Najave događanja

Nema događanja

kmnl momcadi
glazbeni sastavi

pp

pp4

pp2Započele su svete Mise u kapelici Bl. Ivana Merza

Napisao 
Published: 14 Listopad 2019

Dvadeset i osmom nedjeljom kroz godinu započele su svete Mise u kapelici Bl. Ivana Merza u studentskom domu dr. Franjo Tuđman na splitskom Kampusu.

Svete Mise koje predvodi duhovnik studenata Sveučilišta u Splitu i predstojnik Ureda za pastoral mladih Splitsko – makarske nadbiskupije dr. don Mihael Prović započeo je riječima dobrodošlice upućene svim studentima. U prigodnoj dobrodošlici posebno je istaknuo studente koji su prvi put došli u kapelicu Bl. Ivana Merza na Kampusu.

„Nadam se da ćete kvalitetno koristiti svoje uloženo vrijeme i da ćete biti dobri i uzorni studenti na radost vama i vašim bližnjima“ – rekao je u uvodnoj dijelu svete Mise dr. don Mihael Prović istaknuvši sve negativne strane s kojima se svi susrećemo, a poglavito studenti. Kroz razmišljanje uputio je poruku studentima u kojima ih potiče na molitvu koja će im pomoći u borbi i suprotstavljanju svim nedaćama i problemima.

U propovijedi je don Mihael istaknuo kako je svaki čovjek slika stvorena na sliku Božju te da je rođen i stvoren da bude dobar u društvu, vidljiv i koristan svojoj okolini. Kaže kako je u tim životnim trenutcima čovjek ponosan i sretan, ali je i nadodao da moramo biti svjesni svojih padova, do kojih u životu također dođemo i nerijetko su neizbježni.

„Najčešće vidimo dvije slike, jednu pozitivnu i jednu negativnu.  Moramo biti svjesni da su nam obje te slike sastavni dio našega života“ – zaključuje don Mihael na početku propovijedi osvrćući se na današnje evanđelje po Luki te o priči o deset gubavaca.

U usporedbi današnjeg evanđelja kroz promišljanje je usporedio naše životne prepreke s gubom iz tog vremena. Kazao je kako nas naši problemi mogu pretvoriti u zločeste i izgubljene ljude koji će se na neki način udaljiti od svoje zajednice i samim time od Boga.

„Nadam se da ste svjesni kroz ovu priču da ste svi vi dobili dar vjere, no Isus je spasio i tuđinca, onoga koji zapravo nema pravo biti spašen. Kroz ovu analogiju možemo reći da svatko od vas ima pravo biti student, ima pravo pokazati se na fakultetu, u školi, te uistinu preskočiti sve prepreke koje će mu same po sebi doći, ali opet moramo ostati blizu Isusu Kristu“ – zaključio je duhovnik studenata Sveučilišta u Splitu.

Naglasio je uz to na samom kraju kako Isus Krist u današnjem vremenu progovara kroz nas i kroz našu vjeru. Nadodaje da nas je On poslao da mu budemo posrednici u našoj vjere, posrednici koji će liječiti „gubavce“ oko sebe.

„Potičem vas da živite svoju vjeru, zbog toga trebamo imati angažmana, volonterskog duha,  time također pomažemo drugima i s njima prolazimo njihove patnje, pomažemo im 'ustati'. Kroz novu akademsku godinu odlučite se pomoći drugima i potrebitima koji su zbog raznih životnih situacija na neki način postali odbačeni, daleko od onog stanja u kojem se možda sada trenutno vi nalazite“ – zaključio je duhovnik studenata Sveučilišta u Splitu dr. don Mihael Prović pozivajući studente na angažman u svojoj zajednici i okolini.

Uz riječi potpore osvrćući se na uspjeh utkan kroz molitvu i vjeru svim studentima Sveučilišta u Splitu don Mihael je poželio plodonosnu  novu akademsku godinu.

Svete Mise koje će se održavati svaku nedjelju od 19 sati u kapelici Bl. Ivana Merza na Kampusu već petu godinu će animirati vokalno - instrumentalni sastav Veritas aeterna koji broj preko dvadeset aktivnih pjevača i svirača studenata.