Najave događanja

Nema događanja

kmnl momcadi
glazbeni sastavi

pp

pp4

pp2Misa zahvalnica za kraj akademske godine za studente i profesore Sveučilišta u Splitu

Napisao 
Published: 22 Lipanj 2018

U organizaciji Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije, Sveučilišta u Splitu, Studentskog centra i SKAC_ST, u petak 22. lipnja, studenti i profesori Sveučilišta u Splitu slavili su "Te Deum" - misu zahvalnicu za proteklu akademsku godinu 2017./2018

Misu u crkvi Gospe od Zdravlja u Splitu predvodio je veliki kancelar Katoličkoga bogoslovnog fakulteta, splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, a u koncelebraciji je bilo nekoliko svećenika među kojima i povjerenik za pastoral mladih dr. don Mihael Prović i v.d. dekana splitskoga KBF-a prof. dr. fra Anđelko Domazet.

Zahvalnost za proteklu akademsku godinu, uz studente i profesore, došli su iskazati i župan splitsko-dalmatinski g. Blaženko Boban, pročelnik za društvene djelatnosti grada Splita g. Mate Omazić, prorektor Sveučilišta prof. dr. sc. Marko Rosić, te predstavnik Studentskog centra Split g. Marijan Bašić.

Pozdravivši sve okupljene nadbiskup je naglasio kako Gospodin prati svaki naš početak i završetak. „Ovu smo akademsku godinu započeli zazivom Duha Svetoga pa je i dostojno da je zaključimo ovim zahvalnim slavljem“. U propovijedi je pojasnio kako molimo da Bog svojom pomoću prati naša djela, no da Gospodin želi vidjeti ne samo što činimo nego i susresti onoga koji to čini. Kazao je da se to što smo radili ove godine ne može odvojiti od nas samih već da je potrebno sagledati cjelinu. „Slično je i sa sredstvima. Trebaju nam, ali puno je važnije dostojanstvo koje imamo kao djeca Božja. Mi često čeznemo za stvarima i bogatstvom, a trebali bi svoje djelovanje usmjeriti ka traganju za Bogom. Sredstva nas zarobljavaju i vežu za zemlju, a Bog nas vodi ka slobodi i prema nebu“. Ipak istaknuo je da nas sredstva mogu voditi ka vječnosti ukoliko ih dijelimo i njima mudro upravljamo te ih koristimo za zajedništvo tj. za odnos prema Bogu i bližnjima. „Isto je i sa znanjem kojeg steknemo. Ukoliko znanje držimo samo za sebe, ne možemo biti od korist bližnjima. Lako nam se može dogoditi da od spektra znanja ne možemo vidjeti Onoga i one koji nas ljube“. Na samom kraju mons. Barišić je zahvalio profesorima i studentima na trudu i zalaganju u izgradnji boljeg svijeta punog svjetla, perspektive i ostvarenih snova.

Povjerenik za pastoral mladih dr. don Mihael Prović zahvalio je svim okupljenima profesorima i studentima na suradnji u protekloj akademskoj godini te poželio studentima plodonosno vrijeme ispitnih rokova koje je pred njima. Kroz nekoliko prigodnih riječi tim željama pridružili su se i g. Boban, g. Omazić, g. Bašić i prof. Rosić.

Na samom kraju svečano je otpjevan himan "Tebe Boga hvalimo", a misu je pjevanjem obogatio glazbeni sastav „Papa bend“ iz Solina.