Najave događanja

Nedjelja, 27. 05. u 20:00 sati
Duhovna obnova i misa za studente

kmnl momcadi
glazbeni sastavi

pp

pp4

pp2Kateheza Hrvatskog Nadzemlja - „Čistilište, raj, pakao“

Napisao/la  Petra Lasić
Published: 09 Svibanj 2018

Kako to već obično i biva, i ovoga se mjeseca održala Kateheza Hrvatskog Nadzemlja. Naime, u srijedu 09. svibnja 2018. godine, u kapelici bl. Ivana Merza u Studentskom domu dr. Franje Tuđmana na Kampusu, duhovnik Hrvatskog Nadzemlja dr. don Mladen Parlov okupio je mlade na temu „Čistilište, raj i pakao“.

„Opasnost shvaćanja čistilišta, raja i pakla leži u usvajanju slike o tome da se radi o nekoj vrsti mjesta, koju smo svojim djelima ili pak nedjelima zaslužili. Pod smislom te tri riječi čak se ne podrazumIjeva ni stanje, već ODNOS. Čistilište, raj i pakao zapravo su naš odnos s Bogom.“.

Stvarnost raja, kako kaže don Mladen, već možemo živjeti na Zemlji, u sjedinjenju sa Bogom putem svetih sakramenata. U njima se događa susret sa živim Bogom gdje postajemo jedno s njim, što je zapravo predokus Neba, predokus Raja. Ipak, naše sjedinjenje s Gospodinom putem svetih sakramenata tek je prvina i zalog za vječni život, u kojem tek postižemo i živimo puninu tog odnosa.

Redovita sveta ispovijed i Euharistija, i neprestano mrtvljenje svojem tijelu, sredstva su kojima čovjek pročišćuje svoju dušu. Ipak, Crkva pred nas stavlja i pojam pasivnog čišćenja, poznatijeg pod sintagmom tamna noć duše, koja je ona razina duhovnog života kada u poteškoćama duša ostaje sama, bez pomoći ikog, upravo tada stječe kreposti. Tada se događa iskustvo neba, i jedina želja čovjeka koja ostaje je blago u duhu umrijeti.

Kako don Mladen objašnjava, čistilište je s Božje strane poziv za raj, dok je s čovjekove strane to kazna štete u kojoj čovjek želi ući u sjedinjenje s Bogom, ali zbog svoje prošlosti u kojoj se ogleda niz propusta ljubavi se osjeća nedostojnim Božjeg poziva, i ostaje ''iza vrata''. Za duše u čistilištu dužni smo kao Crkva moliti, i na taj im način omogućiti ulazak u Nebo. S druge strane, pakao bi se najbolje i najsažetije mogao opisati kao radikalna spoznaja i potvrda čovjekove slobode.

Nakon izlaganja prisutni su uputili nekoliko pitanja, između ostalog, pitanje važnosti i nužnosti životne ispovijedi, te suočavanja s vlastitom krivicom. Potom je uslijedila sveta ispovijed i Euharistijsko slavlje, koje je također predvodio don Mladen moleći za svetost naše duše i tijela.