za mlade koji je organizirala vjerska laička Zajednica Molitva i Riječ (ZMR) u suradnji s Uredom za pastoral mladih Splitsko - makarske nadbiskupije i Studentskim katoličkim centrom Split na temu: „Kako do susreta sa živim Bogom?“. Voditelji susreta bili su dugogodišnji članovi Zajednice Molitva i Riječ, Ana Perišić i Marijan Presečki.

Ideja seminara utjelovljena je po modelu Tomislava Ivančića, hrvatskog katoličkog svećenika, teologa i filozofa, kanonika, sveučilišnog profesora i utemeljitelja hagioterapije.

„Mladima je ovaj sadržaj zasigurno poznat, ali ovaj put su vidjeli nešto slično na malo drugačiji način kroz seminar nove evangelizacije“, istaknula je jedna od organizatorica i članica Zajednice Molitva i Riječ Petra Ivković.

Voditeljica Ana Perišić kroz trodnevni seminar istaknula je prisutnima da joj je na osobnoj razini silno pomoglo sudjelovanje u Zajednici. „Taj rast moga života sudjelovanjem u molitvi  u potpunosti se odrazio i na moje bližnje, baš kroz ovu spoznaju Spasitelja u Zajednici Molitve i Riječi“, osvrće se Perišić te nadodaje da je kroz ovu nadu i ujedno Božju snagu imala veliko samopouzdanje nadilaženja svih životnih prepreka na koje je nailazila.

„Negdje na tragu toga je i ovaj seminar koji je ujedno ponuda za cijelu crkvu, ali korektnije smo ovaj put bili fokusirani prema mladima. Mi uvijek mladima, ali i svim vjernicima predlažemo da im ovo bude jedan kontinuitet navještaja, svjedočenja i molitve kroz novu evangelizaciju“, zaključuje.

Marijan Presečki istaknuo je kako mu je drago što je ovaj seminar nove evangelizacije održan baš za mlade. „Ova Zajednica ima namjeru pomoći ljudima u crkvi te time vjernike učiniti potpuno zrelim osobama u crkvi“, ističe Presečki.

Uz to je rekao da u mladima „vrije“ čežnja susreta sa živim Bogom. „Vjerujem da smo mladima ova tri dana bili od velike pomoći. Kroz tu pomoć želimo da mladi dođu do sebe te da sve osjećaje koji im se nude uistinu primjene u praksi svojim vjerničkim životom sa svojim Spasiteljem“, ističe.

Sve vjernike na kraju kroz slavljenje svete Mise u kapelici Nadbiskupskog sjemeništa pozdravio je dr. don Mihael Prović duhovnik studenata Sveučilišta u Splitu i predstojnik Ureda za pastoral mladih SMN.

„Cijeli naš život trebao bi biti kristocentričan u pronalasku našeg Spasitelja u osobi Isusa Krista te samim time uistinu trebamo pokušati raspoznati na koji nas način On poziva i kako bi ga trebali slijediti“, istaknuo je Prović.

Osvrćući se na mlade vjeruje da su kroz seminar uvelike osjetili potpunu prisutnost Isusa Krista kroz novu evangelizaciju. 

„U početku se uvijek moramo sjetiti svojih slabosti, ali ne smijemo dopustiti da nas pokolebaju. Upravo sada smo na putu svetosti“, zaključio je don Mihael na kraju seminara u kroz slavljenje svete Mise.