Najave događanja

Nema događanja

kmnl momcadi
glazbeni sastavi

pp

pp4

pp2Misa za žrtve Vukovara i Škabrnje

Napisao/la  Petra Lasić
Published: 19 Studeni 2018

U organizaciji Studentskog centra i Ureda za pastoral mladih, u prepunoj sportskoj dvorani Studentskog doma dr. Franjo Tuđman na Kampusu, u nedjelju, 18. studenog 2018. godine, održana je misa za žrtve Vukovara i Škabrnje. Svetu Misu predvodio je prof.dr.sc. don Mladen Parlov, duhovnik Hrvatskog Nadzemlja i prodekan Katoličko-bogoslovnog fakulteta u Splitu uz koncelebraciju studentskog kapelana dr. sc. don Mihaela Mišu Provića.

            U propovijedi don Mladen naglašava kako je Bog onaj koji neprestano brine o nama: „Bog je stvorio svijet, i vidio da je dobro, stvorio čovjeka, i uvidio da je vrlo dobro. Takav Bog nikad ne ide protiv djela ruku svojih – protiv čovjeka. Naprotiv, svojim križem sudi sve ono što mu prijeti, a to je prije svega grijeh, braneći tako čovjeka i pozivajući u ostvarenje svoje punine.“ Na poseban način prisjeća se hrvatske žrtve, te započinje riječima: „Vukovar je zadnja postaja hrvatskog križnog puta!“. Dotaknuvši se par povijesnih anegdota hrvatskog naroda ističe: „Hrvatska duša je vjerna svojim idealima. Dosljedna u svojem naumu i u čuvanju svojega imena. Hrvatska duša je ona koja se nikada kroz povijest nije predala, i koja je za slobodnu časno umirala.“ S jakom porukom za kraj propovijedi don Mladen se obratio upravo mladima kazavši: „Dragi mladi, vi ste hrvatska duša! Stoga ne bježite iz Hrvatske! Ostanite, i dozvolite sebi postati kritičarima vremena i društva, koje će se boriti mijenjati upravo to vrijeme i to društvo. Odlučite danas raditi čestito, pravedno i plemenito, i svojim se angažmanom borite za dobro sebe i narednih naraštaja. Odlučite već danas biti baštinici vjernosti i dosljednosti koje u krasile duh vaših otaca u povijesti.“.

            Na kraju svete mise dr.sc. don Mihael Mišo Prović, povjerenik za mlade Splitsko-makarske nadbiskupije, obratio svima nazočnima riječima zahvale. Na poseban način zahvalio se rektoru splitskog sveučilišta prof. dr. sc. Draganu Ljutiću, prorektoru prof. dr. sc. Gordanu Kordunu, ravnatelju Studentskog centra Petru Smajiću, te predsjedniku studentskog zbora Josipu Podrugu. Također se zahvalio i brojim udrugama, od kojih je na poseban način istaknuo Udrugu studenata Herceg-Bosne, koja je uz pomoć Marijana Bašića i Danire Bašić pomogla u organizaciji ovog projekta. VIS Veritas aeterna glazbeno je animirao svetu Misu.

            Mladi su se nakon svete Mise uputili u Vukovarsku ulicu, gdje su zapaliti svijeće u čast poginulim braniteljima i izmolili prigodne molitve.